Home > νέα > Η καρδιά του προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA χτύπησε στην Δράμα

Η καρδιά του προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA χτύπησε στην Δράμα

Η συμμετοχή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπακίου

Η καρδιά του προγράμματος

LIFE-IP 4 NATURA

χτύπησε στην Δράμα

Από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Δράμας της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ΠΑΜΘ

 

 

ΑΠΟ τις 22 έως 24 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε το Project Visit της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, του προγράμματος  LIFE-IP 4 NATURA το οποίο είχε θέμα τις προστατευόμενες περιοχές Natura2000 του Όρους Φαλακρού.

Στις εργασίες που πραγματοποιηθήκαν αυτές τις 3 ημέρες οι συμμετέχοντες φορείς παρουσίασαν την πρόοδο των δράσεων του προγράμματος και πληροφορήθηκαν για τις προστατευόμενες περιοχές του Όρους Φαλακρό, το οποίο και έχει επιλεγεί ως πιλοτική περιοχή για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Στην πιλοτική περιοχή αυτή υλοποιήθηκαν τα έργα και οι δράσεις του προγράμματος για την Περιφέρεια ΑΜΘ συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 800.000-900.000 Ευρώ. Στο πλαίσιο των εργασιών έγινε ενημέρωση, διαβούλευση και συζήτηση αναλυτικά για τα μέτρα τα οποία και θα προγραμματιστούν και θα υλοποιηθούν, στα επόμενα στάδια του προγράμματος στην πιλοτική αυτή περιοχή. Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι μία από τις τρεις Περιφέρειες και μία Αποκεντρωμένη Διοίκηση που συμμετέχουν σε αυτό το ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπακίου

Στο πλαίσιο του προγράμματος, υπήρξε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπακίου και συγκεκριμένα στις 23 Φεβρουαρίου, στελέχη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Δράμας συνεργάστηκαν  με τους εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπακίου στο πλαίσιο της  υλοποίησης του προγράμματος Erasmus + με τίτλο  “Keep your water clean – Live your world”.

Οι συμμετέχοντες μαθητές από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία, την Σλοβενία και την Πολωνία μέτρησαν με ειδικό εξοπλισμό, χημικές ποιοτικές παραμέτρους δειγμάτων νερού τα οποία οι ίδιοι συνέλεξαν κάνοντας μία εισαγωγή στην ανάλυση της ποιότητας του νερού. Στην συνέχεια με ειδικές εφαρμογές WebGIS, που φτιάχτηκαν από τα στελέχη της υπηρεσίας, οι μαθητές σχεδίασαν μέσω tablets υδροχάρτες (Hydromaps) των περιοχών των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το LIFE Integrated Project – LIFE IP, που εγκρίθηκε για την Ελλάδα, είναι το πρώτο ολοκληρωμένο έργο LIFE (LIFE Integrated Project – LIFE IP) που εγκρίθηκε για την Ελλάδα και αποτελεί το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της ελληνικής φύσης.

Στόχος του είναι η ουσιαστική ενίσχυση της προστασίας της φύσης στην Ελλάδα, με τρόπο που να διασφαλίζει ταυτόχρονα τη συμμόρφωση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για τον λόγο αυτό, για πρώτη φορά ενσωματώνονται συνεκτικά, σε ένα ενιαίο πρόγραμμα, δράσεις οι οποίες καλύπτουν όλο το εύρος των παραμέτρων που σχετίζονται με την προστασία της φύσης: πολιτική, οικονομία, κοινωνία, επιστημονική γνώση.

Συμμετέχοντες φορείς: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Κρήτης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ΥΠΕΝ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΟΦΥΠΕΚΑ, Πράσινο Ταμείο.