Home > νέα > Ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων στη Δράμα: «…η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, προσπαθούμε να επιβιώσουμε»

Ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων στη Δράμα: «…η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, προσπαθούμε να επιβιώσουμε»

Πανελλαδική κινητοποίηση των ιδιοκτητών σχολικών κυλικείων

Ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων στη Δράμα:

«…η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη,

προσπαθούμε να επιβιώσουμε»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΠΟ τις κατηγορίες επαγγελμάτων που έχει πληγεί σημαντικά αυτή την περίοδο των αυστηρών περιοριστικών υγειονομικών μέτρων, με τις επαναλαμβανόμενες καραντίνες, είναι και τα σχολικά κυλικεία.

Όπως είναι γνωστό, τα σχολικά κυλικεία τα τελευταία χρόνια έχουν αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις. Η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, μείωσε σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον των ιδιωτών για εκμίσθωση σχολικών κυλικείων και κυρίως στα Δημοτικά σχολεία, ενώ και όσα κυλικεία είναι ενεργά σε Γυμνάσια ή Λύκεια, αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με σημαντικά μειωμένα έσοδα.

Με την εποχή του Covid-19, τα σχολικά κυλικεία γνώρισαν ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις. Εξαιτίας των αυστηρών υγειονομικών μέτρων, παρέμειναν και αυτά κλειστά, καθώς έκλειναν και τα σχολεία. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, αυτό σήμανε μια σημαντική μείωση στο καθημερινό τους εισόδημα.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, η κυβέρνηση έδωσε σχετική οδηγία προς τους Δήμους όλης της χώρας, να κάνουν μειώσεις μέχρι και 40% σε όλα τα μισθώματα των σχολικών κυλικείων. Για παράδειγμα, ο Δήμος Δράμας ακολούθησε την σχετική οδηγία  και προχώρησε στη μείωση του 40% του ενοικίου τους για το 2020, ενώ το ίδιο αναμένεται να συνεχιστεί και για όσο διαρκεί το σχολικό έτος 2020-2021, και για όσο η σχετική νομοθεσία και τα ιδιαίτερα μέτρα το επιτρέπουν.

Παρ’ όλα αυτά όμως, αυτή η οδηγία δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε σε όλους τους Δήμους, και όπως μας λέει η κα. Μυρτώ Δεμίρη, συντονίστρια της Επιτροπής Αγώνα Σχολικών Κυλικείων, «πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα το εφαρμόζουν κατά το δοκούν. Κάποιοι μάλιστα το χρησιμοποιούν αναλόγως και με ποιους έχουν να κάνουν, ανάλογα σε γνωστούς, συγγενείς ή όχι».

Στο Δήμο Δράμας

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι την ευθύνη των σχολικών κυλικείων έχουν οι Δήμοι, όπως και στο Νομό Δράμας αντίστοιχα. Όσον αφορά το Δήμο Δράμας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν, όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχουν κυλικεία, εκτός από το 3ο Γυμνάσιο, όπου ο τελευταίος διαγωνισμός είχε αποβεί άγονος. Σ’ αυτό θα γίνει επαναπροκήρυξη. Όσον αφορά τα Δημοτικά Σχολεία στο Δήμο Δράμας, ενεργά κυλικεία υπάρχουν μόνο 3, καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ιδιώτες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι, ο Δήμος Δράμας έχει προχωρήσει και επίσημα στη μείωση του 40% των ενοικίων, οριζόντια για όλα τα σχολικά κυλικεία. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, τα σχολικά κυλικεία πληρώνουν μίσθωμα μόνο για τις ημέρες που εργάζονται και όχι για όσο καιρό είναι κλειστά τα σχολεία. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.

Mirto Demiri

Πανελλαδική κινητοποίηση

Σε δηλώσεις τους στον «Π.Τ.», ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων από τη Δράμα, επισημαίνουν ότι «η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Κάποιοι τα έχουν ήδη κλείσει και κάποιοι βρίσκονται κοντά στο λουκέτο». Και όπως τονίζουν, συμμετέχουν σ’ αυτή την πανελλαδική κινητοποίηση, γιατί τα προβλήματα που συσσωρεύονται καθημερινά, είναι πολλά και δυσεπίλυτα.

Τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει πάντως ένα γενικό κίνημα κινητοποίησης των ιδιοκτητών σχολικών κυλικείων, για όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο τους. Στον «Πρωινό Τύπο», μίλησε η κα. Μυρτώ Δεμίρη, η οποία βρίσκεται μπροστά σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις, ως συντονίστρια της Επιτροπής Αγώνα Σχολικών Κυλικείων και αναφέρθηκε στην «δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται ως επαγγελματίες μετά από τις πρόσφατες συνθήκες».

Όπως αναφέρει μάλιστα η κα. Δεμίρη, «είμαστε σε αναστολή λειτουργίας από τις 10 Μαρτίου 2020, με μικρά διαλείμματα λειτουργίας της τάξης των 10 και 20 ημερών. Συνολικά και κατά μέσο όρο, τους τελευταίους 12 μήνες, έχουμε εργαστεί 50 ημέρες. Πανδημία, κλειστά τμήματα, καταλήψεις και τοπικά lock down, έχουν φέρει τον κλάδο μας σε μία κατάσταση, η οποία πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια της υπομονής. 8.500 μικρές επιχειρήσεις, 12 μήνες, 1.334 ευρώ αποζημίωση ειδικού σκοπού».

Η ίδια επισημαίνει ότι, «στον κλάδο επί το πλείστον δραστηριοποιούνται μητέρες, μονογονεϊκές οικογένειες κυρίως και άλλοι οικογενειάρχες. Για την πλειοψηφία αυτών, το κυλικείο αποτελεί την αποκλειστική πηγή εισοδήματος».

Παρ’ όλη την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος, όπως λέει η ίδια, «καθημερινά προστίθενται διάφορα ποσά, όπως για παράδειγμα 220 ευρώ η ασφάλιση, 650 ευρώ ετήσιο τέλος επιτηδεύματος, εφορία, δάνεια, ενοίκια, ρεύμα, λογιστής, τηλέφωνο, κλπ, καθώς και μηδενικός τζίρος σχεδόν κάθε μήνα, κάνουν απαγορευτική, την επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία δόθηκε στο 35% περίπου του κλάδου. Τις ελάχιστες ημέρες που εργαστήκαμε φέτος, τα παιδιά μας, ήρθαν στο σχολείο χωρίς χαρτζιλίκι και ελάχιστα εξόφλησαν το τεφτέρι που όφειλαν από την προηγούμενη σχολική χρονιά. Ζητούσαν πίστωση ξανά, λόγω οικονομικής δυσχέρειας… Σας διαβεβαιώνω, ότι δεν αφήσαμε κανένα παιδί πεινασμένο στο σχολείο…»

Καταλήγοντας η κα. Δεμίρη, τονίζει ότι «πρόκειται για έναν κλάδο θεσμό στην ελληνική σχολική κοινότητα, που για πάρα πολλά χρόνια, ταΐζει με υπευθυνότητα και φροντίζει με γονεϊκή ανιδιοτέλεια τους μαθητές του ελληνικού σχολείου».