Home > νέα > Ιατροφαρμακευτικό υλικό αξίας 131.516€ δωρίζει ο Δ. Δράμας στο Νοσοκομείο

Ιατροφαρμακευτικό υλικό αξίας 131.516€ δωρίζει ο Δ. Δράμας στο Νοσοκομείο

Με έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς

Ιατροφαρμακευτικό υλικό

αξίας 131.516€ δωρίζει

ο Δ. Δράμας στο Νοσοκομείο

► 5.000 αντιδραστήρια για εξετάσεις μοριακού ελέγχου,

1.000 αδιάβροχες στολές, 100.000 γάντια και άλλα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ αστραπής ενήργησε τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, μετά από την τηλεδιάσκεψη που είχε το βράδυ της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου και είχε καταλήξει στα χρηματικά ποσά που είχε στη διάθεσή του ο Δήμος, προκειμένου να στηρίξει το Νοσοκομείο Δράμας.

Έτσι, με έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δια περιφοράς (αποστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), το βράδυ της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου, ψήφισε ομόφωνα την δωρεά προς το Νοσοκομείο Δράμας, ιατροφαρμακευτικού υλικού, στα πλαίσια αντιμετώπισης της πανδημίας από τον covid-19.

Τα υλικά που αγοράζονται και θα προσφερθούν στο Νοσοκομείο Δράμας, αφορούν τα παρακάτω:

Α. Αναλώσιμα για τη διενέργεια εξετάσεων μοριακού ελέγχου PCR για την ανεύρεση Covid,για 5.000 αντιδράσεις, συνολικού κόστους 104.516 ευρώ με τον ΦΠΑ. Όπως αναφέρεται στο εισηγητικό σημείωμα, [με βάσει την συχνότητα ελέγχων από το Γεν. Νοσοκομείο καταναλώνονται εβδομαδιαίως περίπου 1000 αντιδραστήρια (23-11-2020 έως 01-12-2020 = 960 αντιδραστήρια). Το κόστος ανά αντίδραση (extraction & detecion) είναι 21,21 ευρώ + ΦΠΑ 6%. Για άπαξ προμήθεια αναλώσιμων άνω των 2.500 αντιδράσεων, παρέχεται έκπτωση από την εταιρεία: 7% και το κόστος ανά αντίδραση (extraction & detecion) διαμορφώνεται στα 19,72 ευρώ + ΦΠΑ 6% Συμπεριλαμβάνεται και το κόστος των πλαστικών για το αυτόματο extriaction.]

Β. Αδιάβροχες στολές υψηλής προστασίας τύπου TYVEK. Προμήθεια 1.000 αδιάβροχων στολών υψηλής προστασίας τύπου TYVEK (εκτιμώμενη δαπάνη 14.000€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Γ. Προμήθεια 100.000 τεμαχίων γαντιών βινυλίου μιας χρήσης (εκτιμώμενη δαπάνη 8.000€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Δ. Επίσης, άμεσες ανάγκες εργαζομένων ΕΚΑΒ, είδη προστασίας εργαζομένων από CovidQ

Μάσκες FFP3.FFP2. Στολές προστασίας τύπου 5 και 6. Ποδονάρια ψηλά (μεγάλα μέχρι την γάμπα). Οξύμετρα δακτύλου (τρία). Απολυμαντικά επιφανειών χωρίς χλώριο.

Συνολικό εκτιμώμενο κόστος 5.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.

Όπως επίσης αναφέρθηκε, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου Δράμας, η έκτακτη επιχορήγησης του Υπ. Εσωτερικών που αφορά στον Covid-19, ύψους 286.912,21 ευρώ.

dhmarxeio-Dramas1

Πώς ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, όλες οι παρατάξεις και οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν ομόφωνα το θέμα, ενώ εξέφρασαν και ορισμένες απόψεις. Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος, απουσίαζε από τη συνεδρίαση (δεν έστειλε τις απόψεις του με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο).

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίασης, οι 12 δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, ψήφισαν θετικά, για τη δωρεά ιατροφαρμακευτικού υλικού στο νοσοκομείο Δράμας και στο ΕΚΑΒ σύμφωνα με την εισήγηση.

Οι 5 δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης που συμμετείχαν «Πόλη+Ζωή», ψήφισαν θετικά, σύμφωνα με την εισήγηση με την επιπλέον παρατήρηση του δημοτικού συμβούλου Μελισσινού Στυλιανού πως, το παράρτημα ΕΚΑΒ Δράμας για τη διευκόλυνση του γραφείου προμηθειών, θα πρέπει να γνωρίσει ακριβώς τις ποσότητες που επιθυμεί σε όλα τα προτεινόμενα είδη.

Οι 8 δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «Project Δράμα 2020» ΠΡΟΤΖΕΚΤ, ψήφισαν θετικά για τη δωρεά ιατροφαρμακευτικού υλικού στο νοσοκομείο Δράμας και στο

ΕΚΑΒ σύμφωνα με την εισήγηση.

Οι 2 δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» ψήφισαν θετικά για τη δωρεά ιατροφαρμακευτικού υλικού στο νοσοκομείο Δράμας και στο ΕΚΑΒ σύμφωνα με την εισήγηση, αναφέροντας πως, «την ίδια ώρα που κυβέρνηση και υπουργοί υγείας παρουσιάζουν το εμβόλιο σαν την απόλυτη σωτηρία από την πανδημία, συνεχίζουν να κρατάνε τα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται οι γιατροί σε αναγκαστικά εξιτήρια, οι ασθενείς με κορωνοϊό να υποθεραπεύονται, να γυρίζουν σπίτι χωρίς να έχουν αναρρώσει πλήρως και να συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό. Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια, η πανδημία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτές τις τραγικές ανεπάρκειες του ΕΣΥ ! Όμως, αντί να δώσουν λεφτά για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των επικουρικών και των συμβασιούχων δίνουν λεφτά για την αστυνομία και τους εξοπλισμούς και δωράκια στους φίλους επιχειρηματίες ! Την ίδια ώρα που τα τμήματα των νοσοκομείων έχουν απόλυτη πληρότητα και πολλά από αυτά κλείνουν λόγω νόσησης του προσωπικού, αντί για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών η κυβέρνηση διπλασιάζει την αποζημίωση για τους κλινικάρχες και τους κάνει επιπλέον δώρο την αναγκαστική μετακίνηση προσωπικού από το ΕΣΥ για να δουλέψει δωρεάν γι αυτούς στις ιδιωτικές τους κλινικές!»

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Μήτρου Γεώργιος, ψήφισε θετικά για τη δωρεά ιατροφαρμακευτικού υλικού στο νοσοκομείο Δράμας και στο ΕΚΑΒ σύμφωνα με την εισήγηση, αναφέροντας πως σταθερά ψηφίζουν ως παράταξη, όλα τα θέματα που αφορούν ενισχύσεις για το νοσοκομείο Δράμας και τους εργαζόμενους του, ενώ σημείωσε: «Επίσης όμως σταθερά υποστηρίζουμε ότι η ενίσχυση του νοσοκομείου, των κέντρων υγείας, του συστήματος υγείας, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους και γι αυτό η χρηματοδότηση πρέπει να γίνεται άμεσα από το υπουργείο υγείας. Η Κυβέρνηση αναθέτει την κάλυψη ορισμένων αναγκών μέσω του Δήμου γιατί όπως έχει αποδείξει δεν θέλει να στηρίξει με σταθερό τρόπο την υγεία το λαού μας, το νοσοκομείο μας στις σημερινές τραγικές συνθήκες αλλά και διαχρονικά. Απόδειξη αποτελεί η μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και η σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και αναγκαία μέσα. Χρέος μας να διεκδικήσουμε ένα σύγχρονο και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας».