Home > νέα >  Εύφημος μνεία σε εθελοντικές οργανώσεις για τη φύλαξη περιαστικών δασών της Δράμας- Παπαδόπουλος: Χωρίς εσάς δεν θα είχαμε σήμερα τον Κορύλοβο…

 Εύφημος μνεία σε εθελοντικές οργανώσεις για τη φύλαξη περιαστικών δασών της Δράμας- Παπαδόπουλος: Χωρίς εσάς δεν θα είχαμε σήμερα τον Κορύλοβο…

Από τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γ. Παπαδόπουλο

 Εύφημος μνεία σε εθελοντικές

οργανώσεις για τη φύλαξη

περιαστικών δασών της Δράμας

 Παπαδόπουλος: Χωρίς εσάς δεν θα είχαμε σήμερα τον Κορύλοβο…

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ εύφημων μνειών προς τις εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας, προχώρησε το πρωί της Πέμπτης 9 Δεκεμβρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος.

Στη μικρή και σύντομη τελετή στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δράμας, το παρών έδωσε ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας  κ. Δανιήλ Στούπας, ο οποίος με τη σειρά του εξήρε το σημαντικό τους έργο, ενώ εξέφρασε και τις ευχαριστίες του προς αυτές για τη συνεργασία.

Η εύφημος μνεία προς τις εθελοντικές οργανώσεις της Πολιτικής Προστασίας, αφορούν στο εθελοντικό έργο που προσφέρουν κατά την καλοκαιρινή και αντιπυρική περίοδο, με τη φύλαξη του περιαστικού δάσους Κορυλόβου, αλλά και του περιαστικού δάσους Προσοτσάνης.

Αναλυτικότερα, η απονομή εύφημων μνειών αφορούσε τη συμμετοχή των ως άνω οργανώσεων σε δράσεις φύλαξης και περιφρούρησης των ευαίσθητων περιαστικών δασυλλίων του Νομού κατά το διάστημα από την 1η Ιουλίου έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2020, καθώς και την προσφορά τους σε άλλες δράσεις πολιτικής προστασίας.

Οι οργανώσεις που βραβεύτηκαν είναι: η Ελληνική Διασωστική Εθελοντική Ομάδα (Ε.Δ.Ε.Ο.), ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-Σαμαρείτες Δράμας, Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών και Φίλων Δράμας, ο Σύλλογος Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους (ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α.) Δράμας, ο Κυνηγητικός Σύλλογος Δράμας, η Λέσχη Καταδρομέων Δράμας, η Οικολογική Κίνηση Δράμας, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Προσοτσάνης.

Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, η μικρή αυτή τελετή επρόκειτο να γίνει από το καλοκαίρι του 2020, παρ’ όλα αυτά αυτό δεν μπόρεσε να γίνει, εξαιτίας των ιδιαίτερων μέτρων κατά της πανδημίας και έγινε εφικτό μόλις σήμερα.

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ξέρω πολύ καλά τι περνάτε. Θυσιάσατε πολλές ώρες το καλοκαίρι και δεν πηγαίνατε στη θάλασσα», ενώ σε άλλο σημείο, είπε ότι «και μόνο η παρουσία σας στα περιαστικά δάση, εμποδίζει έναν πυρομανή στο να βάλει φωτιά στο δάσος. Άρα, αμέσως αποτρέπουμε τις κακές σκέψεις από έναν κακόβουλο».

Σημείωσε ακόμα ότι, «με την εθελοντική προσφορά αυτών των οργανώσεων και των μελών τους, στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, πετύχαμε ένα υψηλό επίπεδο πολιτικής προστασίας-πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης δασικών και άλλων πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο. Ο εθελοντισμός στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, που αφορά την υποστήριξη δράσεων πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης καταστροφών, αλλά και σε άλλους τομείς δραστηριότητας, βασίζεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών, σε μία κίνηση καλής θέλησης, χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, με αίσθημα αλληλεγγύης. Επειδή ο εθελοντισμός αποτελεί την αυτόβουλη συμμετοχή των ενεργών πολιτών, που δραστηριοποιούνται για βελτίωση των συνθηκών της κοινωνίας στην οποία ζούμε, πρέπει να ενθαρρύνεται με κάθε τρόπο».

Σε άλλο σημείο μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος είπε συγκεκριμένα: «Για εμένα είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι σήμερα που υπάρχει ο Κορύλοβος, η αιτία είστε εσείς».

 

Δηλώσεις εθελοντών

Κατά τον χαιρετισμό του, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Στούπας, εξήγησε ότι όλοι οι εθελοντές που συμμετέχουν «έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί από την Π.Υ. και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν» ενώ τόνισε ότι «όλα αυτά τα χρόνια η συνεργασία μας ήταν άριστη».

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους (ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α.) Δράμας κα. Τσακμάκη, επεσήμανε ότι «ο εθελοντής δεν περιμένει το ευχαριστώ, αλλά ευχαριστιέται από το αποτέλεσμα», σημειώνοντας ότι «την πολιτική προστασία, δυστυχώς, οι Έλληνες την γνώρισαν πολύ πρόσφατα και μάλιστα μέσα από ατυχή γεγονότα. Υπάρχει πολιτική προστασία και ειδικά στην πόλη μας, έχουμε αυτές τις πολύ ενεργές ομάδες, που είναι άνθρωποι πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένοι και όχι μόνο στα  θέματα πυρόσβεσης ή πυροπροστασίας, αλλά και σε πολλούς τομείς έχουμε συνεισφέρει και συμπράξει».

Τέλος, ζήτησε μια περισσότερο «έμπρακτη συμπαράσταση, καθώς ο εθελοντής προσφέρει τον χρόνο του, την επαγγελματική του γνώση, επαγγελματικά και όχι ερασιτεχνικά συν επίσης τα χρήματά του». Τονίζοντας ότι «όλοι οι εθελοντές ανεβαίνοντας στον Κορύλοβο, το κάνουν με δικά τους μέσα, όπως επίσης σε κάθε συμβάν στο οποίο επεμβαίνουν».

Εκ μέρους της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, ο κ. Μελισσινός, σημείωσε ότι «η Οικολογική Κίνηση δεν είναι ενταγμένη στην Πολιτική Προστασία. Είμαστε απλοί εθελοντές, παρ’ όλο που κάναμε αίτηση εδώ και χρόνια δεν μας ενέταξε το σύστημα στην Πολιτική Προστασία. Εμείς συνεχίζουμε να βοηθάμε και χαιρόμαστε που επιτέλους έχει αναγνωριστεί η προσφορά μας και αυτό είναι πολύ μεγάλη αναγνώριση για εμάς. Ο εθελοντισμός και η προσφορά μας, δεν έχει αντίκρισμα, προσφέρουμε άνευ ανταλλάγματος».

Εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού – Σαμαρείτες Δράμας, ο κ. Τουμπαλίδης ευχαρίστησε για την «αγαστή συνεργασία με την Πυροσβεστική  Υπηρεσία Δράμας και την εκπαίδευση που έχουν δεχθεί και τόνισε ότι πάντα θα είναι στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας.

Εκ μέρους του Κυνηγετικού Συλλόγου Προσοτσάνης ο πρόεδρος κ. Νάστος, σημείωσε ότι κάθε χρόνο φυλάνε το περιαστικό δάσος Προσοτσάνης και σημείωσε ότι θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο και στο μέλλον.

Εκ μέρους της Ελληνικής Διασωστικής Εθελοντικής Ομάδας (Ε.Δ.Ε.Ο.), η κα. Παπαδοπούλου ευχαρίστησε για την εύφημο μνεία και σημείωσε ότι «εμείς τρέχουμε για την αγάπη μας και τον τόπο μας και θα είμαστε συνέχεια εδώ».

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του  Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Ελευθεριάδης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «εμείς ως Κυνηγετικός Σύλλογος και όλοι οι κυνηγοί, το θεωρούμε δεδομένο να είμαστε εθελοντές, ειδικά στα δάση, που είναι η φύση και η ζωή μας. Το κάνουμε για τον εαυτό μας και τα παιδιά μας. Όλο το χρόνο, με την Πολιτική Προστασία και με την Πυροσβεστική, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία» και τόνισε ότι «όποτε χρειαστεί, είμαστε πάντα στη διάθεση σας για ότι  θελήσετε».

Τέλος από τη Λέσχη Καταδρομέων Δράμας ο κ. Μαδεμλής, ευχαρίστησε και τόνισε ότι «εμείς ως Λέσχη Καταδρομέων κάνουμε το χρέος μας, για τα  παιδιά πρώτα απ’ όλα και για όλους τους άλλους», ενώ σημείωσε ότι η συνεργασία τους με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία είναι πολύ καλή.