Home > νέα > Η σύγχρονη γυναίκα στη σημερινή κοινωνία, η ισότητα μέσα από τη νομοθεσία και η θέση της στην εργασία ► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κυρίες Βασιλείου, Μπανά, Κασάπη, Κατρανίτσα και ο κ. Κάππος

Η σύγχρονη γυναίκα στη σημερινή κοινωνία, η ισότητα μέσα από τη νομοθεσία και η θέση της στην εργασία ► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κυρίες Βασιλείου, Μπανά, Κασάπη, Κατρανίτσα και ο κ. Κάππος

Σύμπραξη 5 επιστημονικών φορέων για την Ημέρα της Γυναίκας

Η σύγχρονη γυναίκα στη σημερινή

κοινωνία, η ισότητα μέσα από

τη νομοθεσία και η θέση της στην εργασία

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κυρίες Βασιλείου, Μπανά, Κασάπη, Κατρανίτσα και ο κ. Κάππος

► Βράβευση δύο γυναικών για την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Τετάρτης 8 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας, την οποία διοργάνωσαν οι επιστημονικοί φορείς της Δράμας.

Συνδιοργανωτές στην εκδήλωση αυτή, ήταν ο Ιατρικός και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δράμας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο Δράμας, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν: Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου η κα. Βασιλική Κασάπη, εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου η πρόεδρος κα. Όλγα Βασιλείου, εκ μέρους του Επιμελητηρίου η κα. Θεοδώρα Κατρανίτσα, ενώ την γενική παρουσίαση της εκδήλωσης αλλά και με το θέμα της γυναίκας στη λογοτεχνία είχε η δικηγόρος και συγγραφέας κα. Πολύνα Μπανά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Δραμινή εικαστικός κα. Εύα Χαραλαμπίδου, ζωγράφισε πορτραίτα γυναικών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν και δύο γυναίκες για την πρόσφατη προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικός: «Η θέση και ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας μέσα από ιστορίες ρεαλισμού και ιστορίες λογοτεχνίας, μετά τη συνοδεία ζωντανού εικαστικού δρώμενου».

Με πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου, βραβεύτηκε η κα. Χρυσούλα Αραμπατζή-Γιοβανοπούλου, χήρα του αείμνηστου Γυναικολόγου – Μαιευτήρα Γιοβανόπουλου, καθηγήτρια Γυμνάστρια, η οποία διέθεσε το σπίτι της και φιλοξένησε μητέρες με τα παιδιά τους από την Ουκρανία.

Ενώ με πρόταση του Οδοντιατρικού Συλλόγου, βραβεύτηκε η κα. Μαρία Γιουλούμη, Οδοντίατρος, πρώην διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Προσοτσάνης, η οποία από τη θέση της αυτή, έφερε εις πέρας τους εμβολιασμούς και στον ιδιωτικό τομέα και στο υγειονομικό προσωπικό των Ιατρείων, καθώς είχε βγάλει πρόγραμμα με δική της πρωτοβουλία. Είχε επίσης πραγματοποιήσει τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με κινητή μονάδα η οποία ήταν η πλέον επιτυχημένη στην 4η ΥΠΕ.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Βασιλείου σημειώνει ότι «εμείς ως επιστημονικοί φορείς, υποστηρίζουμε το να συνεργαζόμαστε και να προβάλουμε ορισμένα πρότυπα. Ως Σύλλογοι, ο Ιατρικός, ο Οδοντιατρικός και ο Φαρμακευτικός, επικεντρωνόμαστε στο ρόλο της γυναίκας, στον εθελοντισμό και στην ενσυναίσθηση που έχει μέσα από το επάγγελμά της, ή μέσα απ’ αυτό που πρεσβεύει με το ρόλο της στην κοινωνία ως γυναίκα».

Με τη σειρά του ο κ. Κάππος σημείωσε ότι «τυχαίνει να έχουμε και στο επάγγελμά μας πολλές γυναίκες, οι οποίες μάλιστα δουλεύουν και με πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι δύσκολο για τις οικογένειές τους να ανταποκριθούν, με τα παιδιά τους, είναι ένα απαιτητικό επάγγελμα. Πάντα έχουμε στο νου μας να υπάρξει κοινωνική προαγωγή και εργαζόμαστε γι’ αυτό».

Αναφερόμενη στην εκδήλωση, η δικηγόρος και συγγραφέας κα. Μπανά, σημείωσε ότι «οι πέντε επιστημονικοί φορείς, συμπράττουν για έναν ουσιώδη εορτασμό της Ημέρας, όπως ακριβώς αρμόζει στην ιδιαίτερη βαρύνουσα σημασία και αξία που έχει η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας».

Όπως ανέφερε η κα. Μπανά, «η εκδήλωση είναι σπονδυλωτή και σύνθετη. Ένα μέρος που αφορά και αναφέρεται σε τρείς ομιλήτριες εκπροσώπους των διοργανωτών φορέων. Το δεύτερο μέρος αφορά τις λεγόμενες ιστορίες λογοτεχνίας, όπου διαβάζουμε στο κοινό ποιήματα και διηγήματα που έχουν να κάνουν με το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία αλλά και διαχρονικά. Και ακόμα, το ζωντανό εικαστικό δρώμενο με την κα. Χαραλαμπίδου, η οποία θα φιλοτεχνήσει ένα γυναικείο πορτρέτο».

Κασάπη: Η νομοθέτηση της ισότητας

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Κασάπη, δικηγόρος και Α’  αντιπρόεδρος της Γυναικείας Ένωσης Δικηγόρων Ελλάδας, εξηγεί ότι η ομιλία της έχει να κάνει με την «κατοχύρωση της ισότητας σε νομοθετικό επίπεδο, αλλά συγκρινόμενο με την πραγματική κατάσταση. Κάνω μια ιστορική αναδρομή ουσιαστικά στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 1975, όπου για πρώτη φορά θεμελιώθηκε η ισότητα μεταξύ των δύο φίλων, στη συνέχεια περνάμε στα συνταγματικά δικαιώματα της εργασίας, πραγματεύεται το ζήτημα της γυναικοκτονίας ως αδίκημα ποινικό που αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται στον ποινικό κώδικα και γίνεται μια προσπάθεια από όλες τις γυναικείες οργανώσεις αλλά και από μεγάλη μερίδα του νομικού κόσμου, προκειμένου να νομοθετηθεί και θεσπιστεί ως άρθρο προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο των γυναικοκτονιών και καταλήγω στην αναφορά ενός νόμου προσφάτως θεσπισθέντος, ο οποίος έχει να κάνει κυρίως με τη σωματεμπορία, την σεξουαλική παρενόχληση, όμως σ’ αυτό το νόμο στηλιτεύονται κάποια κακώς κείμενα που κατά την γνώμη μου υφίστανται στο συγκεκριμένο άρθρο».

Επιγραμματικά η ίδια σημειώνει ότι, «ο νόμος αυτός καθιέρωσε την υποχρεωτικότητα εξέτασης του ίδιου του θύματος από ψυχολόγους ή ψυχιάτρους, οι οποίοι οφείλουν να συντάξουν μια έκθεση και στην οποία η πραγματογνωμοσύνη και η εξέταση του θύματος που είναι υποχρεωτική, το θύμα δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί τη δήλωσή του. Αυτό αφήνει μεγάλο περιθώριο σε ψυχολόγους ή ψυχιάτρους προκειμένου να τεθούν και ερωτήματα όπως, ποιο είναι το ερωτικό παρελθόν του θύματος και όχι του δράστη, ποια ήταν η ενδυμασία του κατά την τέλεση του αδικήματος».

Ερωτώμενη για το ποια είναι η κατάσταση σήμερα από την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1975 για την Ισότητα των δύο φύλων, η κα. Κασάπη σημειώνει: «Ενώ το 1975 θεμελιώθηκε ουσιαστικά η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, το 2001, 26 χρόνια μετά, ο νομοθέτης με ιδιαίτερο νόμο έκρινε ότι πρέπει να έρθει και να εξειδικεύσει επιπρόσθετα στο Σύνταγμα, ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν στην πράξη πλέον οι ανισότητες. Άρα λοιπόν βλέπουμε ότι, 26 χρόνια μετά την πρώτη νομική θεμελίωση της ισότητας έρχεται ο ίδιος ο νομοθέτης και αναγνωρίζει την ανάγκη προστασίας των γυναικών, γιατί διαπιστώνει ότι στην πράξη, η νομοθεσία από την πράξη έχουν μεγάλη απόκλιση».

Κατρανίτσα: Η γυναικεία επιχειρηματικότητα

Στον «Π.Τ.» μίλησε επίσης η κα. Κατρανίτσα, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δράμας, συμμετέχει στον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και επιχειρηματίας στην πόλη της Δράμας από το 1998.

Το θέμα της ήταν «η γυναίκα στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο» και σημειώνει ότι «η γυναίκα δρα στον επιχειρηματικό κόσμο και συμβάλει στην τοπική οικονομία και όχι μόνο. Στην ψηφιακή εποχή μας όμως, αντιμετωπίζει πάρα πολλές δυσκολίες, έχει μείνει πίσω στο κομμάτι αυτό και χρειάζεται να καταρτιστεί. Θα πρέπει να τη βοηθήσουμε να αναδειχθεί και σε ηγετικές θέσεις μέσα σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών, να μπορέσει να μην δέχεται μπούλινγκ από το άλλο φύλο. Η έμφυλη βία είναι επίσης ένα θέμα πολύ σημαντικό».

Όπως τονίζει η κα. Κατρανίτσα, «εμεί στη μικρή κοινωνία της Δράμας, θεωρώ, είμαστε πιο οικογενειακά, δεν αντιμετωπίζουμε τέτοια έντονα προβλήματα. Ξέρω όμως ότι υπάρχουν περιπτώσεις που η γυναίκα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, επίσης οικονομικές και τα όρια της φτώχειας χτυπούν περισσότερο τις γυναίκες και δη τις ανύπαντρες μητέρες απ’ ότι τους άντρες».

Κάνοντας αναφορά στο ότι το τελευταία διάστημα βλέπουμε αρκετά προγράμματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και ερωτώμενη κατά πόσο όλα αυτά βοηθούν τη γυναίκα στην εργασία, σημειώνει: «Υπάρχουν προγράμματα για την γυναικεία επιχειρηματικότητα και τρέχουν πολλά ακόμα. Θα ήταν παρότρυνσή μου όλες οι γυναίκες να επικοινωνήσουν με τους λογιστές τους και οικονομολόγους που είναι γνώστες τέτοιων προγραμμάτων και να κάνουν οπωσδήποτε αίτηση, γιατί είναι εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν και να προοδεύσουν».

Ερωτώμενη αν το τελευταίο διάστημα βελτιώνεται η θέση της γυναίκας στην εργασία και στον επιχειρηματικό κόσμο, η κα. Κατρανίτσα σημειώνει: «Θεωρώ ότι το τελευταίο διάστημα, και ειδικά μετά τον εγκλεισμό με την πανδημία, τα πράγματα χειροτέρευσαν. Είναι κάτι που πρέπει να το προσέξουμε. Είμαι πολύ τυχερή που προέρχομαι από μια οικογένεια στην οποία η γυναίκα είχε εξέχουσα θέση και αυτό με βοήθησε να μπορέσω να αναπτυχθώ εγώ η ίδια. Εάν η γυναίκα δεν είναι ανεξάρτητη γυναίκα από μόνη της, εάν δεν έχει εξέλιξη και πρόοδο, δεν προχωράει μπροστά όλη η κοινωνία μας, όλοι μένουμε πίσω».

Τέλος, αναφερόμενη προς τις γυναίκες, επισημαίνει: «Να τολμούν να πάρουν ρίσκο. Αν δεν τολμούν, όσες φορές και να συμβεί μια αναποδιά, συμβαίνει γιατί κάτι καλύτερο υπάρχει από πίσω. Να μην το βάλουν ποτέ κάτω».