Home > Πρώτο Θέμα > Με έξοδα της Raycap η κατεδάφιση και σημαντική οικονομική βοήθεια για την ανέγερσή του

Με έξοδα της Raycap η κατεδάφιση και σημαντική οικονομική βοήθεια για την ανέγερσή του

Ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 20/1 στη Βουλή

Ειδική τροπολογία στη Βουλή για όρους

δόμησης ανέγερσης του νέου

Δημοτικού Κολυμβητηρίου Δράμας

► Δεν μπορούσε να εκδοθεί άδεια ανέγερσης καθώς το αγροτεμάχιο δεν εντάσσεται στο σχέδιο πόλεως και είναι εντός δασικής έκτασης

► Με έξοδα της Raycap η κατεδάφιση και σημαντική οικονομική βοήθεια για την ανέγερσή του

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να πει κανείς: επιτέλους! Επιτέλους, μετά από μια διαδικασία περίπου έξι μηνών, το ζήτημα της ανακατασκευής και ανέγερσης του νέου Δημοτικού Κολυμβητηρίου, μπήκε στις ράγες και προχωράει.

Με μια ειδική τροπολογία που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιανουαρίου 2022 από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ορίστηκαν ειδικοί όροι δόμησης για το Δημοτικό Κολυμβητήριο Δράμας, προκειμένου να μπορέσουν  να προχωρήσουν οι όποιες διαδικασίες από εδώ και πέρα.

Να υπενθυμίσουμε, ότι Κολυμβητήριο της Δράμας, εδώ  και καιρό έχει κριθεί ακατάλληλο για χρήση, καθώς υπήρχαν σοβαρά ζητήματα στατικότητας του κτιρίου. Από τον Οκτώβριο του 2020 και εν μέσω πανδημίας έχει κλείσει, καθώς τα προβλήματά του είναι ιδιαίτερα σοβαρά και ενέχει κινδύνους κατάπτωσης υλικών, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Ο Δήμος Δράμας και η δημοτική αρχή Μαμσάκου, είχαν έρθει σε επαφή με την εταιρεία Raycap  του Δραμινού επιχειρηματία κ. Αποστολίδη, η οποία τελικά πρόσφερε τη μελέτη καθαίρεσης των κερκίδων του Κολυμβητηρίου και του υφιστάμενου φέροντος οργανισμού του κτιρίου, ενώ δώρισε και τη μελέτη ανακατασκευής και ανέγερσης του νέου Κολυμβητηρίου στον ίδιο χώρο.

Η Τροπολογία

Πρόκειται για μια Τροπολογία η οποία κατατέθηκε από το βουλευτή Δράμας κ. Μπλούχο, στο Σχέδιο Νόμου του  Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η οποία λύνει το πρόβλημα για την ανέγερση του νέου Δημοτικού Κολυμβητηρίου Δράμας.

Η ρύθμιση αναφέρεται σε νέους όρους δόμησης που θα εξασφαλίσουν την αδειοδότηση και την έναρξη του έργου με την λύση φοβερής γραφειοκρατίας πολλών ετών.

Το πρόβλημα στο όλο ζήτημα, ήταν ότι δεν μπορούσε να εκδοθεί οικοδομική άδεια, καθώς το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλεως  και εντός δασικής έκτασης. Με την Τροπολογία ορίζονται πλέον – επί της ουσίας ονομαστικά – συγκεκριμένοι όροι δόμησης και πλέον από εδώ και πέρα, μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την οικοδομική άδεια.

Πλέον, η εξέλιξη αυτή ξεμπλοκάρει τη συνέχιση του έργου, καθώς ήδη από το καλοκαίρι του 2021, από την Πολεοδομία Δράμας έχει ήδη εκδοθεί η σχετική άδεια κατεδάφισης.

Στην Τροπολογία αναφέρεται ότι, «Στην εκτός σχεδίου έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Δράμας, εμβαδού 14.600 τ.μ. όπως αυτή φαίνεται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα του Παραρτήματος Ι, ορίζονται η θέση του νέου κολυμβητηρίου και οι κάτωθι ειδικοί όροι δόμησης:

Α. Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη: 25,00%

Β. Συντελεστής Δόμησης: 0.26

Γ. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος: 10,60 μ.

Δ. Ελάχιστη απόσταση από τα όρια: ως έχε για τα υφιστάμενα κτίρια,, 4,28μ. για το νέο κολυμβητήριο (από το δασικό όριο), 5,99μ. για το νέο κολυμβητήριο (από το όριο ιδιοκτησίας)».

Η ανακοίνωση Μπλούχου

Στην Τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Δράμας κ. Μπλούχος, γίνεται αναφορά σε ένα σύντομο ιστορικό και αναφέρει ότι «η λύση των τοπικών επισκευών – ενισχύσεων στο υφιστάμενο κτίριο κρίθηκε τεχνικά αδόκιμη και οικονομικά επαχθής και με βάση τεχνικοοικονομικά κριτήρια έχει προκριθεί η κατεδάφιση και κατασκευή νέα ανωδομής στη θέση του  υφιστάμενου με διατήρηση των υφιστάμενων κολυμβητικών δεξαμενών. Το νέο κτίριο έχει μελετηθεί και θα κατασκευασθεί βάσει των νέων όρων δόμησης κατά τρόπο που θα είναι χρηστικό σε μαθητές όσο και σε άτομα με ειδικές ανάγκες που έως τώρα δεν δύνανται να το χρησιμοποιούν ελλείψει δομών προσβασιμότητας αλλά και εν γένει σε όλους τους δημότες. Εκτεταμένες αλλοιώσεις και τοπικές αστοχίες στον φέροντα οργανισμό της ανωδομής από μορφοσίδηρο και οπλισμένο σκυρόδεμα κατέστησαν το κτίσμα μη ασφαλές για χρήση σύμφωνα με μελέτη ελέγχου στατικής επάρκειας».

Με δήλωσή του ο κ. Μπλούχος αναφέρει ότι «ξεμπλοκάρει η υπόθεση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου της πόλης μας και ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου» και σημειώνει:  «Ένα ουσιαστικό βήμα έγινε σήμερα στην κατεύθυνση επίλυσης ενός σημαντικού ζητήματος της Δράμας. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει καθημερινά ότι ξεπερνά αγκυλώσεις του παρελθόντος και διευθετεί χρόνια λιμνάζοντα ζητήματα».

Καψημάλης: Σε δασική έκταση και εκτός σχεδίου πόλεως

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης, σημειώνει ότι «υπήρχε πρόβλημα με τον χαρακτηριστικό του αγροτεμαχίου του Κολυμβητηρίου, διότι είναι σε δασική έκταση και εκτός σχεδίου πόλεως».

Όπως σημειώνει, «για να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια, θα έπρεπε να εγκριθούν ειδικοί όροι δόμησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης με τα αρμόδια τμήματα στην Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη».

Η δωρεά της Raycap

Πέρα από τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οφείλουμε να πούμε ότι, αν η Raycap και ο κ. Αποστολίδης δεν είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το Κολυμβητήριο, ακόμα και σήμερα τίποτα δεν θα είχε συμβεί.

Το πρόβλημα με την υφιστάμενη κατασκευή δεν είναι καινούριο. Τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα είναι πολλά και η μόνη λύση ήταν η κατεδάφισή του και η ανέγερση νέου. Η εταιρεία Raycap με τους μηχανικούς της, ετοίμασε και δώρισε τις μελέτες στο Δήμο Δράμας ο οποίος τις αποδέχθηκε μετά από την απαραίτητη διαδικασία. Και μάλιστα υπάρχει και η σχετική απόφαση αποδοχής από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών με τις υπογραφές των  υπουργών κ.κ. Σταϊκούρα και Βορίδη (βλέπε και «Π.Τ.» 2  Ιουνίου 2021).

Η δωρεά αυτή περιλαμβάνει μάλιστα και το ποσό των 455.000 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ και αφορά στην εκτέλεση των  υπηρεσιών και μελετών για την καθαίρεση της υφιστάμενης παλαιάς στέγης, κερκίδων και αποδυτηρίων και μελέτη κατασκευής στέγης και κτιρίου αποδυτηρίων για το Κολυμβητήριο.

Να σημειωθεί επίσης, ότι, η καθαίρεση του Κολυμβητηρίου θα γίνει με έξοδα της εταιρείας RAYCAP, ενώ σε δεύτερη φάση η ανακατασκευή του θα γίνει κυρίως με την οικονομική βοήθεια της εταιρείας RAYCAP και ενός ποσού περίπου 600.000 ευρώ που θα συμβάλει ο Δήμος Δράμας. (Βλέπε και «Π.Τ.» 26 Ιουνίου 2021).

Η λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου της πόλης, ενδιαφέρει πάρα πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι αυτή την ώρα το βλέπουν κλειστό και δεν μπορούν να προπονηθούν και να αθληθούν. Το ευχάριστο είναι ότι, το έργο της ανακατασκευής του Δημοτικού Κολυμβητηρίου έχει μπει σε ένα δρόμο και πολύ σύντομα θα δούμε τις πρώτες εργασίες της κατεδάφισης του υφιστάμενου οργανισμού του κτιρίου και των κερκίδων.

Ο Κολυμβητικός Όμιλος Δράμας

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κολυμβητικού Ομίλου Δράμας, αναφέρεται στην ψήφιση της Τροπολογίας στη Βουλή και χαιρετίζει την                                               σημαντική αυτή εξέλιξη:

[Το Διοικητικό συμβούλιο του Κολυμβητικού Ομίλου Δράμας θα ήθελε να ενημερώσει τα εκατοντάδες μέλη του,  ότι σήμερα ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που καθορίζει τους όρους δόμησης για την ανακατασκευή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Δράμας, που ως γνωστόν θα γίνει με δωρεά της εταιρείας Raycap σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας.

Αυτό ήταν το τελευταίο εμπόδιο για να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών, που τόσο υπομονετικά αναμένει η κολυμβητική οικογένεια της Δράμας.

Σε λίγο διάστημα πιστεύουμε ότι θα  έχουμε λεπτομέρειες για τα χρονοδιαγράμματα έναρξης και διάρκειας των εργασιών, έτσι ώστε να επιστρέψουμε και πάλι στο ανακαινισμένο σπίτι μας!

Ο Κολυμβητικός Όμιλος Δράμας όλο αυτό το διάστημα της αποχής από τη φυσική μας έδρα προπόνησης όχι μόνο άντεξε, αλλά παρέμεινε ενεργός με σημαντικές επιτυχίες των αθλητών του σε Πανελλήνιο επίπεδο, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει.  Χαιρετίζουμε την σημερινή εξέλιξη και αναμένουμε με ανυπομονησία την έναρξη των εργασιών. ]