Home > νέα > Γιατί ο Δήμος Δράμας δεν μαζεύει επιτέλους τα σκουπίδια; Η ίδια χωματερή στο δρόμο προς τους Ταξιάρχες, παραμένει στη θέση της!

Γιατί ο Δήμος Δράμας δεν μαζεύει επιτέλους τα σκουπίδια; Η ίδια χωματερή στο δρόμο προς τους Ταξιάρχες, παραμένει στη θέση της!

Ένα μήνα μετά από σχετικό μας δημοσίευμα

Γιατί ο Δήμος Δράμας δεν μαζεύει

επιτέλους τα σκουπίδια;

Η ίδια χωματερή στο δρόμο προς τους Ταξιάρχες, παραμένει στη θέση της!

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΕΙΚΟΣΙ ΜΕΡΕΣ πριν και συγκεκριμένα στις 19 Οκτωβρίου 2017, γράφαμε για την κατάσταση  που επικρατεί στο δρόμο προς τους Ταξιάρχες, στο δρόμο που οδηγεί στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΚΔΑΥ-ΣΜΑ).

Με ένα μεγάλο φωτογραφικό ρεπορτάζ, παρουσιάζαμε μεταξύ άλλων και ένα σημείο στη δεξιά πλευρά του δρόμου προς τους Ταξιάρχες, το οποίο έχει μετατραπεί σε ανοιχτή χωματερή. Άγνωστο από πότε.

Ξέρουμε ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Ρεμόντης, είδε το θέμα και ότι μάλιστα ο ίδιος επισκέφθηκε το χώρο εκείνες τις ημέρες. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα τα σκουπίδια παραμένουν στη θέση τους.

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με τον κ. Ρεμόντη, μας είπε ότι, ο Δήμος δεν έχει το απαραίτητο μηχάνημα για να τα μαζέψει και έτσι θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοπρασία, προκειμένου να οριστεί ανάδοχος ιδιώτης για να μαζέψει τα σκουπίδια. Όπως σημείωσε μάλιστα, αυτή η δημοπρασία αναμένεται να γίνει μέσα σε ένα μήνα ή και περισσότερο, το επόμενο διάστημα.

Μέχρι σήμερα έχει γίνει μια τόσο μεγάλη προσπάθεια, εδώ και χρόνια, να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, να τοποθετηθούν μπλε κάδοι ανακύκλωσης σε όλη την πόλη, να κλείσει μετά από μια απίστευτη σειρά καταστάσεων η παλιά χωματερή, ο γνωστός μας σκουπιδότοπος της Σίψας, και το έργο σταμάτησε στη μέση, ξοδεύτηκαν τόσα εκατομμύρια και σήμερα έχουμε μια νέα παράνομη χωματερή, στην άκρη ακριβώς του δρόμου.

Μια νέα χωματερή που ξεφύτρωσε εδώ και μερικούς μήνες και κανένας δεν έχει φροντίσει να μαζέψει όλα αυτά τα σκουπίδια, να καθαρίσει ο τόπος και να φροντίσει ώστε να μην δημιουργηθεί άλλη  παρόμοια.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, σε τέτοια ζητήματα, καλό θα είναι η δημοτική αρχή να βρίσκει πιο ευέλικτους τρόπους να διαχειρίζεται τα ζητήματα αυτά και να μην χάνεται χρόνος με γραφειοκρατικές διαδικασίες. Στο συγκεκριμένο σημείο της χωματερής, δεν είναι μόνο μπάζα, αλλά υπάρχουν τόσο ογκώδη αντικείμενα όσο και σκουπίδια, όπως φαίνεται και από τις χθεσινές φωτογραφίες. Τουλάχιστον τα σκουπίδια, θα πρέπει να μαζευτούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα!

Το παράξενο με όλες αυτές τις καταστάσεις, είναι ότι, σε παρόμοια ζητήματα, αν δεν δοθεί δημοσιότητα, τα σκουπίδια παραμένουν εκεί για εβδομάδες αλλά και μήνες. Πριν από δυο μέρες, σε άλλο σχετικό δημοσίευμα, αναφερόμασταν για σκουπίδια και μπάζα σε στενάκι στο τέρμα της οδού Ευξείνου Πόντου. Και ενώ δίπλα ακριβώς έχει κάδους σκουπιδιών, που σημαίνει ότι οι υπάλληλοι καθαριότητας περνούν από εκεί και μαζεύουν τα σκουπίδια, απορίας άξιο είναι αν κάποιος απ’ όλους αυτούς ενημερώνει την Υπηρεσία του γι’ αυτά που βλέπει. Πρέπει δηλαδή να γίνονται δημοσιεύσεις σε τοπικές εφημερίδες και ιστοσελίδες για να ευαισθητοποιηθούν οι Υπηρεσίες του Δήμου και να ενεργήσουν ανάλογα;

Το ότι, δυστυχώς, συνδημότες μας δημιουργούν όλες αυτές τις βρωμιές και τις εστίες μόλυνσης σε διάφορα σημεία της πόλης, είναι ένα ζήτημα σοβαρό.  Που σημαίνει ότι πρέπει πολλά ακόμα να γίνουν ως προς το ζήτημα της ενημέρωσης, αλλά κυρίως ως προς το ζήτημα των προστίμων! Δεν μπορεί ο καθένας να πετάει πέρα – δώθε σκουπίδια και μπάζα και να μην τιμωρείται ποτέ και κανένας. Δεν νομίζουμε ότι είναι και τόσο δύσκολο να βρεθούν όλοι αυτοί που τα πετάνε. Αλλά νομίζουμε επιτέλους, ο Δήμος ή η Δημοτική Αστυνομία ίσως, θα πρέπει να ενεργήσουν και να μοιράσουν πρόστιμα.

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και κάποτε όλα αυτά θα πρέπει να τελειώσουν. Δεν αρκεί μόνο η Αγία Βαρβάρα να είναι καθαρή και μόνο η πλατεία Ελευθερίας και οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης! Δεν μπορούμε και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κρύβουμε τα σκουπίδια κάτω απ’ το χαλί!