Home > νέα > Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» πάντα δίπλα στο συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη-Απολογισμός δράσεων για το έτος 2020

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» πάντα δίπλα στο συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη-Απολογισμός δράσεων για το έτος 2020

Απολογισμός δράσεων για το έτος 2020

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής

«Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» πάντα δίπλα

στο συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη

► Άλλη μια χρονιά προσέφερε όπου χρειάστηκε με περισσή αγάπη!

 

Πέρασε ένας ακόμη χρόνος, αλλά αυτή τη φορά ιδιαίτερος από όλες τις απόψεις, καθώς ο πλανήτης βίωσε και βιώνει μια πρωτόγνωρη πανδημία. Ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τα μέλη του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», δεν έπαψαν στιγμή να προσφέρουν απλόχερα τη βοήθεια και αγάπη τους στο συνάνθρωπο, όπου χρειάστηκε, όπου υπήρχε ανάγκη.

Αδιάκοπα κάθε χρόνο το Σωματείο, αποδεικνύει έμπρακτα ακόμα και κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες όπως αυτές που ζήσαμε την φετινή χρονιά, με κάθε του δράση την ενεργή συμμετοχή και προσφορά του στην τοπική μας κοινωνία.

Παρόλο που η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη προκλήσεις, τα μέλη του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατά του COVID-19 συνεχίζει να προσφέρει με το έργο του, στους συνανθρώπους μας, που χρήζουν ανάγκη.

Η κοινωνική προσφορά του Σωματείου

Μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής του προσφοράς το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής, υποστήριξε με τρόφιμα, είδη ρουχισμού, υποδήματα περισσότερες από 200 οικογένειες και πάνω από 800 άτομα με μεγάλα οικογενειακά προβλήματα.

Παράλληλα, πραγματοποίησε ετήσιο χορό και την κοπή της βασιλόπιτας, καθώς και εκδρομές, τα οποία ήταν φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Αγόρασε ακόμη, έντεκα τόνους ξύλα και τρείς χιλιάδες  λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης για άπορες οικογένειες.

Επιπλέον, πούλησε 200 ημερολόγια τσέπης προκειμένου να ενισχύσει το ταμείο του Φορέα και την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα, των Φώτων και του Δεκαπενταύγουστου,  ενίσχυσαν με πακέτα τροφίμων περισσότερες από 200 οικογένειες του Νομού μας.

Παράλληλα, και το 2020 το Σωματείο συνέχισε την ενεργή συμμετοχή του για την υποστήριξη  των παιδικών ιδρυμάτων «Χαμόγελο του παιδιού», Ψυχιατρικών Κλινικών (Αγία Ειρήνη), την Δομή Μεταναστών Δράμας και Παρανεστίου, το Θεραπευτήριο Δράμας, τις Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, τον Σύλλογο Παραπληγικών Ν. Δράμας  καθώς και τους Πληττόμενους Νομούς Καρδίτσας και Ν. Χαλκίδας, προσφέροντας ενδύματα, υποδήματα, τρόφιμα και  είδη πρώτης ανάγκης.

1. 118386198_ MPANER-COLLAGE (1)Το Σωματείο από τις 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τέλος της χρόνιας, παρέμεινε σε αναστολή εργασίας των εργαζομένων του προγράμματος Κοινωνικό Σχολείο μέχρι νεοτέρας. Παρόλη την αναστολή ο τομέας παροχής, τροφίμων, ρουχισμού, κ.λ.π. λειτούργησε κανονικά και παρά την δύσκολη χρονιά που διανύσαμε διανεμήθηκαν από το Φιλανθρωπικό Σωματείο  μέσα στο 2020 είκοσι  εννέα τόνους οκτακόσια κιλά (29.800) είδη τροφίμων, είδη  υγιεινής καθώς και είδη προσωπικής και παιδικής φροντίδας.

Ακόμη, στις 24 Ιουνίου 2020 το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», μετά την συγκέντρωση ενάμισι τόνου πλαστικών καπακιών τα έκανε Δωρεά στον οργανισμό Στήριξη Οικογένειας  Παιδιού «Σωματείο  ΣΤ.Ο.Π.» στον Άγιο Αθανάσιο  Δράμας του Δήμου  Δοξάτου  με σκοπό την ενίσχυση της προσπάθειας του συλλόγου.

Επίσης, το Σωματείο δέχθηκε κατά τη διάρκεια όλου του έτους που πέρασε πάρα πολλές προσκλήσεις για εκδηλώσεις στις οποίες ανταποκρίθηκε με την παρουσία του λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της Δημόσιας υγείας.

Συνεργασίες του Σωματείου με Φορείς και Ιδρύματα

Επιθυμώντας να συμβάλλει το Σωματείο ακόμη πιο ενεργά στα κοινωνικά πράγματα της πόλης μας, υπέγραψε σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας ως εταίρος της κοινωνικής σύμπραξης  Π.Ε. Δράμας «Αλληλεγγύη της ΠΕ Δράμας» με επικεφαλής εταίρο το Δήμο Δράμας. Συγκεκριμένα για το 2020  πραγματοποιήθηκαν  έξι  διανομές   στους δικαιούχους ΤΕΒΑ/ ΚΕΑ.

Επιπλέον, στις 26 Μαρτίου ο Φορέας υπέγραψε σύμβαση δωρεάς με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μέσω  του κοινωφελούς έργου το ίδρυμα  σχεδιάζει ένα νέο καινοτόμο εκπαιδευτικό κοινωνικό πρόγραμμα, το οποίο προγραμματίζεται να εφαρμοστεί από τις αρχές του επόμενου σχολικού έτους, τον Σεπτέμβριο 2020 και θα διαρκέσει 24 μήνες.  Ο σκοπός του προγράμματος είναι διπλός, αφενός η ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ανάπτυξης των παιδιών και αφετέρου η υποστήριξη των γονέων.

Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη διεθνείς έρευνες αιχμής, σύμφωνα με τις οποίες η ενεργή συμμετοχή των γονιών με χαμηλότερη οικονομική άνεση στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών τους έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της απόδοσης των μαθητών και τον περιορισμό του αριθμού μαθητών που διακόπτουν τη φοίτησή τους. Το πρόγραμμα έρχεται να συμπληρώσει τη διδακτική ύλη του σχολείου, προσφέροντας μαθήματα πληροφορικής, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, καθώς επίσης καλλιτεχνικές δραστηριότητες, παιχνίδια στρατηγικής και θεματικά σεμινάρια για την υποστήριξη και καθοδήγηση των γονέων. Το πρόγραμμα, θα διαρκέσει  24 μήνες θα απασχολήσει 9 άτομα με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου είτε με σύμβαση ορισμένου χρόνου η ως ωρομίσθιο προσωπικό.

Επίσης, το Σωματείο παρακολούθησε επιμορφωτικά διαδικτυακά σεμινάρια 15 ωρών στο webinar που οργάνωσε το Ίδρυμα Μποδοσάκη σε συνεργασία με το SOCIAL DYNAMO  και το HIGGS μέσω της πλατφόρμας Zoom, όπου συμμετείχαν η Πρόεδρος του Φορέα κα. Τσάνα Μαρία και η Κοινωνική Λειτουργός, καθόλη την διάρκεια του έτους.

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», παρακολουθώντας τις εξελίξεις σχετικά με την έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ακύρωσε  την προγραμματισμένη εκδρομή στη Ρωσία, Μόσχα – Αγία Πετρούπολη. Τον 5ο ετήσιο Φιλανθρωπικό Αγώνα Δρόμου, καθώς και την  εκδήλωση ΔΙΑΛΟΓΟΙ  που διοργανώνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Στην ανωτέρω εκδήλωση ήταν προσκεκλημένη η πρόεδρος του Σωματείου κα. Τσάνα Μαρία.

 

Επίσης, το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» μετά από πρόσκληση  του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, κάλεσε όλους τους δημότες του Δήμου Δράμας να τρέξουν, για καλό σκοπό και να ενισχύσουν οικονομικά το νοσοκομείο Δράμας. Εξαιτίας των πρωτόγνωρων συνθηκών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε με την πανδημία του COVID-19, o καθιερωμένος πια αγώνας δρόμου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «SNF RUN» Τρέχοντας προς το Μέλλον διεξήχθη πανελλαδικά.

10. 118397140_681368355921933 (1)

«Κοινωνικό Σχολείο- Social school»

Ένα καινούργιο καινοτόμο εκπαιδευτικό και πρωτοποριακό πρόγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα προστίθεται στο Φιλανθρωπικό Σωματείο «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων». Πρόκειται για το πρόγραμμα «Κοινωνικό Σχολείο- Social school», όπου την Τετάρτη στις 26 Αυγούστου 2020, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια για την έναρξη του νέου έργου στις εγκαταστάσεις του φορέα που εδρεύει στην Χωριστή Δράμας λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Την εκδήλωση, χαιρέτησε μέσω επιστολής ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και τίμησαν με την παρουσία τους, ο κ. Ράδος Αλέξανδρος Δημοτικός Σύμβουλος στην Δημοτική Κοινότητα Δράμας, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Δράμας, ο πρόεδρος του Δ.Δ. Χωριστής κ. Κώστας Ζαρόγλου, η κ. Κωνσταντινίδου Ιωάννα προϊσταμένη του τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας Ν. Δράμας, η αντιπρόεδρος του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δ. Σχολείου & Νηπιαγωγείου Χωριστής, Δημοτικοί Σύμβουλοι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η Πρόεδρος του Σωματείου, κα. Τσάνα Μαρία, στην ομιλία της τόνισε ότι ο σκοπός του προγράμματος είναι διπλός, αφενός η ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ανάπτυξης των παιδιών και αφετέρου η υποστήριξη των γονέων.

Το πρόγραμμα, λαμβάνει υπόψη διεθνείς έρευνες αιχμής, σύμφωνα με τις οποίες η ενεργή συμμετοχή των γονιών με χαμηλότερη οικονομική άνεση στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών τους έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της απόδοσης των μαθητών και τον περιορισμό του αριθμού μαθητών που διακόπτουν τη φοίτησή τους. Το πρόγραμμα έρχεται να συμπληρώσει τη διδακτική ύλη του σχολείου, προσφέροντας μαθήματα πληροφορικής, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, καθώς επίσης καλλιτεχνικές δραστηριότητες, παιχνίδια στρατηγικής και θεματικά σεμινάρια για την υποστήριξη και καθοδήγηση των γονέων.

Το πρόγραμμα, υλοποιείται με αποκλειστική ΔΩΡΕΑ του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και απευθύνεται σε γονείς και παιδιά του Δ.Δ. Χωριστής και του ευρύτερου Ν. Δράμας και περιλαμβάνει δραστηριότητες, όπως:

1) Μαθήματα Η/Y (γονείς και παιδιά)

2) Εκπαιδευτική Ρομποτική (παιδιά από 6 ετών)

3) Εικαστικά /Καλλιτεχνικά ( γονείς και παιδιά από 4 ετών)

4) Βιωματικά Εργαστήρια για παιδιά

5) Σεμινάρια Στρατηγικών Παιγνίων για παιδιά

6)Εργαστήριο Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας για παιδιά

7) Σχολές Γονέων για γονείς

 

Χορηγίες

Μέσα στο 2020 το Σωματείο έχει λάβει, ύστερα από αίτημα χορηγίας που υπέβαλλε, δωρεές σε τρόφιμα από ιδιώτες, φορείς, παραγωγούς, εταιρείες. Ευχαρίστησαν ιδιαίτερα  όλες τις εταιρείες και τους ιδιώτες για τις χορηγίες τους μέσω ευχαριστήριας επιστολής ενώ παράλληλα ανήρτησαν την χορηγία στην ιστοσελίδα άλλα και στην ομάδα  του Φιλανθρωπικού Σωματείου στο Διαδίκτυο, καθώς και με δελτία τύπου στα Μ.Μ.Ε. Επίσης, από τοπικές εταιρείες το Σωματείο έλαβε χορηγία το ποσό των 1.000 ευρώ και 2.000 ευρώ αντίστοιχα.

Σε απάντηση του email της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 24/6/2020 με θέμα «Την επιχορήγηση Προνοιακών Ιδρυμάτων  ΝΠΙΔ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών έτους 2020», ο Φορέας συγκέντρωσε τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν την χρηματοδότηση του και τα απέστειλε σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στην Π.Α.Μ.Θ με αριθμό πρωτοκόλλου 959/25-6-2020. Ακόμη στις 16/12/2020 κατέθεσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο αρμόδιο οικονομικό  τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας για την εκταμίευση της χρηματικής  επιχορήγησης του ποσού των 9.000 ευρώ αφού εγκρίθηκε με την  απόφαση της Π.Α.Μ.Θ. για κάλυψη  λειτουργικών  δαπανών  έτους 2020.

TSANA MARIA

Κλείνοντας τον απολογισμό δράσεων του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής, η πρόεδρος του κα. Μαρία Τσάνα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, την Εξελεγκτική Επιτροπή, τις εθελόντριες του Φορέα για την εθελοντική τους προσφορά και την άψογη συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια. Προσπαθήσαμε όλο το 2020  για την καλύτερη λειτουργία του Σωματείου μας και θέτουμε  τον πήχη  ακόμα ψηλότερα για το 2021.

Ευχόμαστε σε όλους από καρδιάς ένα καλύτερο 2021 χωρίς την σκιά του CONID 19. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, και το 2021  να απαλύνει κάθε σκιά με το Φως της Αγάπης, της Αμοιβαιότητας και της Ειρήνης».