Η εφαρμογή Kids Wallet
και η προσπάθεια περιορισμού της βίας των ανηλίκων
Υψηλά τα ποσοστό Bullying στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ μέτρα στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βία των Ανηλίκων, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας την εφαρμογή Kids Wallet, η οποία μπορεί να αποτελέσει το κύριο εργαλείο αποτροπής της διαδικτυακής βίας.
Πρόκειται για μια εφαρμογή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους γονείς, να θέτουν όρια ή να μπλοκάρουν ακόμα, τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά τους, είτε το παιδί έχει δική του συσκευή, είτε χρησιμοποιεί το τηλέφωνο του γονέα.
Μέσω της εφαρμογής, οι γονείς μπορούν να ενεργοποιήσουν προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που καλύπτουν διαφορετικές περιόδους της ημέρας και της εβδομάδας (πχ τις σχολικές ώρες ή το Σαββατοκύριακο), ή να ετοιμάσουν εξατομικευμένο πρόγραμμα για τα παιδιά τους.
Πρόκειται για σημαντική εφαρμογή, η οποία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους γονείς, ώστε να ελέγξουν μέσω ενός ορισμένου σημείου, το ζήτημα της βίας των παιδιών τους και να θέσουν τα σχετικά όρια.
Όπως ήδη είχε δημοσιεύσει και παλαιότερα ο «Π.Τ.», το 31,9% των παιδιών στην Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης, δηλώνει ότι έχει δεχθεί Bullying από συμμαθητές του, ενώ πρόκειται για ένα αρκετά υψηλό ποσοστό. Πράγμα που υποδηλώνει ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και μικρότερες πόλεις, όπως Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.
Υψηλότερο ποσοστό παιδιών που φοιτούν στο Γυμνάσιο, αναφέρουν πώς αισθάνονται ότι τους εκφοβίζουν οι συμμαθητές τους, συγκριτικά με το ποσοστό παιδιών όπου αναφέρουν το ίδιο και φοιτούν στο Δημοτικό ή στο Λύκειο.
Ταυτοποίηση του χρήστη μέσω του Kids Wallet
Παράλληλα, το Kids Wallet επιτρέπει την ταυτοποίηση του χρήστη, καθώς μπορεί να αποθηκεύσει την παιδική ταυτότητα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να πιστοποιήσει την ηλικία του παιδιού όποτε συνδέεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λύση που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ώστε να εφαρμόζονται αυτόματα ηλικιακά φίλτρα στο περιεχόμενο στο οποίο θα εκτίθενται οι ανήλικοι, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις με τις πλατφόρμες.
Επιπλέον, χάρη στην ταυτοποίηση του χρήστη η εφαρμογή θα χρησιμοποιείται ως επιβεβαιωτικό της ηλικίας για αγορές σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, προκειμένου να μην μπορεί ένα παιδί να αγοράσει καπνικά προϊόντα ή αλκοόλ μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Πώς γίνεται η ρύθμιση του Kids Wallet
Η ρύθμιση του Kids Wallet από τους γονείς είναι ιδιαίτερα εύκολη. Ο γονέας κατεβάζει την εφαρμογή και συνδέεται μέσω των προσωπικών του κωδικών στο Taxisnet. Στη συνέχεια, επιλέγει το προστατευόμενο μέλος και ταυτοποιεί τη συσκευή που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο μέλος. Μετά, μπορεί να προχωρήσει στις ρυθμίσεις για την πρόσβαση του παιδιού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
To Kids Wallet τηρεί επίσης στοιχεία χρήσης, δίνοντας στους γονείς εύκολη πρόσβαση σε αναλυτικά στατιστικά δεδομένα για τον χρόνο που αφιερώνει το παιδί σε κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
«Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής:
- Εγκατάσταση: Κατεβάστε την εφαρμογή Kids Wallet στο κινητό τηλέφωνο του παιδιού σας από το App Store ή το Google Play Store.
- Δημιουργία Λογαριασμού: Δημιουργήστε έναν λογαριασμό γονέα και έναν λογαριασμό παιδιού, εισάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία.
- Ρύθμιση Γονικού Ελέγχου: Ορίστε τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά σας, καθώς και τον χρόνο που μπορούν να αφιερώνουν σε αυτές.
- Επιβεβαίωση Ηλικίας: Επιβεβαιώστε την ηλικία του παιδιού σας μέσω της εφαρμογής, χρησιμοποιώντας τα απαραίτητα έγγραφα.
- Ψηφιακή Ταυτότητα: Δημιουργήστε την ψηφιακή ταυτότητα του παιδιού σας, αποθηκεύοντας τα απαραίτητα στοιχεία στο Kids Wallet».
Θεσμοί κοινωνικής πολιτικής
Μιλώντας παλαιότερα στον «Π.Τ.», η Γασπαρινάτου, επίκουρη καθηγήτρια εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, είχε τονίσει ιδιαίτερα ότι, «τα μέτρα και οι κυρώσεις που προβλέπονται για τους ανηλίκους είναι συγκεκριμένα και αυτό υπαγορεύεται όχι μόνο από το ελληνικό νομικό πλαίσιο, αλλά και από τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Είναι συγκεκριμένο το νομικό πλαίσιο και οι υποχρεώσεις του νομοθέτη, που οφείλει να κινείται μέσα σ’ αυτό. Ήδη με το νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2024, είχαμε αλλαγές στον ποινικό σωφρονισμό, αύξηση των ορίων από τα 8 στα 10 έτη και φυσικά έχουν αλλάξει πολύ και τα περιοριστικά μέτρα εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι, μόνο με καταστολή ή αύξηση αστυνόμευσης ή πειθαρχικού τύπου μέτρα, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί».