Home > Εκδηλώσεις > Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή – Πλήθος κόσμου για να ακούσει την αξιόλογη ιστορικό Μ. Ευθυμίου

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή – Πλήθος κόσμου για να ακούσει την αξιόλογη ιστορικό Μ. Ευθυμίου

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση

του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας

για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Πλήθος κόσμου για να ακούσει την αξιόλογη ιστορικό Μ. Ευθυμίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ήταν το βράδυ της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου, το αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας, καθώς παρέστη πλήθος συμπολιτών μας, προκειμένου να απολαύσει την εξαιρετική ομιλία της καταξιωμένης ιστορικού κας. Μαρίας Ευθυμίου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας «Ο Άγιος Χρυσόστομος» και είχε τίτλο: «Η Ελλάδα και ο κόσμος τις παραμονές του Μικρασιατικού Εγχειρήματος».

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τόσο κόσμο στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου είχαμε να δούμε πραγματικά εδώ και αρκετά χρόνια και μάλιστα σε εκδήλωση πολιτιστικού συλλόγου. Το θέμα είναι αρκετά πρόσφορο φέτος, καθώς κλείνουν 100 χρόνια από την τραγική εκείνη ιστορική στιγμή της Μικρασιατικής Καταστροφής. Γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην προσφυγιά χιλιάδων ανθρώπων, ο ελληνισμός έχασε εκτάσεις στις οποίες διαβιούσε για αιώνες πριν, ενώ η Ελλάδα άλλαζε για πάντα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση ενός αρκετά σύντομου βιογραφικού της κας. Ευθυμίου, για μια επιστήμονα για την οποία θα μπορούσε να πει κανείς πολλά περισσότερα. Το βιογραφικό της εκφώνησε υπέροχα ο εκπαιδευτικός και διευθυντής του 15ου Δημοτικού σχολείου Δράμας κ. Μαυρόπουλος, ενώ στη συνέχεια, η χορωδία του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας απήγγειλε ένα ποίημα σχετικό και είπε δύο τραγούδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν η ομιλήτρια κα. Ευθυμίου πήρε το μικρόφωνο, το πλήθος κόσμου κρεμάστηκε κυριολεκτικά από τα χείλη της. Η ίδια μίλησε όρθια στη σκηνή και χωρίς να έχει μπροστά της κανένα απολύτως κείμενο για σχεδόν μιάμιση ώρα, μεταφέροντας το κλίμα της εποχής με αρκετά γλαφυρό τρόπο και απόλυτα κατανοητό για όλους και χωρίς επιστημονικοφανείς προτάσεις.

Η κα. Ευθυμίου ξεκίνησε την ομιλία της από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, εξήγησε ότι πραγματικά ξεκίνησε από τις περιοχές της Ρουμανίας όπου διαβιούσαν χιλιάδες Έλληνες εκείνη την εποχή, εξηγώντας επίσης ότι τότε οι Έλληνες ήταν διάσπαρτοι στις γύρω χώρες. Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, οι Έλληνες ήταν από τους πλέον μορφωμένους και γραμματιζούμενους λαούς της περιοχής και μάλιστα με αρκετά υψηλή μόρφωση για την εποχή. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, ήταν η απαρχή για μια σειρά από εξεγέρσεις στα επόμενα χρόνια, ώστε και οι υπόλοιποι λαοί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τα δικά τους κράτη, τα δικά τους έθνη.

Μέσα από την ομιλία της, οι ακροατές μπόρεσαν να καταλάβουν πως φτάσαμε στη δολοφονία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας στο πλαίσιο ενός από τους εμφυλίους πολέμους της εποχής εκείνης που κρατούσαν διχασμένο τον Ελληνισμό. Και ακόμα, έγινε απόλυτα κατανοητό και το ιστορικό πλαίσιο των Βαλκανικών Πολέμων.

Εξήρε την πρωθυπουργία του τότε πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη λέγοντας χαρακτηριστικά και με το εξαιρετικό χιούμορ της, ότι στην Ελλάδα, οι καλοί πρωθυπουργοί αναγνωρίζονται 100 χρόνια μετά για το έργο τους ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι, τότε οι πρωθυπουργοί μας πέθαιναν από τον καρκίνο του εντέρου λόγω της τρομερής καθημερινής πίεσης που είχαν γι’ αυτό που έκαναν.

Φτάνοντας τέλος στο επίμαχο σημείο για τη Μικρασιατική Καταστροφή, επανέλαβε για άλλη μια φορά όπως το είχε πει και στην κατ’ ιδίαν συνέντευξή της στον «Πρωινό Τύπο» που δημοσιεύθηκε στις 28 Οκτωβρίου, ότι ο μεγάλος Εθνικός Διχασμός, ήταν αυτός που οδήγηση στη Μικρασιατική Καταστροφή και τραγωδία. Τόνισε μάλιστα ότι, αν δεν υπήρχε ο Εθνικός Διχασμός της εποχής εκείνης, μπορεί και να μην συνέβαινε ό,τι συνέβη, ενώ στο σημείο αυτό εξήρε και το ρόλο του τότε Βασιλιά Γεώργιου του Α΄, που ήταν επίσης καταλυτικός. Όπως είπε, αν δεν είχε δολοφονηθεί, μπορεί επίσης η συμβολή του να ήταν χαρακτηριστική ώστε να μην φτάναμε σ’ αυτό το σημείο.

Τα ιστορικά γεγονότα, σήμερα, είναι ιστορικά και δεν αλλάζουν. Αυτό που σήμερα για όλους εμάς έχει σημασία, είναι να μπορούμε να ερμηνεύουμε σωστά τα λάθη του παρελθόντος και να τα χρησιμοποιούμε ως διδάγματα για το μέλλον της πατρίδας.