Home > Νέα > Ιατρικός Σύλλογος Δράμας σε ΚΙΦΑ «… Αντί να μας επιρρίπτεται ευθύνες, να συνταχτείτε στο πλευρό μας και να απευθυνθούμε από κοινού στο Υπ. Υγείας…»

Ιατρικός Σύλλογος Δράμας σε ΚΙΦΑ «… Αντί να μας επιρρίπτεται ευθύνες, να συνταχτείτε στο πλευρό μας και να απευθυνθούμε από κοινού στο Υπ. Υγείας…»

Ιατρικός Σύλλογος Δράμας σε ΚΙΦΑ

«… Αντί να μας επιρρίπτεται ευθύνες,

να συνταχτείτε στο πλευρό μας και

να απευθυνθούμε από κοινού στο Υπ. Υγείας…»

Διαμάχη ΚΙΦΑ και Ιατρικού Συλλόγου Δράμας για το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Νομό

 

 

 

ΣΕ διαμάχη φαίνεται να οδηγούνται το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Δράμας (ΚΙΦΑ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, αναφορικά με το χώρο της δημόσιας Υγείας στο Νομό, τις ευθύνες του Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και τη δημιουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Υγείας, και τουλάχιστον στη Δράμα, παρουσιάζονται μάλλον σοβαρά προβλήματα στο στήσιμό τους.

Το γεγονός ξεκίνησε όταν, πριν από μερικές ημέρες, το ΚΙΦΑ Δράμας, έφτασε στο σημείο να κολλήσει στον πίνακα ανακοινώσεων του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας «ένα ανυπόγραφο κείμενο – καταγγελία». Πρόκειται για ένα κείμενο καταγγελία, του ΚΙΦΑ Δράμας (βλέπε και δημοσιεύσει του «Πρωινού Τύπου» στις 11 Φεβρουαρίου), το οποίο αναφέρεται στην ανυπαρξία δερματολόγου και ενδοκρινολόγου στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας στη Δράμας, όπως και στο Νοσοκομείο.

Στο κείμενο αυτό, αναφέρονται επί λέξει και τα παρακάτω: [Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Δράμας, η Διοίκηση του Νοσοκομείου και ο Ιατρικός Σύλλογος είναι υποχρεωμένοι να βρουν λύση. Το οφείλουν πρώτα-πρώτα στο παιδί με το σοβαρό δερματικό πρόβλημα που μας έφερε η μητέρα όταν το Νοσοκομείο απλώς την ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει δερματολόγος. Η βαθιά οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας από τα μέσα του 2010 μας έχει διδάξει ότι η αλληλεγγύη είναι το φάρμακό μας, (η παρουσία του ΚΙΦΑ Δράμας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα), ότι καμιά μειοψηφία δεν πρέπει να μπαίνει στο περιθώριο και ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα.]

Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας

Προφανώς, το ότι το ΚΙΦΑ βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τον Ιατρικό Σύλλογο και ότι μεταξύ άλλων και ο Ιατρικός Σύλλογος «είναι υποχρεωμένος να βρει λύση», ο Σύλλογος μπήκε στη διαδικασία να δώσει μια δημόσια απάντηση.

Έτσι, με σχετική επιστολή που έδωσε χθες στη δημοσιότητα και αναφορικά με τα ζητήματα που θέτει το ΚΙΦΑ, επισημαίνει «ότι για την υποστελέχωση των δημοσίων δομών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας φροντίδας Υγείας, ουδεμία ευθύνη φέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας. Σας γνωστοποιούμε ότι στην περιοχή μας το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΤΟΜΥ) δεν λειτουργεί και το παλιό είναι υπό διάλυση. Ο περιβόητος οικογενειακός γιατρός που τέθηκε σε ισχύ από την αρχή του 2019, βρίσκεται μόνο στα χαρτιά. Τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας επιβεβαιώνουν ότι μόνο το 1,1 εκατομμύριο των πολιτών έχουν εγγραφεί στο θεσμό. Μπροστά στο ενδεχόμενο πλήρους αποτυχίας του θεσμού, το υπουργείο «επιστρατεύει» τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας «βαφτίζοντάς» τους οικογενειακού. Αυτοί οι γιατροί όμως, υπάγονται στο Ε.Σ.Υ. και όχι στην πρωτοβάθμιας, εφημερεύουν, καλύπτουν περιφερειακά ιατρεία και αδυνατούν να ανταποκριθούν στα  πρόσθετα καθήκοντα του οικογενειακού γιατρού».

Στη συνέχεια, ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρεται στις θέσεις του: [Η θέση του Ιατρικού Συλλόγου ήταν ξεκάθαρη από την αρχή δημιουργίας των ΤΟΜΥ και έχει κατατεθεί και στο Υπουργείο: «Η δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) δεν προσθέτει «πόντους» στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, αφού «έγινε χωρίς οργάνωση και προετοιμασία, ενώ θα ήταν πιο σκόπιμο να ενισχυθούν οι ήδη υπάρχουσες μονάδες ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ». Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 239 ΤΟΜΥ, αλλά ένα χρόνο μετά λειτουργούν 107. Η ανάπτυξή τους όπως φαίνεται, «σκοντάφτει» στις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών. Επομένως μην σας κάνει εντύπωση η έλλειψη ειδικοτήτων όπως οι Δερματολόγοι και οι Ενδοκρινολόγοι όταν για να επανδρώσει το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας το υπουργείο «επιστρατεύει» γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας όπως προαναφέραμε.]

Καταλήγοντας ο Ι.Σ. Δράμας, προτρέπει το ΚΙΦΑ Δράμας: [Από τη στιγμή που και εσείς αποτελείται φορέα αλληλεγγύης, θα πρέπει αντί να μας επιρρίπτεται ευθύνες, να συνταχτείτε στο πλευρό μας και να απευθυνθούμε από κοινού στην ηγεσία του Υπ. Υγείας, προασπίζοντας το δικαίωμα των πολιτών για παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ελεύθερη επιλογή ιατρού.]