Home > Νέα > Για δύο σοβαρά ατοπήματα μιλάει ο ΣΥΦΑ Δράμας-Ασυμβίβαστο να είναι φαρμακοποιός μέλος ΔΣ στο ΣΥΦΑ αλλά και σε Φαρμακευτικό Σύλλογο

Για δύο σοβαρά ατοπήματα μιλάει ο ΣΥΦΑ Δράμας-Ασυμβίβαστο να είναι φαρμακοποιός μέλος ΔΣ στο ΣΥΦΑ αλλά και σε Φαρμακευτικό Σύλλογο

Ασυμβίβαστο να είναι φαρμακοποιός

μέλος ΔΣ στο ΣΥΦΑ αλλά

και σε Φαρμακευτικό Σύλλογο

Για δύο σοβαρά ατοπήματα μιλάει ο ΣΥΦΑ Δράμας

 

 

ΓΙΑ ΤΟ θέμα του ασυμβιβάστου, που ορίζει ότι ένα φαρμακοποιός δεν να μπορεί να μετέχει ταυτόχρονα στο Διοικητικό Συμβούλιο Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ), αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο Φαρμακευτικού Συλλόγου, διαμαρτύρονται οι φαρμακοποιοί.

Συγκεκριμένα, με δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσε ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Δράμας (ΣΥΦΑ Δράμας) και υπογράφει η πρόεδρος κα. Σοφία Νουβάκη, εκφράζεται η διαμαρτυρία τους σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Όπως επισημαίνεται, «στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, συζητείται αυτές τις ημέρες το Νομοσχέδιο για την Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο στο εν λόγω Νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το Άρθρο 70, το οποίο θέτει ασυμβίβαστο μεταξύ συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών (όργανο διοίκησης μιας επιχείρησης) και και αξιώματος σε Διοικητικό Συμβούλιο Φαρμακευτικού Συλλόγου (όργανο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης), δίνοντας δε διορία μόλις δύο (2) μηνών για προσαρμογή μετά την ψήφιση του».

Αναφέρεται επίσης, «καταρχήν, θα στερήσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε πεντέμισι  χιλιάδες φαρμακοποιούς που δυνητικά θα επιθυμούσαν να δραστηριοποιηθούν τόσο στους φαρμακευτικούς συλλόγους, όσο και στους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, τονίζεται ότι, «εισάγει διακρίσεις κατά της συνεταιριστικής ιδιότητας καθώς  η συμμετοχή στον συνεταιρισμό και ειδικότερα η συμμετοχή στη διοίκηση των συνεταιρισμών αφαιρεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε θέσεις του φαρμακευτικού συλλόγου κάτι όμως που δεν θα ισχύει με τις υπόλοιπες μορφές επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η συμμετοχή στην διοίκηση σε ιδιωτικές φαρμακαποθήκες ή η συμμετοχή στη διοίκηση εταιρειών φαρμακείων προκρίνονται από το νόμο αφού δεν συνοδεύονται από περιορισμούς. Η διακριτική μεταχείριση σε συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα όπως η συνεταιριστική δεν περιορίζει μόνο τις ελευθερίες των ατόμων αλλά δημιουργεί ανισότητες που θίγουν το συνεταιριστικό κίνημα στο σύνολό του».

Τέλος, ο ΣΥΦΑ Δράμας στην ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι «η Κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία βρίσκεται μπροστά στο να κάνει δύο σοβαρά ατοπήματα, τα οποία αποτελούν χτυπήματα στις Αρχές της Δημοκρατίας και της Ισότητας. Ενδεχομένως όταν συντάχθηκε το Άρθρο 70, να διέφυγε τις προσοχής τους, σήμερα όμως γνωρίζουν και πρέπει να πράξουν το σωστό που δεν είναι άλλο από την απόσυρση του. Η αναγνώριση του λάθους και η διόρθωση του είναι στοιχεία ωριμότητας και δημιουργούν το πεδίο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία».