Home > νέα > Η Δράμα διαθέτει ενδιαφέρουσα σιδηροδρομική ιστορία-Χορηγός στο Μουσείο Τρένων της Δράμας η ΑΜΚΕ ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ

Η Δράμα διαθέτει ενδιαφέρουσα σιδηροδρομική ιστορία-Χορηγός στο Μουσείο Τρένων της Δράμας η ΑΜΚΕ ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ

Χορηγός στο Μουσείο Τρένων της Δράμας η ΑΜΚΕ ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ

Η Δράμα διαθέτει

ενδιαφέρουσα

σιδηροδρομική ιστορία

Μια μεγάλη προσφορά για την προστασία των αντικειμένων στο Μουσείο Τρένων

 

 

ΑΠΟ ΤΙΣ σημαντικές παρουσίες που βρέθηκαν στα εγκαίνια του Μουσείου Τρένων της Δράμας, ήταν και η κα. Κατερίνα Μποδούρογλου, πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ, η οποία μάλιστα είναι από τους μεγάλους χορηγούς του Μουσείου, προκειμένου αυτό σήμερα να φτάσει να τελειοποιηθεί.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ κ. Μακρόπουλος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ΑΜΚΕ ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ αλλά και την ίδια, η οποία στη συνέχεια απηύθυνε και σχετικό χαιρετισμό.

Το μουσείο είναι αποτέλεσμα της ακούραστης και εθελοντικής δράσης των μελών του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου ΗΦΑΙΣΤΟΣ Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ ΑΜΚΕ προέβη στην δωρεά κουφωμάτων και εργασιών αναβάθμισης ύψους 88.000 ευρώ του Μηχανοστασίου Δράμας στο οποίο φυλάσσεται ανυπολόγιστης αξίας μουσειακό τροχαίο υλικό, μεταξύ των οποίων  και δυο από τα τελευταία σωζόμενα οχήματα του θρυλικού Orient Express τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία!

Οι εργασίες αυτές συμβάλλουν καταλυτικά στην προστασία του μουσειακού υλικού εντός του παλιού μηχανοστασίου μέχρι το υλικό αυτό να τεθεί σε έκθεση ή σε επαναλειτουργία.

Ο κος. Γιάννος Γραμματίδης, Πρόεδρος του ΟΣΕ και ο κος. Μακρόπουλος Παναγιώτης, Πρόεδρος του ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ ευχαρίστησαν κατά τις ομιλίες τους την κα. Κατερίνα Μποδούρογλου και την ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ ΑΜΚΕ για την τόσο σημαντική αυτή συνεισφορά της.

H κα. Κατερίνα Μποδούρογλου, νόμιμη εκπρόσωπος της ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ ΑΜΚΕ, κατά την ομιλία της στην τελετή εγκαινίων, ιδιαιτέρως συγκινημένη, αναφέρθηκε  στην μεγάλη σιδηροδρομική ιστορία της Δράμας, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε και την ανάγκη εξάλειψης των γραφειοκρατικών εμποδίων με τα οποία συχνά έρχεται αντιμέτωπη η ιδιωτική πρωτοβουλία στην προσπάθεια ενεργειών διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας του τόπου μας.

Η ομιλία

«Κύριες και Κύριοι,

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική πρωτοβουλία, τη σκληρή δουλειά και για τη διοργάνωση των εγκαινίων και επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω από καρδιάς τους μη Δραμινούς που βρίσκονται σήμερα μαζί μας.

Παρότι δραμινής καταγωγής, έμαθα πρώτη φορά για τη συλλογή του σιδηροδρομικού σταθμού τυχαία πέρυσι το καλοκαίρι. Κατά την ξενάγηση μου ανακάλυψα ότι ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Δράμας είναι ένας άγνωστος συγκλονιστικός θησαυρός!

Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι η πόλη μου διαθέτει μια τόσο ενδιαφέρουσα σιδηροδρομική ιστορία καθώς και χαρακτηρισμένα ιστορικά μνημεία ανυπολόγιστης πολιτιστικής και οικονομικής αξίας.

Επίσης, με συγκίνησε ιδιαίτερα η αφοσίωση, η εθελοντική εργασία και ο ρομαντισμός του Ηφαίστου.

Όταν δε αντίκρισα τα δυο σωζόμενα βαγόνια του Orient Express έμεινα άφωνη, γνωρίζοντας ότι τα βαγόνια της ίδιας σειράς φιλοξενούνται σε μουσεία ανά τον κόσμο και χρησιμοποιούνται στην υπερπολυτελή γραμμή Βενετίας – Παρισιού.

Ενθουσιάστηκα τόσο, που από το περσινό καλοκαίρι έχω φέρει δεκάδες φίλους από όλη την Ευρώπη για να θαυμάσουν τη συλλογή και ευτυχώς ο κ Μακρόπουλος έχει δεχθεί να τους ξεναγήσει όλους αφιλοκερδώς ανεξάρτητου ώρας και ημέρας.

Ωστόσο, με μεγάλη λύπη διαπίστωσα ότι ο σταθμός και το μουσείο ήταν εντελώς αφύλακτα και ότι τα κουφώματα του μηχανοστασίου όπου φυλάσσονται τα βαγόνια του Orient Express ήταν σπασμένα, αφήνοντας έτσι έκθετα τα βαγόνια σε καταστροφές, κλοπές και πυρκαγιές!! Σε μια προσπάθεια να συμβάλλω στην προστασία των βαγονιών, συμφωνήσαμε να δωρίσω καινούργια χειροποίητα κουφώματα αξίας 88.353 ευρώ, και πίστης αντιγραφής των αυθεντικών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 και παρά τις επιστολές, οχλήσεις και το ενδιαφέρον της κα Αλεξόπουλου, δεν έχουμε λάβει ακόμη την επίσημη απόφαση έγκρισης της δωρεάς των κουφωμάτων.

Μάλιστα, η τοποθέτηση των κουφωμάτων ολοκληρώθηκε χθες, κατόπιν προφορικής έγκρισης λόγω εγκαινίων. (Εδώ επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω την κα. Βαλινη Λούσκου, που συντόνισε τα πάντα και τον κο. Μάριο Γκάτση, τον κατασκευαστή που έκανε τα αδύνατα δυνατά για να προλάβει τη σημερινή προθεσμία τοποθέτησης.)

Τέλος καλό όλα καλά και συγγνώμη εάν επισκιάζω το κλίμα της σημερινής γιορτής.

Ωστόσο θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους αιρετούς και τους δημόσιους υπαλλήλους που βρίσκονται σήμερα εδώ να απλοποιήσουν τη γραφειοκρατία και μην δημιουργούν τόσα εμπόδια στους πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση ενός συλλογικού οράματος.

Άλλωστε, όλοι εδώ συμφωνούμε ότι σκοπός είναι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και η ουσιαστική αναβάθμιση της απομακρυσμένης αλλά αγαπημένης μας Δράμας».