Home > νέα > Η σημαντική πορεία και βοήθεια της Αναπτυξιακής Εταιρείας μέσω του LEADER στο Ν. Δράμας

Η σημαντική πορεία και βοήθεια της Αναπτυξιακής Εταιρείας μέσω του LEADER στο Ν. Δράμας

Στις 22 Μαΐου γενική συνέλευση και αρχαιρεσίες για νέο Δ.Σ.

Η σημαντική πορεία και βοήθεια

της Αναπτυξιακής Εταιρείας μέσω

του LEADER στο Ν. Δράμας

► Συνέντευξη Τύπου της απερχόμενης Διοίκησης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας

► Δηλώσεις από τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής και δήμαρχο Δράμας κ. Παπαδόπουλο, από τον αντιπρόεδρο και δήμαρχο Παρανεστίου κ. Καγιάογλου και το διευθυντή της κ. Χατζόπουλο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε. γίνονται την επόμενη εβδομάδα και ο μέχρι σήμερα πρόεδρός της κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και νυν δήμαρχος Δράμας, δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα, ενώ στη θέση αυτή παρέμεινε για τέσσερα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος από τη θέση του προέδρου, μαζί με τον αντιπρόεδρο και δήμαρχο Παρανεστίου κ. Αναστάσιο Καγιάογλου και το διευθυντή της Αναπτυξιακής Δράμας ΑΕ κ. Μανόλη Χατζόπουλο, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, για το έργο που υλοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Παπαδόπουλος: Στα 12,1 εκατ. ευρώ το τελευταίο LEADER

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στην προεδρία του, λέγοντας ότι «είναι μια Αναπτυξιακή Εταιρεία η οποία προσέφερε πάρα πολλά στην τοπική κοινωνία, τέσσερα LEADER με πάρα πολλά εκατομμύρια ρευστό χρήμα στην αγορά της Δράμας για τα σημεία στα οποία μπορεί να έχει εφαρμογή το πρόγραμμα LEADER».

Όπως είπε «το LEADER είναι ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτεί το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και μέσω αυτού έχουν βρει στέγη και έχουν αναπτυχθεί επιχειρηματικές δραστηριότητες εδώ και 30 χρόνια».

Αναφερόμενος στο πρώτο LEADER, είπε ότι «είχε να κάνει με 5,5 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο LEADER είχε να κάνει με 7 εκατ. ευρώ, το τρίτο LEADER με 10,5 εκατ. ευρώ και το τέταρτο LEADER στου οποίου το τιμόνι ήμουν πρόεδρος, έχει να κάνει με 13.124.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα είναι η δημόσια δαπάνη. Προσθέστε  σ’ αυτά και την ιδία συμμετοχή (σ.σ. των επενδυτών) και τα εκατομμύρια γίνονται αμέσως πολύ περισσότερα. Τα αναφέρω αυτά για να δώσουμε έμφαση σ’ αυτό που λέμε ρευστό χρήμα και ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο των επιχειρήσεών μας».

Τόνισε ακόμα ότι «το LEADER δεν απευθύνθηκε μόνο σε επιχειρήσεις, αλλά και σε φορείς δημοσίου χαρακτήρα, όπως δράσεις πολιτιστικών συλλόγων, ιστορία, λαογραφία και όχι μόνο. Βοήθησε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των τουριστικών προϊόντων της περιοχής μας. Ένα τέτοιο συλλογικό όργανο θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία του και με την στήριξη όλων μας».

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι στις 22 Μαΐου πραγματοποιείται γενική συνέλευση της Αναπτυξιακής καθώς και αρχαιρεσίες για το νέο Δ.Σ. το επόμενο διάστημα, δηλώνοντας ότι «θα είμαι δίπλα στην Αναπτυξιακή με όλες τις δυνάμεις μου, αλλά δεν θα διεκδικήσω την προεδρεία. Θεωρώ ότι πρέπει κάθε συνάδελφος που περνάει από την Αυτοδιοίκηση να δίνει κι αυτός το δικό του στίγμα και πάντα βέβαια σε απόλυτη και καλή συνεργασία και το διευθυντή και τα στελέχη που εργάζονται σ’ αυτήν».

Αναφερόμενος στα χρόνια αυτά, σημείωσε ότι η «Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, απορρόφησε 13 εκατ. ευρώ στη διάθεση 23 δημοσίου χαρακτήρα επιχειρήσεων και 76 ιδιωτικού χαρακτήρα. Πρόκειται για 96 επιχειρήσεις, εκ των οποίων σχεδόν όλες είχαν το πλεονέκτημα να κληθούν με καλή βαθμολογία. Όμως, θέλω να ξέρετε ότι δεν θα τελεσιδικίσει ο τερματισμός όλων, όσον αφορά την ανάπτυξη της επιχείρησης και αυτό που είχε ως στόχο. Αυτό όμως  έχει να κάνει με τη δική του διαχείριση».

Αυτό που εξήγησε στο σημείο αυτό, είναι ότι συνολικά 9 από αυτές τις προτάσεις και τους φακέλους που κατατέθηκαν, δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν για δικούς τους λόγους.

Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε επίσης όλους όσοι συμμετέχουν στην Αναπτυξιακή, το Διοικητικό Συμβούλιο, τους δημάρχους, το Επιμελητήριο Δράμας, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας και βέβαια τους εργαζόμενους της Εταιρείας.

Καγιάογλου:  Χρηματική ενίσχυση επιχειρήσεων

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας ΑΕ κ. Καγιάογλου, ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία τους, επισημαίνοντας ότι «εκατοντάδες είναι οι ωφελούμενοι στο Νομό. Μπορεί ο κάθε ιδιώτης να ενημερωθεί και να καταθέσει πρόταση για να εγκριθεί στα προγράμματα που τρέχουν. Όταν ενισχύεσαι χρηματικά και πετυχαίνεις πράγματα για να μπορέσεις αύριο να ορθοποδήσεις μια επιχείρηση, αυτό είναι σημαντικό.  Είναι  υποχρέωσή μας να συμμετέχουν όλοι οι δήμαρχοι στη διοίκηση, αν και σ’ αυτή τη διοίκηση δεν συμμετείχαν όλοι οι δήμαρχοι καλώς ή κακώς και θα πρέπει αυτή τη φορά να συμμετέχουν και οι πέντε δήμαρχοι».

Όπως τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά, «θα πρέπει όλοι μαζί να βοηθηθούμε και να βοηθήσουμε ένα Νομό που είναι σε φθίνουσα πορεία, που είναι ταλαιπωρημένος από πολλά πράγματα, και μη έχοντας κάτι άλλο καλύτερο, μέσα απ’ αυτή την εταιρεία με προσπάθεια, κόπο και αγάπη μπορούμε να δώσουμε πράγματα».

Χατζόπουλος: Στις δέκα καλύτερες της Ελλάδας η Αναπτυξιακή Δράμας

Για το έργο και τις μεγάλες προσπάθειες της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας μίλησε ο διευθυντής της κ. Χατζόπουλος, επισημαίνοντας αρχικά ότι, «το τρέχον LEADER πάει προς το τέλος του και ολοκληρώνεται 31 Δεκεμβρίου 2025. Ξεκινήσαμε με 6,5 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη για το Νομό Δράμας και σήμερα είμαστε στα 13,5 εκατ. ευρώ. Είναι αλήθεια ότι ο Υπουργείο εφάρμοσε μια νέα πολιτική υπερδεσμεύσεων, παρ’ όλα αυτά είμαστε πάρα πολύ ψηλά. Μαζί με την προστιθέμενη δαπάνη από την ιδιωτική επένδυση φτάνουμε στα 20 εκατ. ευρώ. Είναι χρήματα που εν δυνάμει μπορούν να πέσουν στην αγορά της Δράμας μέσα σε μια τετραετία πενταετία. Ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στη Δράμα 5,2 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη (σ.σ. αναφέρεται για το τρέχον LEADER).

Και αυτό είναι έργο το οποίο έχει ήδη γίνει και έχει πληρωθεί. Συνεχίζουμε και αισιοδοξούμε και θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το δυνατόν υψηλότερα, γιατί ένα είναι το τι σου εγκρίνεται και είναι δεσμευμένο για σένα, και ένα είναι τι απορροφάς όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Επομένως 31/12/2025 θα ξέρουμε να πούμε πόσα τελικά από τα 13 εκατ. ευρώ θα έχουν έρθει και απορροφηθεί στο Νομό Δράμας από την περιοχή παρέμβασης του LEADER. Γιατί όπως είπε και ο πρόεδρος, εννέα επιχειρήσεις αδυνατούν να προχωρήσουν με βασικό ζήτημα την τεράστια αύξηση τιμών που είχαμε την τελευταία περίοδο και συνεπώς κάποιοι είτε δεν μπορούν, είτε κάποιοι πιο ισχυροί επιχειρηματίες, περιμένουν να ενταχθούν σε επόμενο πρόγραμμα με τις νέες τιμές. Το θετικό για εμάς είναι ότι κάναμε αυτό που έπρεπε, τους εντάξαμε όλους, όλοι όσοι αξιολογήθηκαν θετικά εντάχθηκαν στο LEADER. Είναι κάτι που βγαίνει ως σχεδιασμός στα τελευταία LEADER, τα τελευταία 15 χρόνια, γιατί ακριβώς έχουμε καλή απόδοση, αυτό εκτιμάται από το Υπουργείο και έχουμε τις κατάλληλες πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για να ενταχθούν όλοι».

Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό, «ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ που βρέθηκε στη Δράμα την Τετάρτη 15 Μαΐου κ. Παπαγιαννίδης, τοποθέτησε την Αναπτυξιακή Δράμας στις δέκα καλύτερες σε όλη τη χώρα».

Ο κ. Χατζόπουλος αναφέρθηκε ακόμα και σε παλαιότερα στοιχεία της Αναπτυξιακής από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της μέχρι και σήμερα, μέσα από τα οποία διαφαίνεται η μεγάλη προσπάθειά της στην τοπική κοινωνία της Δράμας μέσα από τα προγράμματα LEADER.

Τόνισε ακόμα ότι ήδη η Αναπτυξιακή Δράμας είναι έτοιμη για το επόμενο πρόγραμμα που θα ανοίξει, αν και έχει μικρό ποσό εγκεκριμένο, «αλλά παλιά μου τέχνη κόσκινο, γιατί πάντα ξεκινάμε χαμηλά και πάντα ανεβαίνουμε σημαντικά», όπως είπε.