Home > νέα > Στην τελική ευθεία για τη μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Δράμας-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης

Στην τελική ευθεία για τη μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Δράμας-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης

Στην τελική ευθεία για τη μελέτη

του Τοπικού Πολεοδομικού

Σχεδίου Δήμου Δράμας

Υπογράφτηκε η πολυετής δαπάνη για τη μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δήμου Δράμας μέχρι και το 2025

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ φαίνεται ότι υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση, εντούτοις φαίνεται ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία της χρηματοδότησης του έργου για το «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (πρώην Τ.Χ.Σ.) Δήμου Δράμας».

Πλέον, με απόφαση που υπέγραψε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος  την 1 Νοεμβρίου 2022, έγινε η έγκριση πολυετούς δαπάνης με τη δέσμευση πίστωσης ύψους συνολικού ποσού 1.246.720,10 ευρώ, για τη μελέτη με τίτλο «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (πρώην Τ.Χ.Σ.) Δήμου Δράμας», το οποίο κατανέμεται στα έτη:

Για το 2022 ποσό 3.000 ευρώ. Για το 2023 και για το 2024 ποσό 500.000 ευρώ για κάθε έτος και τέλος για το 2025 ποσό 243.720,10 ευρώ. Να σημειωθεί ότι, η χρηματοδότηση της μελέτης γίνεται με κονδύλια του ΕΣΠΑ Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Από εδώ και πέρα, αναμένεται το θέμα να έρθει στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, η οποία θα εγκρίνει τους όρους δημοπράτησης ώστε να προχωρήσει η ανάθεση της μελέτης.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης, επισημαίνει ότι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ.), «αποτελούν σύνολο κειμένων και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζονται, το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, όρια πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, οι σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, ζώνες υποδοχής, συντελεστής δόμησης, ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων, οδικό δίκτυο, λοιπά τεχνικά μεταφορικά ή περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και άλλα».

Όπως σημειώνει ο κ. Καψημάλης, «Με τα Τ.Π.Σ. καθορίζονται για κάθε Δημοτική Ενότητα οι κατηγορίες: Οικιστικές περιοχές, περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, περιοχές προστασίας και περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς, περιοχές ελέγχου χρήσεων γης. Η σκοπιμότητα και  η αναγκαιότητα του έργου, προκύπτει από την μη ύπαρξη αντίστοιχης μελέτης στον Καλλικρατικό Δήμο Δράμας, καθώς η χωρική οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση του νέου Δήμου είναι πλέον διαφορετική: πιο εξελιγμένη, πιο σύνθετη και το βασικό χωροταξικό εργαλείο όπως το Τ.Π.Σ. πρέπει να είναι ενιαίο, ολοκληρωμένο, σύγχρονο και να ικανοποιεί τις μελλοντικές απαιτήσεις ορθολογικής οργάνωσης του χώρου, αστικού και μη».

Ερωτώμενος ότι το  θέμα αυτό συζητείται εδώ και πολλά χρόνια και γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ, ο κ. Καψημάλης σημειώνει ότι «όντως πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, θα πρέπει όμως να σημειώσω ότι θα είμαστε από τους πρώτους Καλλικρατικούς Δήμους που θα ξεκινήσουμε μια τέτοια μελέτη».

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Στην ερώτηση για το ποια μπορεί να είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ο κ. Καψημάλης σημειώνει ότι μπορεί να είναι «η δημιουργία του αναγκαίου πλαισίου για την χωρική οργάνωση του Δήμου και τη ρύθμιση των χρήσεων γης, την ταυτόχρονη ρύθμιση του χώρου εντός και εκτός οικισμών, έτσι ώστε η ικανοποίηση αναγκών εντάξεων περιοχών σε σχέδια ή προς πολεοδόμηση ζώνες, να εξισορροπείται με τις απαιτούμενες ρυθμίσεις προστασίας. Και επίσης, οι ρυθμίσεις για τους οικισμούς δεν θα γίνονται πλέον μεμονωμένα, αλλά θα είναι απόρροια ενός γενικότερου σχεδιασμού και η οικιστική τους οργάνωση θα εναρμονίζεται με τους γενικότερους στόχους του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης».