Home > νέα > Η πρόταση που ετοιμάζεται να καταθέσει ο Δήμος Δράμας για το νέο ΣΒΑΑ

Η πρόταση που ετοιμάζεται να καταθέσει ο Δήμος Δράμας για το νέο ΣΒΑΑ

Προετοιμασία για το νέο Στρατηγικό ΒΑΑ για 2021-2027

Η πρόταση που ετοιμάζεται

να καταθέσει ο Δήμος Δράμας

για το νέο ΣΒΑΑ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ημερίδα για την αποτίμηση των ήδη εκτελεσθέντων ΣΒΑΑ σε πόλεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και για την προετοιμασία των Δήμων για το νέο ΣΒΑΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-207, πραγματοποιήθηκε προχθές στην Κομοτηνή.

Στο πλαίσιο του συμβουλευτικού της ρόλου προς τους Δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, η ΠΕΔ ΑΜ-Θ προέβη στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με την ΕΕΤΑΑ, στοχεύοντας στην υλοποίηση υποστηρικτικών ενεργειών προς τους ΟΤΑ στην κατεύθυνση της αποδοτικότερης συμμετοχής των Δήμων στην αξιοποίηση του νέου ΠεΠ ΑΜΘ 2021- 2027.

Ένα εκ των πλέον σημαντικών αποτελεσμάτων της εν λόγω συνεργασίας είναι η εκπόνηση της Μελέτης για την αποτίμηση των χωρικών στρατηγικών της Προγραμματικής Περιόδου 2014- 2020, μέσα από την οποία αναδεικνύονται τόσο τα δυνατά σημεία όσο και οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν στον σχεδιασμό, τη διαδικασία διαβούλευσης και το σύστημα διακυβέρνησης των υλοποιούμενων σχεδίων.

Η αξιοποίηση των διαπιστώσεων και των προτάσεων της Μελέτης κρίνεται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση και υλοποίηση των νέων σχεδίων ΒΑΑ των Δήμων για την Προγραμματική Περίοδο 2021- 2027.

Το ΣΒΑΑ στη Δράμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την προηγούμενη περίοδο 2014-2020 είχαν καταθέσει προτάσεις 6 μεγάλες πόλεις (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα) με τρεις απ’ αυτές και η Δράμα να επιλέγονται μετά από αξιολόγηση. Μεταξύ των οποίων είχε επιλεγεί και η Δράμα.

Όπως είναι γνωστό, το βασικό έργο του ΣΒΑΑ στη Δράμα, περιλαμβάνει την ανάπλαση της 19ης Μαΐου και των γύρω οδών. Πλέον ο Δήμος Δράμας προτίθεται να καταθέσει πρόταση για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, στην οποία θα περιλαμβάνεται η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, της οδού Εθνικής Αμύνης μέχρι και το Σιδηροδρομικό Σταθμό. Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις για το σύνολο του έργου, τις μελέτες ετοιμάζει η γνωστή εταιρεία RAYCAP του Δραμινού επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη. Σχετικές εικόνες με φωτορεαλιστικές μακέτες έχουν αναρτηθεί σε πίνακα στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης.

Η RAYCAP έχει αναλύσει προς τις δημοτικές παρατάξεις της Δράμας και άλλους φορείς το νέο σχεδιασμό της πόλης, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις.

Το υφιστάμενο ΣΒΑΑ

Όπως αναφέρθηκε πάντως στην σχετική ημερίδα, για να μπορέσουν λοιπόν να προετοιμαστούν οι Δήμοι που θα καταθέσουν τις προτάσεις, παρουσιάστηκαν οι άξονες των νέων ΣΒΑΑ, οι επιλέξιμες δαπάνες αλλά και οι κατευθύνσεις που μπορούν να ακολουθήσουν οι Δήμοι. Όπως τονίστηκε, τα ΣΒΑΑ πρέπει να αποτυπώνουν μία σαφή λογική παρέμβασης με ισχυρό προσανατολισμό στα αποτελέσματα, με 30% των πόρων να συμβάλλει στις δράσεις για το κλίμα. Τα ΣΒΑΑ της περιόδου 2014-20 (Αλεξανδρούπολης, Δράμας και Καβάλας) δύναται να συνεχισθούν, εφόσον επικαιροποιηθούν, ενώ ο κάθε δήμος θα δημιουργήσει ομάδες για την υλοποίηση των Στρατηγικών, οι οποίες θα έχουν και το βάρος της διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες.

Δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν

Ανάμεσα στις δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν είναι η ανάδειξη περιοχών ιστορικού, εμπορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, η αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός εμβληματικών κτηρίων (ιστορικών, χαρακτηρισμένων και μη) και απόδοση προς χρήση για όφελος των πολιτών, αλλά και η επανάχρηση εγκαταλελειμμένων απαξιωμένων δημοτικών κτηρίων.

Επίσης συμπεριλαμβάνονται η Δημιουργία-Αναβάθμιση-Εκσυγχρονισμός των δημοτικών αγορών, δημοτικών χώρων άθλησης & αναψυχής συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων χώρων (να μια καλή ευκαιρία για τη Δράμα), σπορ και παιδικών χαρών, αλλά και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημόσιων κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων, καθώς και χρήση ήπιων-εναλλακτικών μορφών ενέργειας σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους. Αν ο Δήμος το επιθυμεί, μπορεί να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία διαδρομών επίσκεψης σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, αλλά και δράσεις προστασίας, ανάπτυξης και προβολής της φυσικής κληρονομιάς και του οικολογικού τουρισμού.