Home > νέα > Για τρίτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να περάσει η αναμόρφωση προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ

Για τρίτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να περάσει η αναμόρφωση προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ

Για τρίτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο

χωρίς να περάσει η αναμόρφωση

προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ

► Επίμονη επαναφορά μέχρι τέλος της θητείας του προέδρου να ξανάρθει το θέμα!

► Χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία η δημοτική αρχή Μαμσάκου για να κλείσει ταμείο η ΔΕΚΠΟΤΑ!!!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ φορά επανήλθε στην 13η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το απόγευμα της Τετάρτης, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΚΠΟΤΑ, για αναμόρφωση του προϋπολογισμού της.

Στόχος της 3ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ, είναι να ενισχυθούν κάποιοι κωδικοί, από τους οποίους εξαρτώνται οικονομικά διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει και συνδιοργανώνει η εν λόγω δημοτική επιχείρηση.

Το ίδιο θέμα είχε συζητηθεί και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Ιουνίου (βλέπε «Π.Τ.» 28 Ιουνίου), και κατά την ονομαστική ψηφοφορία είχε λάβει μόλις 9 θετικές ψήφους.  Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 22 Ιουλίου, η ονομαστική ψηφοφορία έδωσε 14 θετικές ψήφους και 8 αρνητικές. Πράγμα που σημαίνει ότι και αυτή τη φορά δεν πέρασε το θέμα, καθώς απαιτούνται 17 θετικές ψήφοι. Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο σημείωμα, η ΔΕΚΠΟΤΑ έχει απευθυνθεί στην Επιτροπή του Άρθρου 152 προκειμένου να πάρει απαντήσεις αν μπορεί να περάσει και με λιγότερες από 17 ψήφους και προς το παρόν δεν έχει πάρει απάντηση επ’ αυτού.

Κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Ψαρράς, σημείωσε αρχικά ότι επειδή πριν τις εκλογές δεν μπορούσε να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπόρεσε να γίνει και η αναμόρφωση, ενώ είπε ότι «η ΔΕΚΠΟΤΑ παίρνει χρηματοδότηση από το Δήμο σε δύο δόσεις. Αρχικά περίπου 500.000 ευρώ και σε δεύτερη φάση περίπου 350.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή δεν έχει πάρει τη δεύτερη δόση και γι’ αυτό δεν έχει γίνει η αναμόρφωση».

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Ψαρράς, αναμένει να δικαιωθεί από την προσφυγή στην Επιτροπή του Άρθρου 152, καθώς σε ίδια περίπτωση το 2018 είχαν δικαιωθεί και πάλι. Ζήτησε από το σώμα να ψηφίσει την αναμόρφωση, «διότι υπάρχουν σπουδαίες και θεσμοθετημένες εκδηλώσεις που πρέπει να διενεργηθούν το καλοκαίρι».

Κατά την εισήγησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης, αναρωτήθηκε «τι έγινε με τις δαπάνες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν και γι’ αυτό ήρθαν με προηγούμενες αναμορφώσεις. Πραγματοποιήθηκαν οι δαπάνες; Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις;» Όπως είπε μάλιστα δεν ψηφίζει το θέμα, όπως δεν είχαν ψηφίσει τον προϋπολογισμό και τις αναμορφώσεις.

Ο δημοτικός σύμβουλος της «Νέας Εποχής – Νέας Δράμας» κ. Χαραλαμπίδης δήλωσε ότι συμφωνεί και ψήφισε το θέμα εξ αρχής.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, ρώτησε και εκείνος τι έγινε με κάποιες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ήδη, όπως για παράδειγμα του Tent art και πώς καλύφθηκαν αυτά τα ποσά. Αναρωτήθηκε επίσης γιατί γίνεται σε δυο δόσεις η χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ και γιατί γίνονται όλες αυτές οι αναμορφώσεις, εφόσον από την αρχή είναι γνωστές οι εκδηλώσεις όπως και τα ποσά με τα οποία χρηματοδοτούνται. Και ρώτησε, «γιατί βάζουμε εξ αρχής στην Ονειρούπολη περισσότερα χρήματα, μετά κόβουμε απ’ αυτήν για να τα βάλουμε σε άλλο κωδικό και μετά όταν θα ξανάρθουν τα χρήματα θα τα ξαναβάλουμε στην Ονειρούπολη!»

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Στεφανίδης, ζήτησε για άλλη μια φορά τη διάλυση της ΔΕΚΠΟΤΑ και καταψήφισε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Ο μέχρι στιγμής ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Χρυσοχοΐδης, ανέφερε ότι «κατά την γνώμη μου η ΔΕΚΠΟΤΑ είναι μια αμαρτωλή επιχείρηση, δεν υπάρχει διαφάνεια και χρηστή οικονομική διαχείριση και δεν ψήφισε την αναμόρφωση». Και αναρωτήθηκε με τη σειρά του, γιατί μειώνεται ο κωδικός της Ονειρούπολης και ενισχύονται κάποιοι άλλοι, ενώ δεν μειώνονται άλλοι κωδικοί εκτός της Ονειρούπολης!

Απαντώντας ο κ. Ψαρράς, είπε ότι αν δεν ψηφιστεί η αναμόρφωση, φυσικά και δεν μπορούν να γίνουν οι εκδηλώσεις, ενώ ζήτησε το λόγο επί προσωπικού, ζητώντας από τον κ. Χρυσοχοΐδη να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε για το: «αμαρτωλή επιχείρηση και δεν υπάρχει διαφάνεια και χρηστή οικονομική διαχείριση» και ζήτησε να πει ονόματα.

Απαντώντας σ’ αυτό ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημείωσε ότι «σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών λογιστών, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα όλοι μας, ότι εκεί υπάρχει κακοδιαχείριση. Και αυτό συνέβαινε και με την προηγούμενη διοίκηση και με τη σημερινή λίγο βελτιώθηκε. Διότι θα ήταν αδύνατο να μην βελτιωθεί, διότι ο κ. Ψαρράς είναι λογιστής. Άρα έγινε κάτι καλύτερο».

Σε άλλο σημείο ρώτησε τον κ. Ψαρρά: «Ποιος ήθελε να αποκρυφτεί αυτή η έκθεση προεκλογικά και να μην έρθει προς συζήτηση; Τότε το αρνηθήκατε και δεν μου είπατε ποιος το είπε αυτό. Τώρα μπορείτε να μας πείτε ποιος σας είπε να μην έρθουν αυτές οι εκθέσεις των ορκωτών προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί δεν σας συμφέρει πολιτικά και προεκλογικά κανέναν από τους δυο μας;»

Ο κ. Ψαρράς απάντησε ότι, «αυτή η απάντηση δεν είναι θέμα Δημοτικού Συμβουλίου».