Home > νέα > Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγ. Ιωάννης ο Ελεήμων» στήριξε για άλλη μια χρονιά ευάλωτους συμπολίτες μας

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγ. Ιωάννης ο Ελεήμων» στήριξε για άλλη μια χρονιά ευάλωτους συμπολίτες μας

Απολογισμός δράσεων για το έτος 2021

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής

«Άγ. Ιωάννης ο Ελεήμων» στήριξε για άλλη

μια χρονιά ευάλωτους συμπολίτες μας

 

Για μια ακόμη χρονιά, το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», στάθηκε στο πλευρό των συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, πραγματοποιώντας δράσεις, δωρεές, τηρώντας φυσικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν.

Το Σωματείο, παρά τις δυσκολίες της προηγούμενης χρονιάς και των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του Covid -19, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή τις δράσεις του, αλλά συνέχισε και συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά να βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη.

Κοινωνική προσφορά

Το Σωματείο, υποστήριξε με τρόφιμα, είδη ρουχισμού και υποδήματα περισσότερες από 200 οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Παράλληλα, αγόρασε 15 τόνους ξύλα και 7.000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης για άπορες οικογένειες, ενώ πούλησε 200 ημερολόγια τσέπης προκειμένου να ενισχύσει το ταμείο του φορέα.

Κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων, του Πάσχα, των Φώτων, και του Δεκαπενταύγουστου, ενίσχυσε με πακέτα τροφίμων περισσότερες από 200 οικογένειες του Νομού Δράμας.

Επιπλέον, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους παρείχε υποστήριξη σε ΜΚΟ και ιδρύματα  (Χαμόγελο του παιδιού, Κιβωτός του Κόσμου), ψυχιατρικές κλινικές (Αγία Ειρήνη), το Θεραπευτήριο Χρονιών Παθήσεων Δράμας και όλα του τα παραρτήματα, το Σύλλογο Παραπληγικών Δράμας, το Σύλλογο ΑμεΑ Αγωνιστές, το Σύλλογο Γονέων  Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Δράμας, την Ενορία Βαθύσπηλου Κυργίων, την Ιερά Μονή Αναλήψεως, την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων και την Ιερά Μονή Αγίου Όρους, τις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης καθώς και τον προσφυγικό πληθυσμό που διαμένει στην πόλη μας, προσφέροντας ενδύματα, υποδήματα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Επίσης στάθηκε όπως πάντα στο πλευρό των  συμπολιτών μας που ήρθαν αντιμέτωποι με τις έντονες βροχοπτώσεις, τις πυρκαγιές και τους σεισμούς, σε όλη την επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι, περισσότεροι από 20 τόνοι ρουχισμού, υποδημάτων, λευκών ειδών και ειδών οικιακής χρήσης έχουν σταλεί  όπου υπήρξε  ανάγκη.

Επιθυμώντας να συμβάλλει το Σωματείο ακόμη πιο ενεργά στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των συμπολιτών μας, υπέγραψε το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας της κοινωνικής σύμπραξης Π.Ε. Δράμας «Αλληλεγγύη της ΠΕ Δράμας» με επικεφαλής εταίρο το Δήμο Δράμας. Συγκεκριμένα για το 2021 πραγματοποιήθηκαν (11) έντεκα διανομές τροφίμων και ειδών στους δικαιούχους ΤΕΒΑ/ΚΕΑ.

Το Σωματείο με την δράση του «Μην το πετάξεις χάρισε το», συλλέγει καθημερινά μεταχειρισμένα (και σε καλή κατάσταση) είδη ένδυσης και υπόδησης, μικροαντικείμενα, έπιπλα, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, προσφέροντάς τα σε εκείνους που τα στερούνται και τα έχουν ανάγκη. Φιλοσοφία της δράσης είναι πως αντί να πετάξουμε οτιδήποτε δεν μας είναι πλέον χρήσιμο, να το χαρίσουμε ώστε να αποκτήσει έναν νέο σκοπό ύπαρξης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, το σωματείο πρόσφερε 60 τόνους από τα παραπάνω είδη, σε άπορους συμπολίτες  μας.

Το Σωματείο ανέστειλε τη λειτουργία του προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο- Social school»  από τις 7 Νοεμβρίου 2020  έως και τις 10 Μαΐου 2021, λόγω της πανδημίας. Το πρόγραμμα επισιτισμού και κάλυψης βασικών αναγκών των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων εξυπηρετούμενων, λειτούργησε κανονικά παρά τους περιορισμούς της περιόδου.

Δωρεές και χορηγίες προς το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής

Μέσα στο 2021 το Σωματείο έλαβε δωρεές σε τρόφιμα από ιδιώτες, φορείς, παραγωγούς και εταιρείες, έπειτα από αιτήματα χορηγίας που υποβλήθηκαν από την Κοινωνική Λειτουργό του φορέα.

Αποστάλθηκαν ευχαριστήριες επιστολές στους χορηγούς, οι οποίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του φιλανθρωπικού σωματείου, ενώ κοινοποιήθηκαν και σχετικά Δελτία Τύπου στα Μ.Μ.Ε.

Το Σωματείο έλαβε χρηματική δωρεά ύψους 1000 ευρώ από εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή και άλλα 1000 ευρώ από κοινωφελές ίδρυμα για την οικονομική ενίσχυση του ταμείου του φορέα και 6000 ευρώ δωρεά για την κάλυψη ετήσιας μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου μερικής απασχόλησης, προκειμένου να υποστηριχθεί το επισιτιστικό έργο του φορέα.

Προγράμματα και Συνεργασίες

Στις 29 Μαΐου 2021, κατατέθηκε αίτηση για κρατική ενίσχυση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιχορήγηση ΝΠΙΔ Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας στην Π.Α.Μ.Θ. για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του φορέα». Η αίτηση  με αριθμό πρωτοκόλλου 1187/25-5-2021 κατατέθηκε σε συνέχεια της από 6-5-2021 εισερχόμενης αλληλογραφίας με Α.Π. οικ. 107830/193 και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατατέθηκαν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Α.Μ.Θ.

Ακόμη, στις 23-5-2021, ο φορέας υπέβαλε αίτηση για τη βεβαίωση εγγραφής του στο Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας για το  έτος 2021. Η βεβαίωση εγγραφής με υπ’ αριθ. 800293-1, κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Επιπλέον, το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» επιλέχτηκε από  τον ΑΒ Βασιλόπουλο, έναν από τους χρηματοδότες του φετινού Donors Speed Dating Event, για μια συνάντηση (speed date) στην οποία παρευρέθη η πρόεδρος του Σωματείου κα. Τσάνα Μαρία την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021. Σκοπός της δράσης αυτής υπήρξε η γνωριμία μεταξύ φορέων και η ανάπτυξη μελλοντικών συνεργασιών.

Η διαδικασία ανανέωσης πιστοποίησης του φορέα, κατόπιν της θετικής γνωμοδότησης του Ε.Κ.Κ.Α. και της υπ’ αριθ. Απόφασης  Δ14/55107/20-7-2021 του Υπουργείου Εργασίας ολοκληρώθηκε και χορηγήθηκε στο σωματείο ειδική πιστοποίηση φορέα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. Η απόφαση έχει δημοσιευτεί στο  Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 17 Αυγούστου 2021 με αριθμό 55107 (ΦΕΚ πιστοποίησης 3803/τ.Β΄/17-08-2021  (ΑΔΑ: ΨΒΕΣ46ΜΤΛΚ-ΛΛΦ) το υπ’ αριθ. πρωτ.: Δ14/55107/20-7-2021).

Στις 18-10-2021 έγινε υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα Word of Difference του Ιδρύματος Vodafone, μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα σε νέους 18-35 ετών να δουλέψουν και να προσφέρουν κοινωνικό έργο, για έξι μήνες,  σε μια ΜΚΟ της επιλογής τους. Το ίδρυμα Vodafone καλύπτει την μισθοδοσία και τις εισφορές του υποψηφίου που θα επιλεγεί, ύστερα από την κατάθεση πρότασης και τη διενέργεια συνέντευξης. Η πρόταση του φορέα αφορά στην κατασκευή μιας ψηφιακής πλατφόρμας όπου θα καταγράφεται ηλεκτρονικά ότι υπάρχει στην αποθήκη του φορέα και ο υποψήφιος που καλείται να την υλοποιήσει, σε περίπτωση που επιλεγεί, θα είναι Κοινωνικός Λειτουργός απόφοιτός του ΔΠΘ  Θράκης.

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» με την εγγραφή του στον ΑΤΛΑ ανέπτυξε ένα πλαίσιο  συνεργασίας με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, για την εκπόνηση της πρακτικής άσκησης μιας 3ετούς φοιτήτριας της Σχολής Κοινωνικών Λειτουργών κατά το χειμερινό ακαδημαϊκό εξάμηνο. Η πρακτική άσκηση λαμβάνει χώρα Δευτέρα-Παρασκευή 16:00-21:00 και Σάββατο 09:00-14:00 έως και τις 14/01/2021.

Επιπλέον, το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» συνεχίζει την συνεργασία του  με τη μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Μπορούμε» (στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων»), με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Απόρροια της εν λόγω συνεργασίας είναι μια νέα συνέργια με την Εταιρεία Αρτοποιία Ζαχαροπλαστική ΓΑΤΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε, η οποία τρέχει από τις 18 Νοεμβρίου 2020 και παρέχει καθημερινά στο σωματείο, όλα τα αρτοπαρασκευάσματα που δεν έχουν πουληθεί για τη διανομή τους σε 130 άπορες οικογένειες. Ωφελούμενοι της συγκεκριμένης δράσης του φορέα αποτελούν 360 άτομα δυο τοπικοί φορείς και μια ενορία τον μήνα. Το σωματείο παρέλαβε για το έτος 2021 συνολικά 31.686 τμχ ψωμιά και 261,410 κιλά αρτοσκευάσματα και ωφελήθηκαν 1.649 οικογένειες, συνόλου 4.766  ατόμων, το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων, οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Ν. Δράμας και η ενορία Βαθύσπηλου  Κυργίων.

Δράσεις και Εκδηλώσεις

Τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021, το Φιλανθρωπικό Σωματείο διοργάνωσε τη διαδικτυακή ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο: «Η ελληνική οικογένεια σήμερα: ΚΡΙΣΕΙΣ, ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ». Ομιλήτριες της διαδικτυακής εκδήλωσης, ήταν η κα. Τσάνα Μαρία, πρόεδρος του Φιλανθρωπικού  Σωματείου «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» και η κα. Καραγιάννη Γεωργία, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, ειδικός παιδαγωγός, συνεργάτης στο πρόγραμμα  «Κοινωνικό Σχολείο Sοcial Schοοl».

Ακόμη, το Σωματείο συμμετείχε σε επιμορφωτικά διαδικτυακά σεμινάρια 30 ωρών που οργάνωσε το Ίδρυμα Μποδοσάκη σε συνεργασία με το SOCIAL DYNAMO και το HIGGS. Στα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμμετείχαν η πρόεδρος του φορέα κ. Τσάνα Μαρία και η Κοινωνική Λειτουργός κ. Πορτοκαλίδου Σοφία.

Ένα πολύ σημαντικό έργο για το Σωματείο, αποτελεί  το «Κοινωνικό Σχολείο – Social School». Πρόκειται για ένα νέο εκπαιδευτικό και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» από τον Αύγουστο του 2020, με αποκλειστική ΔΩΡΕΑ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η συνεργασία του φορέα με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), παραμένει ενεργή και εξίσου δυναμική από το 2013 και έως σήμερα, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα και αποτελεί μια απόδειξη της ορθής αποτίμησης του φιλανθρωπικού μας έργου. Παραμένουμε ευγνώμονες απέναντι στο  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), τόσο για την αγαστή συνεργασία όσο και για τη συνεχή στήριξη του φορέα μας. Τα εγκαίνια του διετούς έργου πραγματοποιήθηκαν στις 26 Αυγούστου 2020 και τα μαθήματα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020.  Στο πρόγραμμα απασχολούνται 9 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου, και συμμετέχουν 85 οικογένειες και 118 παιδιά. Λειτουργούν εκπαιδευτικά μαθήματα 18 τμημάτων ανά εβδομάδα  (72 τμήματα κάθε μήνα).

Το «Κοινωνικό Σχολείο- Social School», διαθέτει κανάλι στο YOUTUBE από όπου και μπορούν όλοι να ενημερωθούν  για τις δράσεις του έργου και τα διαδικτυακά μαθήματα που λαμβάνουν χώρα (π.χ. εκμάθηση στο σκάκι). Πληροφορίες για το πρόγραμμα κοινοποιούνται επίσης και στη σελίδα του φορέα στο Facebook.

Στις 31-8-2021 παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, ολοκληρώθηκε το πρώτο έτος του προγράμματος ”Κοινωνικό Σχολείο Social Scool”. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η αξιολόγηση του έργου μαζί με τις σχετικές διαδικτυακές δημοσιεύσεις εστάλησαν στην κα. Ελιάννα Κονιάλλη, υπεύθυνη του προγράμματος για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Οι συμβάσεις του προσωπικού διακόπηκαν στις 31-8-2021 και ανανεώθηκαν για ένα ακόμα έτος στις 1-9-2021.

Από την πλευρά της η πρόεδρος κα. Τσάνα και τα μέλη του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι: «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, την Εξελεγκτική  Επιτροπή, τους εθελοντές του φορέα για τη γενναιόδωρη και ανιδιοτελή προσφορά τους και την άψογη συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, προσπαθήσαμε για την καλύτερη λειτουργία του σωματείου μας και θέτουμε τον πήχη ακόμα ψηλότερα για το 2022.

Σας ευχόμαστε θερμά ένα καλύτερο νέο έτος 2022 χωρίς την σκιά του COVID -19. Ευχές για  μια ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ γεμάτη με το φως της αγάπης, της αμοιβαιότητας και της Ειρήνης».