Home > νέα > Με ιδιαίτερη επιτυχία το Α΄ Επιστημονικό Συμπόσιο: Χωριστή, Ιστορία και Πολιτισμός

Με ιδιαίτερη επιτυχία το Α΄ Επιστημονικό Συμπόσιο: Χωριστή, Ιστορία και Πολιτισμός

Από τον Μουσικοδραματικό Σύλλογο Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία»

Με ιδιαίτερη επιτυχία

το Α΄ Επιστημονικό Συμπόσιο:

Χωριστή, Ιστορία και Πολιτισμός

 

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ επιτυχία σημείωσε το Α΄ Επιστημονικό Συμπόσιο: Χωριστή, Ιστορία και Πολιτισμός, το οποίο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 22, 23 και 24 Οκτωβρίου στο «Αναγνωστήριο» του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία».

Το Συμπόσιο, διοργάνωσε ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος της Χωριστής, μέσω του προγράμματος CLLD LEADER και είχε να παρουσιάσει μια πλειάδα από επιστήμονες, οι οποίοι μίλησαν για την ιστορία και τον πολιτισμό της Χωριστής.

Το Α΄ Επιστημονικό Συμπόσιο Χωριστής, έριξε αυλαία με τις καλύτερες των εντυπώσεων, καθώς είχε αποτελέσει προσπάθειες ετών από το Μουσικοδραματικό Σύλλογο. Όπως τόνισαν οι άνθρωποι του Συλλόγου, πρόκειται για μια ανάγκη καταγραφής της ιστορίας, μια υποχρέωση στους προγόνους, που έγραψαν ιστορία, μια παρακαταθήκη για τους νεότερους, με ανάμεικτα συναισθήματα υπερηφάνειας, ευδαιμονίες και συγκίνησης.

Το Συμπόσιο, άνοιξε με χαιρετισμός του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για μια «ιστορική κωμόπολη, η οποία άνθησε ειδικά σε δύσκολα χρόνια και αναδείχθηκε σε προπύργιο του ελληνισμού στην περιοχή».

Χαιρετισμό εκ μέρους του υπ. Πολιτισμού, απηύθυνε η κα. Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, η οποία μεταξύ άλλων μίλησε για ένα τόπο «με μεγάλη συνέχεια στην παράδοση» και τόνισε ότι «αυτή η πρωτοβουλία (σ.σ. για το Συμπόσιο) που θα φέρουμε στο φως όλα τα ιστορικά στοιχεία αυτού του τόπου, είναι εξαιρετικά σημαντική. Αυτές όλες οι προϊστορίες των τόπων, συνθέτουν τη μεγάλη ιστορία της Ελλάδας».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ζαρόγλου.

Χαιρετισμός πρ. Επιστημονικής Επιτροπής

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Σέμογλου, Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.

ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής:

[Το πρώτο συμπόσιο της Χωριστής Δράμας αποτελεί προσπάθεια συστηματικής και συνολικής καταγραφής της ιστορίας και της ταυτότητας ενός μαρτυρικού οικισμού, τόπου διέλευσης, αλλά και φιλοξενίας και εγκατάστασης εθνοτικών ομάδων, προσφύγων και διαφορετικών πληθυσμών ανά τους αιώνες. Από αυτή την άποψη, το εγχείρημα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, αλλά συγχρόνως και συγκινητικό, όπως άλλωστε συγκινητική είναι κάθε απόπειρα ενδοσκόπησης και αναζήτησης των ριζών. Η ιστορία του τόπου αναδεικνύεται μέσα από τις προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες, οι οποίες διασταυρώνονται με την ευρύτερη ιστορία της Μακεδονίας αλλά και τις περιπέτειες του έθνους, συνθέτοντας όλο το φάσμα των κοινωνικών δυνάμεων που έδωσαν πνοή στη Χωριστή και της χάρισαν μια ξεχωριστή θέση στο ιστορικό γίγνεσθαι.]

Όπως είπε σε άλλο σημείο ο κ. Σέμογλου [Η επιτυχία ενός συνεδρίου έγκειται στις όψεις που θα φωτίσει, αλλά κυρίως στα ερωτήματα που θα θέσει και που με τη σειρά τους θα δώσουν αφορμή για περαιτέρω επιστημονικούς προβληματισμούς και συζητήσεις. Είμαι βέβαιος ότι το πρώτο επιστημονικό συμπόσιο για τη Χωριστή θα αποτελέσει τη στέρεα βάση μιας πρώτης και ουσιαστικής καταγραφής του ιστορικού και πολιτιστικού στίγματός της, που μακριά από τις παγίδες των εξιδανικεύσεων και των επίπλαστων «οικογενειακών μυθιστορημάτων» θα θέσει τους όρους, τα όρια αλλά και τις προκλήσεις της ιστορικής γνώσης.]

Την εναρκτήρια ομιλία του Συμποσίου, έκανε η κα. Μαγδαληνή Παρχαρίδου, Αρχαιολόγος-Τμηματάρχης Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, γραμματέας της Επιστημονικής Επιτροπής του Συμποσίου, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ονομασία της Χωριστής, επισημαίνοντας ότι «στις γραπτές πηγές μνημονεύεται από τον 15ο αιώνα», ενώ «οι ερευνητές ασχολήθηκαν με τη Χωριστή ήδη από τον 17ο αιώνα με πρώτον τον Εβλιγιά Τσελεμπή». Σε γενικό επίπεδο, η κα. Παρχαρίδου αναφέρθηκε σε ένα σύντομο ιστορικό της περιοχής της Χωριστής.