Home > νέα > Η Δράμα τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού Β. Πατουλίδου στον «Π.Τ.»: «Στο τέλος φτάνεις όταν δικαιώνονται οι άταφοι νεκροί»

Η Δράμα τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού Β. Πατουλίδου στον «Π.Τ.»: «Στο τέλος φτάνεις όταν δικαιώνονται οι άταφοι νεκροί»

Ελάχιστα τα ποντιακά σωματεία στις εκδηλώσεις

Η Δράμα τίμησε την Ημέρα

Μνήμης της Γενοκτονίας

του Ποντιακού Ελληνισμού

Β. Πατουλίδου στον «Π.Τ.»: «Στο τέλος φτάνεις όταν δικαιώνονται οι άταφοι νεκροί»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ από εκδηλώσεις, η Δράμα τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ από τον ίδιο το δήμαρχο κ. Παπαδόπουλο εκφράστηκε ένα μεγάλο παράπονο, ότι ήταν αρκετοί οι ποντιακοί σύλλογοι που απουσίαζαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νομός Δράμας έχει περίπου 40 ποντιακούς συλλόγους ενεργούς  στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ενώ τα λάβαρα που ήταν στην εκδήλωση μνήμης, αλλά και στο τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας στο δημοτικό κήπο την Κυριακή, δεν ξεπερνούσαν τα είκοσι, μαζί με τα λάβαρα της Θρακική Εστίας και του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά φέτος στεφάνι κατέθεσε και ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας, διά του Προέδρου του κ. Λατσίσταλη.

Στην εκδήλωση της πλατείας Ελευθερίας συμμετείχε και η χορωδία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Δράμας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το μνημείο Γενοκτονίας στο δημοτικό κήπο.

Σε δήλωσή της για την Γενοκτονία στον «Π.Τ.», κα. Πατουλίδου σημείωσε: «Νομίζω ότι δεν έχουμε φτάσει στο τέλος. Στο τέλος φτάνεις όταν δικαιώνονται οι άταφοι νεκροί. Που σημαίνει ότι ο θύτης αναγνωρίζει τι έχει γίνει και στο μέλλον μπορείς να πορευτείς πολύ καλύτερα και να συζητήσεις και για φιλίες διαχρονικά και για συνεργασίες και για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Αλλά αυτή τη στιγμή οι πληγές είναι ακόμα ανοικτές».

Ερωτώμενη για το τι πρέπει να κάνει σήμερα η ελληνική πολιτεία, η ίδια απάντησε: «Οι δικοί μας ήδη έχουν ξεκινήσει, μπορεί να πηγαίνουμε αργά, αλλά τουλάχιστον πηγαίνουμε σταθερά. Ειλικρινά, εύχομαι να μην υπάρχει κανένα πισωγύρισμα, παρά μόνο μπροστά προς την τελική δικαίωση».

Χαιρετισμούς κατά την εκδήλωση, απηύθυναν ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος και ως εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Δράμας ο κ. Κόντος.

Κατά τον χαιρετισμό του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος σημείωσε: «Ήρθαμε σήμερα να πούμε το Χριστός Ανέστη για τους πεθαμένους, για τους κεκοιμημένους, για τους σφαγιασθέντες, για τα θύματα του ποντιακού ελληνισμού. Ήρθαμε για να θυμηθούμε, όπως πρέπει να θυμόμαστε καθημερινά, τη θυσία τους, την αγάπη τους προς την πατρίδα, την αγάπη τους προς την οικογένεια. Και ήρθαμε τέλος, όπως συμβαίνει και όπως ομολογεί η Εκκλησία μας, ότι η καλύτερη τιμή για έναν μάρτυρα, είναι η μίμηση της ζωής του. Ήρθαμε λοιπόν σήμερα για να υποσχεθούμε όλοι μας ότι όλες αυτές οι εκδηλώσεις, όχι απλώς θα ενθαρρύνουν την εθνική μας μνήμη, αλλά θα μας οδηγεί και προσωπικά τον καθένα μας, στην καλυτέρευση της ζωής μας, δηλαδή στη μίμηση του παραδείγματος των θυσιασθέντων και σφαγέντων στον Ελληνικό Πόντο».

Κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι «τέτοιες μέρες χτυπάνε οι καρδιές των Ποντίων, οι οποίες δεν έπαψαν να σκέφτονται, δεν λησμονούν τους ανθρώπους που χάσαμε. Όσο εμείς δεν τους λησμονούμε, αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται ανάμεσά μας. Δεν θα χαμηλώσουμε τη σημαία της διεκδίκησης. Αυτής που λέει για τη γενοκτονία, κι αυτή που αναζητά τη διεκδίκηση και μια συγγνώμη, παγκόσμια, έτσι ώστε να καταλαγιάσουν οι ψυχές των ανθρώπων μας».

Σε άλλο σημείο ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «πρέπει να συνταχτεί μαζί μ’ εμάς για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και ο υπόλοιπος Ελληνισμός. Όπως οι Θρακιώτες, όπως είναι οι Μικρασιάτες. Άρα μιλάμε για την αναγνώριση του Ορθόδοξου Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Και νομίζω ότι αυτός ο δρόμος είναι ο σωστός και νομίζω ότι έτσι μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη τύχη γι’ αυτό που αναζητούμε. Να συσπειρωθούμε όλοι για ένα κοινό αγώνα».

Ανάφερε επίσης ο ίδιος ότι, «η Δράμα έχει ένα πληθυσμό τουλάχιστον 70% ποντιακού ελληνισμού και αν βάλουμε τους Θρακιώτες και τους Μικρασιάτες, στην πλατεία τώρα δεν θα έπρεπε να πέφτει καρφίτσα. Αυτό ας το σκεφτούμε λίγο, κάνω έκκληση προς όλους. Θα έπρεπε σήμερα εδώ να είναι άπαντες από κάθε σημείο του Νομού».

Το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου 2024 τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας, ενώ έγινε ομιλία από τον κ. Ευστάθιο Παπαδόπουλο.

Επίσης, το πρωί του Σαββάτου 18 Μαΐου τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Στυλιανού Κοσμίδη (Ιστύλ Αγά) με ομιλητή τον κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο και απόδοση χορού Σέρρα προς τιμήν του Στυλιανού Κοσμίδη.