Home > Πρώτο Θέμα > Με ιδιαίτερες τιμές ο φετινός εορτασμός για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 στη Δράμα Χωρίς παρέλαση και πλήθος κόσμου λόγω των μέτρων προστασίας

Με ιδιαίτερες τιμές ο φετινός εορτασμός για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 στη Δράμα Χωρίς παρέλαση και πλήθος κόσμου λόγω των μέτρων προστασίας

Με ιδιαίτερες τιμές ο φετινός

εορτασμός για τα 200 χρόνια από

την Επανάσταση του 1821 στη Δράμα

Χωρίς παρέλαση και πλήθος κόσμου λόγω των μέτρων προστασίας

 

 

ΣΕ ΚΑΘΕ άλλη περίπτωση, τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, θα μπορούσαν να εορταστούν με δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και στη Δράμα. Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας των μέτρων προστασίας από τον  Covid-19, καμιά ιδιαίτερη εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί, παρά μόνο η δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, και η κατάθεση στεφάνων. Επίσης, η κεντρική ομιλία για τον πανηγυρικό της ημέρας, θα γίνει μπροστά από το Άγαλμα της Ελευθερίας στο δημοτικό κήπο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εκδοθεί από την Αντιπεριφέρεια Δράμας, θα υπάρξει γενικός σημαιοστολισμός όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών από της 8ης πρωινής ώρας της 23ης Μαρτίου μέχρι και την Δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2021.

Για σήμερα Πέμπτη 25 Μαρτίου, στις 07.30, οι καμπάνες των Ιερών Ναών θα σημάνουν χαρμόσυνα. Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό παρευρισκόμενων λόγω των έκτακτων μέτρων, τα οποία ουδόλως μειώνουν το σεβασμό και τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Επανάστασης.

Στις 11.30, θα γίνει επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράμας, όπου θα προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας, κκ. Παύλος, μαζί με τον Ιερό κλήρο της πόλης.

Λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, εντός του Ιερού Ναού, κατά την Δοξολογία, θα παραστούν, με βάση το πρωτόκολλο, μόνο οι εξής επίσημοι προσκεκλημένοι: o Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ., οι Βουλευτές Ν. Δράμας, ο Δήμαρχος Δράμας, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Δράμας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δράμας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας.

Μετά το πέρας της δοξολογίας, θα ακολουθήσει μετάβαση επισήμων στο Άγαλμα της Ελευθερίας, στον δημοτικό κήπο Δράμας.

Με την έναρξη της τελετής, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια, επετειακή ομιλία από την εκπαιδευτικό  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου Ν. Δράμας κα Αναστασία Αβράμη.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ., τους Βουλευτές Ν. Δράμας, τον Δήμαρχο Δράμας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Δράμας και εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Θα ακολουθήσει τήρηση ενός λεπτού σιγής, ο Εθνικός Ύμνος και λήξη τελετής.

Ιστορικός εορτασμός στην Αθήνα

Η μοναδική παρέλαση που θα γίνει σήμερα σε όλη τη χώρα, είναι η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα. Στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση θα παραβρεθούν ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Μισούτιν, η υπουργός Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλωράνς Παρλύ, καθώς και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος με τη Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα.

Ανήμερα την 25η Μαρτίου το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα ξεκινήσει από τις 8 το πρωί με την τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή. Στις 08.30 θα ακολουθήσει δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, ενώ στις 09.20 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Επίσης θα γίνει ανάκρουση Εθνικών Ύμνων και επιθεώρηση τιμητικού αγήματος. Στις 10.00 έχει προγραμματιστεί η έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης. Πολίτες δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο η παρέλαση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Ο Νίκος Αλιάγας και η αρχισμηνίας της Πολεμικής Αεροπορίας, Σοφία Κορμά, θα παρουσιάσουν την τηλεοπτική μετάδοση της παρέλασης. Η Σοφία Κορμά υπηρετεί στη Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η αρχισμηνίας της Πολεμικής Αεροπορίας, με καταγωγή από την Καλαμάτα και σπουδές στην ΑΣΟΕΕ, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια την εκπομπή «Αρετή και Τόλμη» στην κρατική τηλεόραση.

Ο ελληνικός ουρανός θα γεμίσει με πολεμικά αεροπλάνα: αμερικανικά F-16, γαλλικά Rafale, ελληνικά F-16 και Mirage. Όλα τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα απογειωθούν σχεδόν ταυτόχρονα από τις βάσεις τους και θα πετάξουν τιμητικά πάνω από όλες τις ελληνικές πόλεις. Θα παρελάσουν ιππείς, με άλογα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων. Συνολικά θα παρελάσουν 15 ιππείς φορώντας στολές του 1821, των βαλκανικών πολέμων και στολές από τον πρώτο και τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και σύγχρονες στολές. Θα κρατούν ιστορικές σημαίες από τους αγώνες του έθνους.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, μέσα από τα τμήματα και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) που θα παρελάσουν θα εκπεμφθεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Ε.Δ.

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Στο μήνυμά  της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μεταξύ άλλων τονίζει: «Φέτος είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται. Συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που μας έδωσε την ελευθερία μας και μας έκανε ένα κράτος περήφανο και ανεξάρτητο. Γι’ αυτό και φέτος, η παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς βαραίνει διπλά. Κρατούν ζωντανή τη μνήμη όλων των Ελλήνων. Μας θυμίζουν, κάθε ώρα και κάθε στιγμή, τις αξίες για τις οποίες πολεμήσαμε και τις οποίες υπερασπιζόμαστε σε κάθε φάση της εθνικής μας διαδρομής: τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής μας κυριαρχίας».