Home > νέα > Το ετήσιο ραντεβού των μικρομηκάδων ξεκινάει.. Δυνατό όσο ποτέ άλλοτε το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αλλά…

Το ετήσιο ραντεβού των μικρομηκάδων ξεκινάει.. Δυνατό όσο ποτέ άλλοτε το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αλλά…

Το ετήσιο ραντεβού των μικρομηκάδων ξεκινάει..

Δυνατό όσο ποτέ άλλοτε το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αλλά…

Ακόμη στερείται μίας μεγάλης σύγχρονης αίθουσας κινηματογράφου

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Ανοίγει τις πύλες την ερχόμενη Δευτέρα, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Η έναρξη του Φεστιβάλ, θα γίνει στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας, στις 7 το απόγευμα. Τόσο για τα εγκαίνια, όσο και για όλη την διοργάνωση, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους κ. Ανέστης Τερζής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, και η διευθύντρια συντονισμού του φεστιβάλ, κα. Ρίτσα Καβάκα.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με το πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, κ. Τερζή, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις οι οποίες ολοκληρώνονται την ερχόμενη Κυριακή, και κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει την φετινή διοργάνωση.

Όπως υποστήριξε ο κ. Τερζής, το Φεστιβάλ, δηλώνει έτοιμο για την έναρξη της φετινής διοργάνωσης, ενώ οι διοργανωτές βρίσκονται σε αναμονή για τις αφίξεις των προσκεκλημένων τους, Ελλήνων και ξένων, καλλιτεχνών.

«Παρόλο που διανύουμε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, η διοργάνωση του Φεστιβάλ δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Μάλιστα φέτος, ήταν η καλύτερη χρονιά του Φεστιβάλ σε ότι αφορά στο οικονομικό κομμάτι, καθώς από ότι φαίνεται οι μεγάλες προσπάθειες μας έπιασαν τόπο», υποστήριξε ο κ. Τερζής.

Φέτος, για πρώτη φορά υπήρξε και χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ενώ οι διοργανωτές βρίσκονται σε αναμονή και δεύτερης χρηματοδότησης από άλλο πρόγραμμα.

«Όπως αντιλαμβάνεστε, ήδη ανοίγουμε το κεφάλαιο που λέγαμε ότι το Φεστιβάλ θα πρέπει να αναζητήσει άλλους δρόμους για την στήριξή του, προκειμένου να εξασφαλίσει το μέλλον του. Θεωρούμε ότι του χρόνου, θα έχουμε καλύτερα νέα σε ότι αφορά στους χορηγούς, και βέβαια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για να κάνουμε αυτό που πρέπει», δήλωσε ο κ. Τερζής.

 

40 χρόνια Φεστιβάλ

Η φετινή διοργάνωση, λόγω των επετειακών 40 χρόνων λειτουργίας του Φεστιβάλ θα είναι σίγουρα ξεχωριστή, ενώ το δώρο όπως σημείωσε ο κ. Τερζής: «μας το έκανε το ίδιο το Φεστιβάλ. Με τη συμπλήρωση 40 χρόνων, βρισκόμαστε σε μεγάλο ρεκόρ από την ίδρυσή του. Σε ένα ρεκόρ συμμετοχών από άποψη ταινιών. Άρα, ο θεσμός μέσα σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες εξελίσσεται, η συμμετοχή και η αναγνωρισιμότητα του είναι εξαιρετικά υψηλή, που σημαίνει ότι και οι δικές μας υποχρεώσεις απέναντι στον θεσμό γίνονται μεγαλύτερες.

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι αυτός ο θεσμός είναι πάνω από όλους και από όλα. Πάνω από μικροκομματικά συμφέροντα, από παραταξιακά συμφέροντα και συνεπώς οφείλουν όσοι ασχολούνται με την διαχείριση των υποθέσεων της Δράμας, να έχουν τον θεσμό πάνω από αυτούς, γιατί με αυτό τον τρόπο καταφέραμε και φτάσαμε εδώ μέχρι σήμερα.

Είμαι σίγουρος ότι το μέλλον είναι ευοίωνο για το Φεστιβάλ, γιατί υπάρχει τεχνογνωσία και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό είναι γεμάτοι διάθεση να αγωνιστούν όσο χρειαστεί για να πάει ακόμη καλύτερα».

 

Ρεκόρ συμμετοχών στη φετινή διοργάνωση

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος, επεσήμανε τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των ελληνικών ταινιών που θα συμμετέχουν στο διαγωνιστικό κομμάτι. Αριθμό, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αποτελεί ρεκόρ και που κάθε χρόνο ανανεώνεται.

«Τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ, μας βρίσκουν σε μια κατάσταση οργανωτικής ωριμότητας, αλλά και ανταπόκρισης της κινηματογραφικής κοινότητας, η οποία βρίσκεται σε επίσης πολύ υψηλό επίπεδο.

Σε ότι αφορά στο Διεθνές πρόγραμμα, έχουμε την δυνατότητα «αλίευσης» των καλύτερων ταινιών μεταξύ 1500 αιτήσεων από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 54 ταινίες επιλέχτηκαν και εκπροσωπούν 48 χώρες», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

 

Ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας από φέτος δουλεύει με δική του ψηφιακή πλατφόρμα, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να δέχεται ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο, περισσότερες και πλέον με πολύ πιο εύκολο τρόπο.

Το μεγάλο όφελος της ψηφιακής πλατφόρμας, το οποίο επεσήμαναν οι διοργανωτές είναι ότι από το πρώτο κιόλας πεντάμηνο του 2017, δέχτηκαν σχεδόν το 50% των αιτήσεων.

Παράλληλα, καθώς εξελίσσεται το Φεστιβάλ και η φήμη του «ταξιδεύει» σε ολόκληρο τον κόσμο, ταυτόχρονα αυξάνεται και το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών από χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν από κοντά την διοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της διοργάνωσης του Φεστιβάλ, γεγονός που το κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό, και δεν είναι άλλο από την δράση που πραγματοποιείται με τα αίθρια λογοτεχνικά μεσημέρια, στον αίθριο χώρο του Φεστιβάλ.

«Υπάρχει πια τέτοια ζήτηση από τους συγγραφείς και τους εκδοτικούς οίκους, για να έρθουν και να παρουσιάσουν τα βιβλία τους, στα αίθρια λογοτεχνικά μεσημέρια. Γεγονός που μας τιμά πάρα πολύ», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

FESTIBAL PAROYSIASH 1

Από αριστερά, η κα. Καβάκα, ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Τερζής (ΦΩΤΟ: Π.Τ.)

Οι μαθητές της πόλης μας στο Φεστιβάλ

Για τις παιδικές προβολές και τα παράλληλα αφιερώματα κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, μίλησε η διευθύντρια συντονισμού του φεστιβάλ κα. Καβάκα, δηλώνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερα ευχαριστημένη από την ζήτηση και το ενδιαφέρον των μαθητών και των εκπαιδευτικών της περιοχής μας, προκειμένου να παρακολουθήσουν προβολές ταινιών του Φεστιβάλ.

Όπως μας εξήγησε η κα. Καβάκα, «Ήδη έχουν προστεθεί και δεύτερες προβολές, πέρα από αυτές που είχαμε κανονίσει γιατί ο αριθμός των μαθητών είναι πολύ μεγάλος, και το ευχάριστο είναι ότι δεν προέρχονται μόνο από την πόλη της Δράμας, αλλά και από τις γύρω περιοχές.

Επειδή πάντοτε δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στην ποιότητα των ταινιών που θα προβληθούν και είναι πολύ ευχαριστημένοι όλα τα χρόνια και τα παιδιά και δάσκαλοι τους με το επίπεδο των ταινιών, γι’ αυτό κάθε χρόνο μεγαλώνει περισσότερο ο αριθμός των μαθητών που θέλουν να παρακολουθήσουν προβολές ταινιών του Φεστιβάλ».

 

Αδύναμο σημείο του Φεστιβάλ η σύγχρονη αίθουσα κινηματογράφου

Για το μοναδικό ίσως, αδύναμο σημείο του Φεστιβάλ έκαναν λόγο οι διοργανωτές, και δεν είναι άλλο από την έλλειψη μιας σύγχρονης και μεγάλης αίθουσας κινηματογράφου η οποία θα φιλοξενεί κάθε χρόνο αυτή την σπουδαία διοργάνωση του Φεστιβάλ που αναδεικνύει την πόλη μας, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι διοργανωτές, όπως μας εξήγησαν βρίσκονται υπό σκέψη και συζήτηση προκειμένου να βρουν κάποια λύση, διότι όσο αυξάνονται οι συμμετοχές στο Φεστιβάλ, το ζήτημα θα αναδεικνύεται όλο και πιο έντονα.