Home > Νέα > Γνωρίζοντας το «Πάρκο Φιλίππων» με τους «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

Γνωρίζοντας το «Πάρκο Φιλίππων» με τους «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

Γνωρίζοντας το «Πάρκο Φιλίππων» με τους «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

Πεζοπορία αύριο στα βήματα

του Αποστόλου Παύλου

 

Σε μια προσπάθεια γνώσης και εξοικείωσης με το φυσικό περιβάλλον, την Ιστορία, τους ξεχωριστούς ανθρώπους, τις επιχειρήσεις, τα προϊόντα και τις ποικίλες δράσεις στην Πεδιάδα των Φιλίππων (νομοί Καβάλας, Δράμας, Σερρών) τα μέλη και οι φίλοι των «Οψόμεθα» κάθε μήνα ταξιδεύουν, ενημερώνονται και έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής μας.

Σε συνεργασία με εξειδικευμένους ξεναγούς/αρχαιολόγους, τοπικούς ερευνητές, επιστήμονες, βοτανολόγους, φωτογράφους κ.α., οι «Οψόμεθα εις Φιλίππους», δίνουν την ευκαιρία της τοπική κοινωνία ν’ ανακαλύψουν τον ανεξάντλητο πλούτο του τόπου μας, να γνωρίσουν σε βάθος και να καταγράψουν τη δυναμική του, να γευτούν τ’ αγαθά της Φύσης και τα προϊόντα της καινοτόμου ανθρώπινης δραστηριότητας σε ολόκληρο το «Πάρκο Φιλίππων» (Πεδιάδα των Φιλίππων), αλλά και την ευρύτερη περιοχή του.

Για τον μήνα Μάιο η εκδρομή που έχουν προγραμματίσει οι «Οψόμεθα εις Φιλίππους», είναι ενταγμένη στο διήμερο δράσεων του Ημιμαραθωνίου «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου», και  ακολουθεί το εξής πρόγραμμα: Σάββατο 19 Μαΐου – Δήμος Καβάλας – Πεζοπορική Διάσχιση «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» επί της Αρχαίας Εγνατίας οδού.

Στα πλαίσια της γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό, οι Οψόμεθα εις Φιλίππους σε συνεργασία με την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ δημιουργούν μια ημέρα πεζοπορίας επί της Εγνατίας οδού, του δρόμου που περπάτησε ο Απόστολος Παύλος για να φτάσει στους Φιλίππους και να κηρύξει τον Χριστιανισμό, βαπτίζοντας την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή, την Λυδία Φιλιππησία.

Στόχος της πεζοπορίας, είναι πρώτον η ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας οδού ως πεζοπορικό μονοπάτι, δεύτερον η κατάθεση τιμής στον Απόστολο των Εθνών Παύλο και το γεγονός της άφιξης του στην Καβάλα ως πρώτο σταθμό της Αποστολικής του διαδρομής επί Ευρωπαϊκού εδάφους.

Οι πεζοπόροι, θα ακολουθήσουν την αυθεντική διαδρομή του Αποστόλου Παύλου επί της Αρχαίας Εγνατίας οδού, έτσι όπως την έχει χαρτογραφήσει η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους».

Υποστηρίζουν με τις γνώσεις τους την πεζοπορία, τα παρακάτω πρόσωπα:

Ο Ζαλίδας Ιωάννης, μέλος των Οψόμεθα εις Φιλίππους που εμπλουτίζει με τις γνώσεις του τον πυλώνα του Αγροτοπεριβάλλοντος. Βοτανολόγος με εξειδίκευση στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Θα μας συνοδεύσει, δίνοντας μας πληροφορίες για τα βότανα, τις ονομασίες τους, τις ιδιότητες τους και τους μύθους γύρω από αυτά.

H Αγγελική Κόμσιου, μέλος των Οψόμεθα εις Φιλίππους, Αρχαιολόγος και πιστοποιημένη Ξεναγός με πολυετή εμπειρία θα μας συνοδεύσει σε ένα ταξίδι στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Εγνατίας Οδού. Θα μας αφηγηθεί την πνευματική διαδρομή που έκανε ο Απόστολος των εθνών Παύλος για να φτάσει στους Φιλίππους.

Ο Αλέξανδρος Τσιλογεώργης, ο πλέον καταξιωμένος Διεθνής Οδηγός Βουνού της περιοχής μας και ένας από τους εμπειρότερους πανελλαδικά. Ο κ. Τσιλογεώργης, έχει πραγματοποιήσει αναβάσεις σε μακρινές και μεγάλες κορυφές ανά τον κόσμο, ενώ αποτελεί, τον ”δάσκαλο” πολλών νεότερων ορειβατών ανά την Ελλάδα. Με την εμπειρία του, θα διασφαλίσει πως η πεζοπορία μας θα είναι ασφαλής και άνετη.

OPSOMETHA PEZOPORIA

Λίγα Ιστορικά

Η Αρχαία Εγνατία Οδός κατασκευάστηκε μεταξύ του 146-120 π.Χ., πάνω στα ίχνη ενός αρχαίου, προ Ρωμαϊκού δρόμου που εκτείνονταν ανάμεσα στις Αδριατικές χώρες και στο Αιγαίο. Αργότερα, κατασκευάστηκε η επέκτασή της από τον Έβρο στο Βυζάντιο και τελικά το όνομα ΕΓΝΑΤΙΑ δόθηκε σε όλο το δρόμο, από την Ρώμη μέχρι την Κωνσταντινούπολη, προς τιμή του Ρωμαίου ανθύπατου Γναίου Εγνάτιου που την κατασκεύασε.

Υπήρξε μία ευρωπαϊκών προδιαγραφών οδός. Οδόστρωμα, σηματοδότηση, κατασκευή στρατοπέδων, σταθμών και αλλαγών ίππων, γέφυρες, είσοδοι σε πόλεις και εσωτερικές διαδρομές, εμφάνιζαν μία μεγάλη ομοιογένεια, είτε επρόκειτο για δρόμο στην Βρετανία, είτε στην Ιταλία, είτε στην Ισπανία ή στην Ελλάδα. Η κατασκευή της ήταν σύμφωνη με τις προδιαγραφές των άλλων οδών και μπορεί να συνοψιστεί στο χωρίο του Στράβωνα, κατά το οποίο οι Ρωμαίοι «έκοβαν λόφους και δημιουργούσαν ήπιες οδικές κλίσεις, προκειμένου να διέρχονται με ευκολία οι αρμάμαξες», δηλαδή τα βαριά μεταφορικά μέσα της εποχής.

Ο Απόστολος Παύλος έφτασε στην Ελλάδα για πρώτη φορά τον χειμώνα του 49-50 μ.Χ. για να κηρύξει το Ευαγγέλιο και να διδάξει τα έργα του Ιησού. Ξεκίνησε με πλοίο από την Τρωάδα της Μικράς Ασίας με προορισμό τη Νεάπολη, σημερινή Καβάλα και πρώτο σταθμό του ταξιδιού του, το νησί της Σαμοθράκης. Ακολουθώντας αρχικά την Εγνατία οδό, επισκέφθηκε ακμαίες πόλεις του ελληνορωμαϊκού κόσμου, που σιγά-σιγά εξελίχθηκαν σε σπουδαία κέντρα του χριστιανισμού.  Στους σταθμούς της πορείας του ιδρύθηκαν μνημεία που θυμίζουν το πέρασμά του. Μνημεία και τόποι που διατηρήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και σήμερα συγκινούν και προσελκύουν χιλιάδες πιστούς ταξιδευτές από κάθε γωνιά του κόσμου, που θέλουν να πατήσουν στα βήματα του Αποστόλου Παύλου και να γνωρίσουν τον κόσμο των πρώτων χριστιανών.

Η σχέση του εθναπόστολου Παύλου με την Ευρώπη ξεκινάει με το θεόπεμπο όραμα “διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν” (πρ.16, 9), όπου καλείται στην Μακεδονία για να διδάξει το λόγο του Χριστού στους Ευρωπαίους. Τα πρώτα ευρωπαϊκά χώματα που πατάει ο Απόστολος Παύλος το 49μ.Χ. είναι στην πόλη της αρχαίας Νεάπολης η οποία εξαιτίας του γεγονότος αυτού μετονομάζεται Χριστούπολις πριν πάρει το σημερινό της ως Καβάλα. Στην συνέχεια ο Απόστολος Παύλος περπάτησε την αρχαία Εγνατία Οδό, διέσχισε τα 12 χιλ. μέχρι την πόλη των Φιλίππων “ήτις εστίν πρώτης Μακεδονίας πόλις” (πρ. 16, 12) , ίδρυσε την πρώτη Εκκλησία της Ευρώπης και βάφτισε την πρώτη ευρωπαία χριστιανή. Τον συνόδευαν ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ο Απόστολος Τιμόθεος & ο Άγιος Σίλας (προς τιμήν του η ομώνυμη Ιερά Μονή).

Εμείς ως άλλοι συνοδοιπόροι, της σημερινής εποχής, θα διασχίσουμε στα βήματά τους αυτή την ίδια διαδρομή στην Μακεδονική γη που ακόμη χρειάζεται βοήθεια. Πόσο τυχεροί να έχουμε από τα καλύτερα διατηρημένα τμήματα της αρχαίας Εγνατίας στην Καβάλα.

 

Περιγραφή Διαδρομής

Η αφετηρία της πεζοπορίας, θα είναι το σημείο άφιξης του Αποστόλου Παύλου, στη Νεάπολη, σημερινή Καβάλα. Στη συνέχεια και αφού πρώτα θα έχουμε πάρει την ευλογία του Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ, θα κινηθούμε δυτικά εντός του αστικού ιστού της πόλης επί της οδού Βενιζέλου.

Συνεχίζοντας και διασχίζοντας την παραλιακή οδό της πόλης, θα συναντήσουμε μετά από μικρή ανηφόρα, τα ευρήματα της Αρχαίας Εγνατίας οδού στα βορειοδυτικά της πόλης. Αφού αφήσουμε το πρώτο διατηρημένο τμήμα της διαδρομής και με λίγη κίνηση επί της εθνικής οδού, θα στρίψουμε αριστερά όπου θα συναντήσουμε το δεύτερο διατηρημένο τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας, πάνω από το χωριό Σταυρός. Η κατεύθυνσή μας από εκείνο το σημείο, είναι η θέση Βασιλάκη, όπου υπήρχε κάποτε σταθμός υδροδοσίας της Εγνατίας οδού.

Αφήνοντας τη θέση Βασιλάκη, θα περάσουμε μέσα από τον Αμυγδαλεώνα για να βρούμε τον παράλληλο προς την εθνική οδό δρόμο, ο οποίος θα μας οδηγήσει μέσα από ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, στην Ορθόπετρα και τον παλαιολιθικό οικισμό του Ντικιλί Τας. Περνώντας μέσα από τις Κρηνίδες και μπροστά από την παλαιοχριστιανική βασιλική Extra Murus, θα περπατήσουμε μέσα στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων για να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής μας, την ακτή του Ζυγάκτη ποταμού και το σύγχρονο Βαπτιστήριο που υπάρχει εκεί.

Για δήλωση συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 6944222990, στην κα. Ζωή Μυλοθροπούλου.