Home > νέα > Για τη σύσκεψη με τους βουλευτές και δημάρχους του Ν. Δράμας πιέζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρ. Κτηνοτροφικών Συλλόγων Δράμας και Προσοτσάνης

Για τη σύσκεψη με τους βουλευτές και δημάρχους του Ν. Δράμας πιέζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρ. Κτηνοτροφικών Συλλόγων Δράμας και Προσοτσάνης

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρ. Κτηνοτροφικών Συλλόγων Δράμας και Προσοτσάνης

Για τη σύσκεψη με τους βουλευτές

και δημάρχους του Ν. Δράμας

πιέζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής

Ακριτίδης: Υπόνοιες και μαρτυρίες ότι πέρασαν ζώντα αρνιά κατά την περίοδο του Πάσχα από το Τελωνείο Εξοχής!

Ψαλτικίδης: Έκδηλη αγωνία για να δούμε πότε θα κινητοποιηθούν οι φορείς της Δράμας

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: Προσπαθούμε να συντονίσουμε τη σύσκεψη

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΧΩΡΙΣ ΛΥΣΗ παραμένει το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι της Π.Ε. Δράμας όσο και της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, σχετικά με την αδυναμία πώλησης αμνοεριφίων κατά την περίοδο του Πάσχα.

Όπως είναι γνωστό, ενώ οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας είχαν κλείσει συμφωνίες για την περίοδο του Πάσχα, τελικά φαίνεται να ξεγελάστηκαν από τους χονδρέμπορους, οι οποίοι αθέτησαν τις συμφωνίες αυτές και γέμισαν την ελληνική αγορά με εισαγόμενα από τη Ρουμανία.

Αυτό όμως προκάλεσε μεγάλη ζημιά στους κτηνοτρόφους της περιοχής και κυρίως στις περιοχές της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, οι οποίοι αναγκάστηκαν τελικά να δώσουν αρνιά και κατσίκια μετά το Πάσχα σε εξευτελιστικές τιμές και κάτω του κόστους.

Το πρόβλημα επιτείνεται ακόμα περισσότερο, καθώς οι υπέρογκες αυξήσεις στο πετρέλαιο, τις ζωοτροφές και άλλα προϊόντα συνεχώς αυξάνονται και έτσι, κάποιες μονάδες πλησιάζουν σε αδιέξοδο και μπορεί ακόμα και να κλείσουν.

Οι κτηνοτρόφοι, επανειλημμένα έχουν ζητήσει από τις τοπικές πολιτικές ηγεσίες, κυρίως από τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως και τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας, να οργανώσουν κάποιες συναντήσεις με τους βουλευτές και τους δημάρχους του Νομού και άλλους πολιτικούς  παράγοντες, ώστε να υπάρξει κάποια σύσκεψη, για να γίνουν γνωστά τα προβλήματά τους.

Στόχος είναι, μετά από αυτό να ακολουθήσει και μια μεγάλη σύσκεψη στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ κ.  Μέτιο, ώστε το συγκεκριμένο ζήτημα να μεταφερθεί στη συνέχεια στην κεντρική διοίκηση.

Προς το παρόν, από τους δύο βουλευτές της Δράμας τον κ. Ξανθόπουλο και την κα. Κεφαλίδου, έχουν ήδη γίνει αναφορές και επερωτήσεις στη Βουλή, χωρίς όμως να υπάρξουν απαντήσεις σχετικές από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Τι γίνεται στη Δράμα

Αυτή την προσπάθεια ώστε να υπάρξει μια συνάντηση αρχικά με τους βουλευτές Δράμας, οι κτηνοτρόφοι στο Νομό Δράμας την ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου, αμέσως μετά το Πάσχα και έγινε σε συνεννόηση με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ.

Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν έχει γίνει κατορθωτό μέχρι σήμερα, καθώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν όλοι μαζί σε μια κοινή μέρα και ώρα.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης, επισημαίνει ότι «ακόμα δεν μπορούμε να βρούμε άκρη μ’ αυτή τη συνάντηση. Το θέμα φαίνεται να είναι ότι προφανώς η κυβέρνηση ζορίζεται και προσπαθεί να το συγκαλύψει μ’ αυτόν τον τρόπο».

Όπως λέει επίσης, «το ίδιο γίνεται και με το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, καθώς αποφεύγει  ο περιφερειάρχης να συναντηθεί με τον πρωτογενή τομέα. Και απ’ ότι βλέπω θα αναγκαστούμε να το κάνουμε μόνοι αυτό στο τέλος, να καλέσουμε εμείς τις αντιπολιτεύσεις και τον κ. Μέτιο…»

Όπως λέει ο κ. Ακριτίδης, «είναι απαξίωση αυτό γιατί ξέρουν ότι θα βγει μεγάλο σκάνδαλο, μιας και ακόμα και η Πανελλήνια Ένωση Κρεοπωλών, αναρωτιέται για το πού είναι τα 55.000 ερίφια από τη Ρουμανία και πού δόθηκαν».

Αναφερόμενος στο ίδιο  θέμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Ψαλτικίδης, σημειώνει ότι «περιμένουμε από τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας να κλείσει αυτή τη συνάντηση για να δούμε το πρόβλημα που μας απασχολεί. Εμείς ζητήσαμε από αντιπεριφερειάρχη να κλείσει μια συνάντηση με βουλευτές και δημάρχους, όμως μέχρι σήμερα ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα».

Όπως λέει ο κ. Ψαλτικίδης «έχουμε μια έκδηλη αγωνία και περιμένουμε να δούμε πότε θα κινητοποιηθούν οι φορείς της Δράμας, ενώ έχουμε ήδη κάνει επίσημες επιστολές συντονισμένα όλοι οι κτηνοτρόφοι απ’ όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ».

Περνάνε ζώντα ζώα από το Τελωνείο της Εξοχής;

Ένα σημαντικό ερώτημα θέτει ακόμα ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης, σχετικά με το ζήτημα της εισαγωγής ζώντων ζώων από τη συνοριακή διάβαση της Εξοχής Κ. Νευροκοπίου.

Όπως μας λέει, «τις επόμενες ημέρες θα ανεβούμε στο Αστυνομικό Τμήμα Κ. Νευροκοπίου, να ενημερώσουμε ότι έχουμε σοβαρές υπόνοιες, ότι κατά καιρούς αλλά και την περίοδο του Πάσχα, περνάνε στην Ελλάδα αμνοερίφια. Έχουμε μάλιστα μαρτυρίες, ότι πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα πέρασαν δυο μεγάλα φορτηγά με 2.000 αρνιά, για τα οποία ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αρνείται ότι έγινε κάτι τέτοιο. Και μιλάμε για ζωντανά ζώα, που απαγορεύεται καθώς πρέπει να περνάνε μόνο από τον Προμαχώνα όπου υπάρχει και το σχετικό σύστημα καταγραφής».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, τα σφαγμένα ζώα επιτρέπονται όταν έχουν τα χαρτιά τους να περάσουν από τη συνοριακή διάβαση Εξοχής.

Στο ίδιο ζήτημα, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας κ. Ψαλτικίδης, σημειώνει πως «υπάρχει όντως μια τέτοια καταγγελία και προς το παρόν κάνουμε μια σχετική έρευνα για να δούμε τι έχει γίνει», λέει και συνεχίζει: «Εμείς έχουμε ζητήσει και επίσημα από τους Ευρωβουλευτές, να μας δώσουν τα στοιχεία  για το Πάσχα, για το πόσα αρνιά και κατσίκια έχουν περάσει επίσημα στην Ελλάδα και περιμένουμε απάντηση από τον αρμόδιο Επίτροπο. Επίσημα η πολιτεία μας είπε ότι μπήκαν μόνο 50.000 – 55.000 ζώα, εμείς όμως πιστεύουμε ότι το νούμερο αυτό διαφορετικό».

Καταλήγοντας ο ίδιος σημειώνει: «Είμαστε σε αρκετά δύσκολη κατάσταση όλοι οι κτηνοτρόφοι. Είχαμε όλα τα προηγούμενα προβλήματα, αυτό όμως αποτελεί επιδείνωση στην κατάσταση. Και πολλοί συνάδελφοι, αναγκάζονται να σφάξουν τα κοπάδια τους για να πληρώσουν ένα μέρος από το χαμένο τζίρο από τα χαμένα έσοδα λόγω του ότι πολλά έμειναν απούλητα και πολλά πουλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές».

 

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Σχετικά με το ζήτημα της επικείμενης σύσκεψης, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο οποίος μας είπε ότι είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν και οι τρεις βουλευτές μαζί και άλλοι πολιτικοί παράγοντες. Υποσχέθηκε πάντως, ότι εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και ότι σύντομα θα έχει νεότερα για την συνάντηση αυτή, ίσως και τις επόμενες ημέρες.