Home > Πρώτο Θέμα > Η τουριστική ταυτότητα της Δράμας βασίζεται στο κρασί, τον πολιτισμό και το δάσος Μποδούρογλου: «Δεν μπορούμε να σπαταλάμε το δημόσιο χρήμα με τον τρόπο που το σπαταλάμε. Πρώτα να αποφασίζουμε την κατεύθυνση, και μετά να προχωράμε σε εφαρμογή»

Η τουριστική ταυτότητα της Δράμας βασίζεται στο κρασί, τον πολιτισμό και το δάσος Μποδούρογλου: «Δεν μπορούμε να σπαταλάμε το δημόσιο χρήμα με τον τρόπο που το σπαταλάμε. Πρώτα να αποφασίζουμε την κατεύθυνση, και μετά να προχωράμε σε εφαρμογή»

Μιλάει στον «Π.Τ.» η περιφερειακή σύμβουλος Δράμας κα. Μποδούρογλου

Η τουριστική ταυτότητα

της Δράμας βασίζεται στο κρασί,

τον πολιτισμό και το δάσος

Μποδούρογλου: «Δεν μπορούμε να σπαταλάμε το δημόσιο χρήμα με τον τρόπο που το σπαταλάμε. Πρώτα να αποφασίζουμε την κατεύθυνση, και μετά να προχωράμε σε εφαρμογή»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΘΕΜΑ της τουριστικής προβολής της Δράμας και κατά πόσο μπορεί να το αναπτύξει, είναι ένα από τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητα, αλλά και οι Δήμοι της Δράμας. Ο «Π.Τ.» με συχνές αναφορές και δημοσιεύματα έχει αναφερθεί στο εν λόγω ζήτημα, ώστε να υπάρξει κάποια στιγμή μια κοινή πρακτική για το καλό του τόπου.

Το σημερινό σημείωμα ως αφορμή έχει το ετήσιο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της ΠΑΜΘ για το 2025, όπου αναφέρονται οι δράσεις και τα ποσά που θα δαπανηθούν για τον τουρισμό στην Περιφέρεια, το οποίο συνολικά για την ΠΑΜΘ  αγγίζει το 1.017.299,68 ευρώ.

Μεταξύ αυτών, αναφέρονται και τα έργα αναλυτικά κατά Π.Ε. και για τη Δράμα φέτος δίνονται 319.760 ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα για τη Δράμα υπάρχουν διάφορα έργα, όπως η εκδήλωση του Brevet Φιλίππων 2025 με 15.000 ευρώ. Ένα φεστιβάλ Μαρμάρου και Τέχνης με 15.000 ευρώ. Ανάδειξη και προβολή μονοπατιού Ε6 ΠΕ Δράμας με 10.000 ευρώ. Θερινό πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας με το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας Ισπανίας με 7.000 ευρώ. Δραμοινογνωσία με 60.000 ευρώ. Παροχή υπηρεσιών τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, αξιοποίηση τουριστικού προϊόντος του ορεινού ημιορεινού όγκου με 36.000 ευρώ. Προβολή ορεινού όγκου «Φαλακρό 4 εποχών» 7.960 ευρώ. Μουσικό Φεστιβάλ 2025 20.000 ευρώ. Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Οδοιπορικό με 24.8000 ευρώ. Ένταξη στην πολιτιστική διαδρομή ITER VITIS 2.000 ευρώ. Παραγωγή τουριστικού χάρτη ΠΕ Δράμας με 10.000 ευρώ. Παραγωγή πολυτελούς λευκώματος Π.Ε. Δράμας 15.000 ευρώ. Συμμετοχή της ΠΕ Δράμας στη «Λευκή Νύχτα» από τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας με 7.000 ευρώ.

Μποδούρογλου: Περιττά έξοδα σε έντυπα

Για την τουριστική ανάπτυξη της Δράμας, μιλάει στον «Π.Τ.» η περιφερειακή σύμβουλος Δράμας με την παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση», κα. Κατερίνα Μποδούρογλου, η οποία σχολιάζει με μια διαφορετική ματιά το σχετικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει αρχικά, δεν συμφωνεί με ορισμένα πράγματα και αναφέρεται κυρίως στις εκδόσεις εντύπων, λευκωμάτων και χαρτών.

«Αυτά με τα οποία διαφωνώ κάθετα, είναι τα έντυπα. Δεν θεωρώ ότι, το 2025, υπάρχει αναγκαιότητα, ώστε ένας ταξιδιώτης ή τουρίστας, να επιλέξει τον προορισμό του με βάση ένα έντυπο λεύκωμα», τονίζει χαρακτηριστικά στον «Π.Τ.»

Όπως σημειώνει, «είναι ντροπή σήμερα να πετάμε τόσα χρήματα σε χάρτες και σε λευκώματα, που δεν θα τα διαβάσει κανείς, ή θα τα διαβάσουν μόνο άνθρωποι που ήδη βρίσκονται στην περιοχή» και εξηγεί: «Θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ πιο αποτελεσματικοί τρόποι τουριστικής προβολής. Κυρίως με ψηφιακά μέσα, ενώ χρειάζεται να εστιάσουμε κυρίως στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος και στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες».

Επισημαίνει μάλιστα, ότι, «το να πετάμε 15.000 ευρώ σε πολυτελές λεύκωμα της Δράμας και 10.000 ευρώ σε τουριστικό χάρτη, μου φαίνεται αδιανόητο. Ειδικά όταν η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, βρίσκονται στη διαδικασία να τυπώσουν χάρτες για τους επισκέπτες τους. Πόσους χάρτες χρειαζόμαστε πια σε μια εποχή που όλοι χρησιμοποιούν το Google Map;»

Επιδοτούμενα λεωφορεία

Αυτό που ιδιαίτερα τονίζει, είναι το πώς θα έρθουν στη Δράμα οι επισκέπτες, για παράδειγμα από τα αεροδρόμια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, προτείνοντας ώστε να υπάρξουν π.χ. κάποια επιδοτούμενα λεωφορεία: «Το βασικό πρόβλημα των επισκεπτών αυτή τη στιγμή, είναι το πώς θα φτάσουν στη Δράμα. Οπότε βάζοντας για παράδειγμα επιδοτούμενα λεωφορεία από το αεροδρόμια της Περιφέρειας, από Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, θα είναι καλύτερα. Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο μεγάλο κόστος, αν γίνεται κάποιες συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου.

Πιστεύω ότι αυτό είναι μια ενέργεια, η οποία θα βοηθούσε στην αύξηση της επισκεψιμότητας, αν είχε ένα δωρεάν λεωφορείο από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προς το κέντρο της Δράμας, συνδυαστικά πάντα με τις πτήσεις και την επισκεψιμότητα».

Το εξαιρετικό τουριστικό προϊόν της Δράμας

Ερωτώμενη για το πώς βλέπει η ίδια την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, τονίζει με σημασία ότι, «το προϊόν της Δράμας είναι εξαιρετικό και εκεί βρίσκεται η προοπτική. Θα πρέπει όμως να λύσουμε το βασικό πρόβλημα που είναι η Αθήνα, που είναι και η μεγαλύτερη πηγή τουρισμού. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εξωστρέφεια, να διαφημίσουμε τις εκδηλώσεις μας όχι μια εβδομάδα νωρίτερα, αλλά ένα χρόνο πριν.

Δηλαδή, αυτή τη στιγμή δεν ξέρει κανείς πότε θα γίνει η Δραμοινογνωσία του 2025. Άρα πώς περιμένουμε ότι θα έρθουν επισκέπτες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη; Θα πρέπει να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους οι επισκέπτες. Ακόμα, όλες αυτές οι δράσεις θα πρέπει να αναφέρονται και στην ελληνική, και στην αγγλική και στη βουλγάρικη γλώσσα».

Η Δράμα του κρασιού, του πολιτισμού και του δάσους

Στη διαπίστωση ότι η Δράμα δεν έχει μια κοινή πρακτική απ’ όλους τους φορείς και πώς μπορεί να γίνει αυτό, η κα. Μποδούρογλου συμφωνεί και επισημαίνει ότι, «υπάρχει βέβαια μια ταυτότητα, που είναι αυτή του κρασιού, του πολιτισμού και του δάσους. Αυτά τα τρία πράγματα συνθέτουν τον ιδανικό τουριστικό προορισμό για τη Δράμα.  Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από άλλες περιοχές της χώρας. Και η πόλη της Δράμας έχει αποκτήσει και πολλή ενδιαφέρουσα πολιτιστική ζωή τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό, χάρη στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών και άλλα. Υπάρχουν πράγματα να δει κάποιος στη Δράμα. Και αυτά με ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Θα πρέπει να δούμε τα πράγματα που ήδη υπάρχουν, να συμφωνήσουμε στην αξία τους και μετά να τα προβάλουμε όλοι μαζί με ένα οργανωμένο τρόπο. Δεν γίνεται άλλα να κάνει η Περιφέρεια, άλλα ο Δήμος, άλλα οι διάφορες ενώσεις και σωματεία».

Ενιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων on line

Ερωτώμενη για το ποια θα ήταν μια καλή πρακτική ενέργεια, η κα. Μποδούρογλου επισημαίνει ότι «θα έπρεπε να υπάρχει ένα ενιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων on line. Όταν γράφει κανείς και αναζητά στοιχεία για τη Δράμα, να βγάζει μια ιστοσελίδα μέσα από την οποία να φαίνονται οι διάφορες εκδηλώσεις στην περιοχή όλο το χρόνο. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι στη Δράμα, δεν  υπάρχει μέρα που να μην έχει κάποια εκδήλωση, μια παράσταση, μια γιορτή. Καλό είναι όλα αυτά να υπάρχουν συγκεντρωμένα κάπου.

Και ακόμα θα έπρεπε να ακούγεται και η άποψη των ανθρώπων του κλάδου. Να ακούμε την άποψη των Ξενοδόχων, των επαγγελματιών της εστίασης, των οδηγών. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στη Δράμα που κάνουν καλή δουλειά».

Όπως λέει, «θεωρώ ότι δεν μπορούμε να σπαταλάμε το δημόσιο χρήμα με τον τρόπο που  το σπαταλάμε. Πρώτα να αποφασίζουμε την κατεύθυνση, μετά να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς και μετά να προχωράμε σε εφαρμογή».

Ερωτώμενη αν πιστεύει ότι όλο αυτό γίνεται πρόχειρα και χωρίς κάποια ειδική μελέτη ίσως, αναφέρει ότι «το πιο σκανδαλώδες για μένα, είναι ότι η Περιφέρεια πλήρωσε 36.000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης για την ανάδειξη τουριστικού προϊόντος της Δράμας, στην Αναπτυξιακή Δράμας. Δηλαδή, Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει. Κι από πότε έγινε η Αναπτυξιακή ειδικός σε θέματα τουριστικής προβολής;» σημειώνει χαρακτηριστικά και εξηγεί: «Το να απευθυνθείς σε έναν ειδικό που όντως ξέρει αυτή τη δουλειά και μπορεί να βοηθήσει για παράδειγμα στις on line διαφημίσεις, το καταλαβαίνω. Κι εκεί ίσως αξίζει να ξοδέψουμε 35.000 ευρώ. Αλλά το να δίνει η Περιφέρεια 36.000 ευρώ σε μια εταιρεία στην οποία είναι μέτοχος κατά 20%, δεν βγάζει νόημα!»