Home > νέα > Η απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Δράμας για τη λαϊκή αγορά επί της Χελμού

Η απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Δράμας για τη λαϊκή αγορά επί της Χελμού

Όλη η απόφαση όπως δόθηκε στη δημοσιότητα

Η απόφαση της διαπαραταξιακής

επιτροπής  του Δήμου Δράμας

για τη λαϊκή αγορά επί της Χελμού

► Υποσχέσεις για μειώσεις τελών στα εμπορικά καταστήματα και καφέ στην παλιά λαϊκή επί της 19ης Μαΐου και των γύρω οδών

► Δέσμευση για μελέτη κλειστής αγοράς στην περιοχή των πάρκινγκ βαρέων οχημάτων

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΚΔΟΘΗΚΕ τελικά η απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Δράμας, αναφορικά με το ζήτημα της μετεγκατάστασης της λαϊκής αγοράς, από την οδό 19ης Μαΐου, στην περιοχή της οδού Χελμού και τα πάρκινγκ βαρέων οχημάτων.

Τη διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Δράμας, απαρτίζουν οι επικεφαλής ή τουλάχιστον εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων: «πόλη+ζωή», «Project για τη Δράμα», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα».

Από αυτές τις παρατάξεις, στη συνεδρίαση που έγινε το πρωί της Τρίτης 5 Ιουλίου, απουσίαζε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα», εξέφρασε τη διαφωνία του με την μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς και αποχώρησε από τη σύσκεψη.

Σε γενικές γραμμές, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από την αρχική απόφαση της διαπαραταξιακής για την μετεγκατάσταση της λαϊκής οριστικά στο νέο της χώρο, ενώ φαίνεται ότι έγιναν προσπάθειες ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές.

Απ’ αυτά τα παραδείγματα, είναι ότι με τη νέα πλειοψηφική απόφαση, η νέα λαϊκή θα ξεκινάει από το μικρό στενάκι της οδού Σκεπαστών (μπροστά ακριβώς από την «Ποδηλατούπολη») και θα επεκτείνεται μέχρι και το τέρμα και τη διασταύρωση της Χελμού με την οδό Φιλίππου, μαζί με τα δύο μεγάλα πάρκινγκ βαρέων οχημάτων. Επίσης, ορίζεται και η λειτουργία αποχωρητηρίων, όπως αυτές της «Ποδηλατούπολης», του αναψυκτηρίου μπροστά από την παιδική χαρά, μια άλλη στις κερκίδες των γηπέδων του τένις και οι δύο χημικές τουαλέτες που ήδη υφίστανται στην περιοχή.

Ακόμα, η διαπαραταξιακή εμμένει στην απόφασή της να μην υπάρχουν τα αυτοκίνητα εμπόρων και παραγωγών δίπλα στους πάγκους τους κατά τη λειτουργία της λαϊκής, αλλά εκτός αυτής. Κάτι με το οποίο διαφωνούν οι εκθέτες, καθώς δημιουργείται πρόβλημα της μεταφοράς των εμπορευμάτων τους.

Το σημαντικό απ’ όλα αυτά, είναι ότι η διαπαραταξιακή δεσμεύεται να ξεκινήσει τη μελέτη για την κατασκευή μιας σκεπαστής λαϊκής αγοράς στην περιοχή – κάτι που θα προσδώσει σίγουρα μια διαφορετική εικόνα σε μια σύγχρονη λαϊκή αγορά, αν και προς το παρόν αυτό θα αργήσει να γίνει, καθώς θα  πρέπει να βρεθούν κονδύλια χρηματοδότησης της μελέτης αλλά κυρίως της κατασκευής της στη συνέχεια!

Επίσης, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιρρήσεις των εμπορικών καταστημάτων της πόλης και του Εμπορικού Συλλόγου που διαφωνεί με την μετεγκατάσταση της λαϊκής, υπόσχεται μειώσεις στα δημοτικά τέλη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι θα υπάρξει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για μειώσει δημοτικών τελών μέχρι και 50%, για όλα τα εμπορικά καταστήματα που δραστηριοποιούνται στους χώρους της παλιάς λαϊκής αγοράς, όπως και επιπλέον μείωση τελών για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, στα καταστήματα εστίασης και καφέ στην ίδια περιοχή και μόνο.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι, τα Σωματεία Μικροπωλητών, εμπόρων και Παραγωγών που μετέχουν στη λαϊκή ως εκθέτες, αναμένεται να συνεδριάζουν εκ νέου με γενικές συνελεύσεις και να δηλώσουν τις αντιθέσεις τους ή να ζητήσουν νέες διευκρινίσεις. (Αναλυτικότερα σε άλλο σημείωμα στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας μας).

Η απόφαση της διαπαραταξιακής

Η απόφασης της διαπαραταξιακής επιτροπής δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης, και αποτελεί κοινό κείμενο το οποίο έχει ελεγχθεί πριν, από τις τέσσερις παρατάξεις που συμφώνησαν σ’ αυτό. Η απόφαση αυτή είναι η παρακάτω:

[Συνεδρίασε για 4η φορά η διαπαραταξιακή επιτροπή των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Δράμας για να εξετάσει το ζήτημα χωροθέτησης της μετεγκατάστασης της λαϊκής αγοράς του Δήμου, με δεδομένο ότι στην 19ης Μαΐου δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια της διεξαγωγής της λαϊκής και επιπλέον, δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι για να φιλοξενήσουν το σύνολο των εμπλεκόμενων επαγγελματιών.

Στην συνεδρίαση της διαπαραταξιακής παρέστησαν εκπρόσωποι του Σωματείου μικροπωλητών, των παραγωγών καθώς και του εμπορικού συλλόγου Δράμας για να αναπτύξουν τις απόψεις τους επί του θέματος.

Κατόπιν διαλογικής συζήτησης μεταξύ των μελών της, η διαπαραταξιακή επιτροπή κατέληξε με πλειοψηφία στην κάτωθι πρόταση:

– Η λαϊκή αγορά του Δήμου Δράμας να μετεγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της οδού Χελμού. Συγκεκριμένα θα ξεκινάει από την οδό Σκεπαστών (ο δρόμος που ορίζει την «ποδηλατούπολη» και τον υπό ανέγερση παιδικό σταθμό) και θα εκτείνεται ανατολικά στην οδό Χελμού μέχρι καλύψεως των θέσεων. Επιπλέον, θα χρησιμοποιηθούν οι δύο ακάλυπτοι χώροι που σήμερα λειτουργούν ατύπως ως χώρος στάθμευσης βαρέων οχημάτων.

– Επί της οδού Χελμού να τοποθετηθούν οι εκθέτες έμποροι βιομηχανικών προϊόντων σε πάγκους ομοιόμορφους που θα έχουν μήκος 6 μέτρων και ενδιάμεσο κενό 1 μέτρο.

– Εντός των ακάλυπτων χώρων να τοποθετηθούν οι εκθέτες έμποροι και παραγωγοί διατροφικών ειδών σε πάγκους μήκους έως 5 μέτρα αναλόγως το είδος των προϊόντων που διαθέτουν στον καταναλωτή. Περαιτέρω εξειδίκευση θα υπάρξει με το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα που θα συνοδεύει τον κανονισμό λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.

– Τα αυτοκίνητα εμπόρων και παραγωγών να βρίσκονται εκτός του χώρου της λαϊκής αγοράς κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της.

– Ως αποχωρητήρια να χρησιμοποιηθούν τα αποχωρητήρια που βρίσκονται στην ποδηλατούπολη, στην κερκίδα των γηπέδων τένις και αυτά του αναψυκτηρίου της οδού Χελμού καθώς και οι χημικές τουαλέτες που υφίστανται. Το ζήτημα θα επανεξεταστεί εάν κριθεί στην πορεία απαραίτητο.

Σε ότι αφορά τα καταστήματα που βρίσκονται στην περιοχή που λειτουργούσε μέχρι πρότινος η λαϊκή αγορά του Δήμου Δράμας και ανταποκρινόμενοι στις επιφυλάξεις τους αλλά και στις ανησυχίες τους για πτώση της αγοραστικής κίνησης εξ’ αιτίας της μετακίνησης της αγοράς η διαπαραταξιακή επιτροπή θα εισηγηθεί προς το δημοτικό συμβούλιο:

– την μείωση κατά 50 % των δημοτικών τελών των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή της μέχρι σήμερα λαϊκής αγοράς όπως εμφανίζεται στο ισχύον σήμερα τοπογραφικό.

– επιπλέον μείωση για τα καταστήματα εστίασης που εδράζονται στην περιοχή εκείνη στο τέλος χρήσης πεζοδρομίων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Με την υιοθέτηση της παραπάνω πρότασης από τα αρμόδια όργανα του Δήμου, οι δημοτικές παρατάξεις του δήμου Δράμας δεσμεύονται να εργαστούν για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης στεγασμένης  λαϊκής αγοράς στον ακάλυπτο χώρο των βαρέων οχημάτων. Για το λόγο αυτό :

– θα ασφαλτοστρωθεί άμεσα  ο ακάλυπτος χώρος που έχει εγκατεστημένα αθλητικά μηχανήματα (πλησίον των σημερινών πάρκινγκ).

– θα χρηματοδοτηθεί άμεσα μελέτη για την δημιουργία κλειστής λαϊκής αγοράς και θα διερευνηθούν τρόποι χρηματοδότησης της κατασκευής της.

Οι παρατάξεις του Δήμου Δράμας από την πρώτη στιγμή συγκέρασαν τις πολιτικές τους διαφορές για να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα που αφορά τους εκθέτες επαγγελματίες της λαϊκής αγοράς, τους καταναλωτές , τους κατοίκους της πόλης και την εύρυθμη λειτουργία της, γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατο να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι με την προτεινόμενη λύση, αλλά ακούγοντας σε βάθος όλες τις προτάσεις και καταλήγοντας στην πιο βιώσιμη λύση για καταναλωτές και επαγγελματίες.

Συγχρόνως, συζητήθηκαν διεξοδικά ζητήματα, όπως η προσέγγιση της λαϊκής μέσω των Αστικών Λεωφορείων, των ταξί και των ιδιωτικών αυτοκινήτων και αναζητήθηκαν λύσεις και προτάσεις που θα εξειδικευθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να απαντηθούν εύλογα ερωτήματα των καταναλωτών.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να δείξουν την ίδια καλή διάθεση και δεσμευόμαστε ότι προβλήματα που θα προκύψουν από την μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς, θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε κατά την διάρκεια της λειτουργίας της.

Στην σημερινή συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής δεν συμμετείχε η Παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ η παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα» διαφώνησε στην μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων: «Ενώνουμε τη Δράμα», «Πόλη και Ζωή», «Project για τη Δράμα», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών»]