Home > νέα > Φ. Δημίου: Στην επένδυση που κάνει μια επιχείρηση, ένας επιχειρηματίας σε υπηρεσίες Coaching, κάνει απόσβεση μέχρι και 900%

Φ. Δημίου: Στην επένδυση που κάνει μια επιχείρηση, ένας επιχειρηματίας σε υπηρεσίες Coaching, κάνει απόσβεση μέχρι και 900%

Στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Δράμας

Φ. Δημίου: Στην επένδυση που κάνει μια επιχείρηση, ένας επιχειρηματίας σε υπηρεσίες Coaching, πετυχαίνει υψηλή “απόδοση” 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΚΡΩΣ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα το Coaching για τις επιχειρήσεις αλλά και για προσωπικές επιτυχίες, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου, στη συνεδρίαση αίθουσα του Επιμελητηρίου Δράμας.

Συγκεκριμένα, ομιλήτρια ήταν ο Δραμινή κα. Φωτεινή Δημίου – Coach & Mentor με Master in Business Administration, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Management & Marketing στο Πανεπιστήμιο Πασσάου της Γερμανίας ενώ κατέχει και δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – η οποία μίλησε σε ένα πυκνό ακροατήριο, για την επιτυχία που θα μπορούσαν  να έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να έχουν θετικές αλλαγές σ’ αυτό που κάνουν. Όπως η ίδια υποστηρίζει σε κάποιο σημείο των λεγομένων της προς τον «Πρωινό Τύπο», ο επιχειρηματίας μπορεί να πάρει πίσω το κόστος αυτό ακόμα μέχρι και 900%!

Η κα. Δημίου, ευγενώς δέχτηκε να μιλήσει στον «Πρωινό Τύπο» σχετικά με το θέμα το οποία ανέπτυξε, εξηγώντας μας ότι, «το Coaching είναι μια συνεργασία, μια συμμαχία που έχει ο coach μαζί με τον πελάτη του. Ο πελάτης μπορεί να είναι κάποιος άνθρωπος ο οποίος έχει μια δική του επιχείρηση, είναι σε αναζήτηση να κάνει το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα ή ψάχνει πως θα φτιάξει την καριέρα του, ή ένας άλλος άνθρωπος, ο οποίος θέλει να δει πώς θα εξελιχθεί στη ζωή του, ακόμα και σε προσωπικά θέματα. Οπότε, είναι μια συνεργασία που γίνεται και λειτουργεί μέσα από ερωτήσεις.

Foteini Dimioy1

Η κα. Φωτεινή Δημίου, μιλάει στον «Π.Τ.»

Βασίζεται δηλαδή λίγο στη Σωκρατική μέθοδο θα λέγαμε και ουσιαστικά ο πελάτης, μέσα από ειδικές τεχνικές και μοντέλα που χρησιμοποιεί ο coach και με τις κατάλληλες ερωτήσεις που κάνει, αποκτά καλύτερη αυτογνωσία, καλύτερη επίγνωση της κατάστασης που βρίσκεται στο σήμερα και μπορεί να θέσει το δικό του όραμα, συγκεκριμένους στόχους που ο coach τους υποστηρίζει στο να μένει αφοσιωμένος στο όραμα και στους στόχους του ώστε να τους πετύχει».

Στον τομέα των επιχειρήσεων που είναι και το θέμα που αναπτύσσεται σ’ αυτή τη συζήτηση, οι επιχειρήσεις ασχολούνται με το Coaching, μπαίνουν σ’ αυτή τη διαδικασία;

«Με καλούν και επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμα και μικρότερες επιχειρήσεις, όπου εκεί καλούμαστε να συνεργαστούμε σε θέματα όπως είναι η αύξηση πωλήσεων, όπως η οργάνωση και η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η αυτοηγεσία, δηλαδή το πώς εγώ ηγούμαι του εαυτού μου για να καταφέρω τους στόχους μου. Ακόμα για θέματα οικονομικής διαχείρισης, το πώς θα βελτιώσω τη ρευστότητά μου, πώς θα κάνω αποταμίευση ενδεχομένως ή πώς θα επενδύσω τα χρήματα από την επιχείρησή μου και ακόμα στον τομέα μάρκετινγκ και επικοινωνίας, για το πώς θα μπορέσω να προωθήσω τα προϊόντα μου, ποιες είναι κατάλληλες πρακτικές. Ουσιαστικά μέσα από αυτή τη συνεργασία, ο πελάτης αποκτάει μια δημιουργική σκέψη και αναδύονται καινοτόμες ιδέες, οι οποίες είναι πιο κοντά σ’ αυτό που κάνει μοναδικό την επιχείρησή του και αυτόν τον ίδιο. Είναι ένα μοντέλο που ουσιαστικά μπορεί να μοιάζει λίγο με την συμβουλευτική επιχειρήσεων, απλώς είναι κομμένο και ραμμένο στον άνθρωπο που απευθύνεται και στην επιχείρηση που διοικεί».

Συνήθως, οι συμβουλές σας γίνονται δεκτές εύκολα, άμεσα ή υπάρχει σκεπτικισμός από τους πελάτες.

«Ωραία αυτή η ερώτηση. Ουσιαστικά, ως coach δεν παρέχω συμβουλές, αλλά ενεργοποιώ και κινητοποιώ τον άνθρωπο να βρει αυτός τον τρόπο. Ουσιαστικά δημιουργούμε αυτόνομη μάθηση και αυτορρύθμιση. Ως μέντορας όμως, γιατί ουσιαστικά φοράω δύο καπέλα στη συνεδρία, λόγω της δικής μου προϋπηρεσίας και εμπειρίας και ακαδημαϊκών γνώσεων, μπορώ και παρέχω καθοδήγηση. Και φυσικά εκεί υπάρχει και η χρυσή τομή».

Κατά πόσο τα αποτελέσματα του Coaching είναι επιτυχημένα για τους επιχειρηματίες;

«Σαφώς υπάρχουν έρευνες και μελέτες γι’ αυτό. Κι αυτό που έχουν δείξει οι έρευνες, είναι ότι η αποτελεσματικότητα ανεβαίνει μέχρι και 70% και επίσης, η επένδυση που κάνει μια επιχείρηση, ένας επιχειρηματίας σε υπηρεσίες Coaching, αγγίζει το 900%. Εννέα φορές δηλαδή παίρνει το κόστος που έχει δώσει, η επιστροφή της επένδυσης που λένε και στις επιχειρήσεις. Οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι απόδειξη της αποτελεσματικότητας».