Home > Αρθρα > «Είμαι σε πρόγραμμα…»

«Είμαι σε πρόγραμμα…»

ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ – Ο Θανάσης Πολυμένης σχολιάζει την επικαιρότητα

«Είμαι σε πρόγραμμα…»

Τα διάφορα διαφημιστικά φυλλάδια για ντελίβερι, πιτσαρίες, σάντουιτς, πίτα γύρο και δεν συμμαζεύεται, προσπάθησε να αντιμετωπίσει μια συμπολίτισσά μας, με έναν ωραίο τρόπο. Δεν κοτσάρισε βέβαια στην είσοδο του σπιτιού της ότι… απαγορεύονται τα διαφημιστικά φυλλάδια, όμως έκανε κάτι πολύ καλύτερο.

Ζωγράφισε την πινακίδα της φωτογραφίας που λέει: «μην μου αφήνετε διαφημιστικά για delivery είμαι σε πρόγραμμα!» και έβαλε από κάτω μερικά λαχανικά και φρούτα. Πολύ όμορφη εικόνα, σε μια παλιά καγκελόπορτα, στην αυλή μιας όμορφης μονοκατοικίας!

 

Τι έγιναν οι πρόσφυγες;

prosfyges copyΠού βρίσκονται οι πρόσφυγες; Είναι εδώ, στην πόλη μας; Είναι στην Ελλάδα; Μήπως ήταν κάποια περασμένα χρόνια; Μήπως ήταν δίσεκτος χρόνος και πάει πέρασε; Έρχονται ή φεύγουν οι πρόσφυγες;

Κόπασε η θύελλα με τους πρόσφυγες που έρχονται και φεύγουν, οι περισσότεροι μένουν και παραμένουν και κάποιοι ενσωματώνονται ήδη στην καθημερινότητά μας, χωρίς να το καταλάβουμε. Ο μεγάλος εκείνος χαμός πέρασε κι έφυγε! Και να πεις ότι ήταν πριν από πολλά χρόνια; Μόλις χθες, μόλις πριν από μερικούς μήνες, πριν από ένα χρόνο, όπου ερχόντουσαν εκατοντάδες καθημερινά, έβγαινε ημερήσιο δελτίο για το πόσοι έφταναν κάθε μέρα στα νησιά.

Επιφανειακά, τα πράγματα φαίνεται πως ηρέμησαν. Η χώρα βρήκε τους ρυθμούς της, η πολιτεία μάλλον και κυρίως η κυβέρνηση, τους βόλεψε σε διάφορα στρατόπεδα, οικισμούς, αντίσκηνα, χώρους φιλοξενίας, hot spot και άλλα. Κάποιοι πήγαν σε σπίτια, τα ενοίκια των οποίων πληρώνονται από ευρωπαϊκά κονδύλια και φυσικά, κάποιες Διεθνής Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πληρώνονται πολύ καλά, σχεδόν χρυσάφι, για να εργάζονται και να διαχειρίζονται χώρους φιλοξενίας όπως είναι για παράδειγμα αυτός στη Δράμα.

Η άλλη αλήθεια, πέρα από όλα τα άλλα, είναι ότι έχει επιβληθεί μια … σιγή ασυρμάτου – ας το πούμε κι έτσι – κυρίως προς τα μέσα ενημέρωσης και τη δημοσιότητα. Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, στη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Δράμας στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας, δεν μπορεί κανείς ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ – όχι απλά δημοσιογράφος – αιρετός της περιοχής, χωρίς ειδική άδεια από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ή από το ίδιο το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Βουλευτές, αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος δεν μπορούν να μπουν στον χώρο, παρά μόνο αν έχουν ειδική άδεια και συγκεκριμένο λόγο. Όσο δε για τους δημοσιογράφους, εκεί κι αν απαγορεύεται η είσοδος. Επανειλημμένα είχαμε ζητήσει άδεια τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάναμε επιστολές, τηλέφωνα, αλλά μας έστελναν από τον Άννα στον Καϊάφα! Τέτοια απαγόρευση! Στις αρχές του καλοκαιριού, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας επισκέφθηκε κέντρα φιλοξενίας στις Σέρρες και τη Δράμα, και το μάθαμε τελευταία στιγμή, χωρίς καμιά επίσημη ενημέρωση! Προ ημερών βρέθηκε κάποιος ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας. Κι εδώ σιγή ασυρμάτου.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι και η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου έχει πάψει να ενδιαφέρεται, ή μάλλον καλύτερα, έχει πάψει να ανησυχεί! Και εφόσον κάποιος δεν ανησυχεί, δεν υπάρχει και ενδιαφέρον για το ζήτημα. Ο κόσμος έχει πάψει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Όλη αυτή η πολιτική της κυβέρνησης, μοιάζει λες το προσφυγικό μπήκε κάτω από το χαλί! Από πάνω γίνεται πάρτι, με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!

Κάποιοι θησαυρίζουν  και κάποιοι ψάχνονται για μια βίζα να φύγουν στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Σουηδία. Οι υπόλοιποι, στην Ελλάδα, τώρα που δεν απειλούνται πια ανοικτά, τώρα  που οι πρόσφυγες έδειξαν ότι δεν ενδιαφέρονται να πάρουν τα σπίτια των γηγενών, να κάψουν τις σημαίες μας, ή να βεβηλώσουν τις άγιες εικόνες μας, ή να σφάξουν τα παιδιά μας στα σχολεία, αδιαφορούμε για την ύπαρξή τους! Αφού δεν τους βλέπουμε, άρα δεν υπάρχουν! Αθάνατη Ελλάδα, απίστευτοι Έλληνες!!!

 

Προκαλεί η Τουρκία, γκριζάρει το Αιγαίο!

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου! Η Τουρκία συνεχίζει το χαβά της στο Αιγαίο και δεν λέει να σταματήσει να προκαλεί, ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω της. Βέβαια, το πρόβλημά της είναι πάντα η θάλασσα, την οποία δεν μπορεί να κατέχει λόγω των Διεθνών Συνθηκών και Δικαίων της θάλασσας, αλλά αυτοί την έχουν δει… σουλτάνοι, ονειρεύονται Οθωμανική Αυτοκρατορία και φυσικά σκοπός τους είναι όχι απλά και μόνο η οικονομική εκμετάλλευση του Αιγαίου, αλλά η κατάκτηση των νησιών σε μια πρώτη φάση.

Από τον Κεμάλ και του Νεότουρκος εκείνης της εποχής του 1922 και μέχρι σήμερα, η Τουρκία δεν έχει πάψει να ονειρεύεται τα νησιά και τη Θράκη και κατ’ επέκταση την υπόλοιπη. Ένα δείγμα του επικίνδυνου επεκτατισμού της, είναι σαφώς η Κύπρος! Και βέβαια, επικίνδυνη επίσης η αναθεωρητικότητα της Τουρκίας με τη Συνθήκη της Λωζάνης και όχι μόνο αυτής!

Τώρα, κλιμακώνει και πάλι τις προσπάθειές της, στην ήδη τεταμένη κατάσταση στο Αιγαίο. Ήδη, την Τρίτη, επέμεινε στην τακτική της δέσμευσης κρίσιμων περιοχών εντός  του FIR Αθηνών  που αγγίζουν και τις κρίσιμες περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έτσι μετά το γκριζάρισμα του μισού Αιγαίου με την δέσμευση περιοχών από την Θάσο και την Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο  η Τουρκία χθες δέσμευσε με την NAVTEX 962/17  περιοχή νότια της Καρπάθου και της Ρόδου και Νοτιοανατολικά της Κρήτης περιοχές για την πραγματοποίηση ασκήσεων  από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα με  μια σειρά ΝΟΤΑΜ’s η Τουρκία δέσμευσε μεγάλες περιοχές του Αιγαίου  ενώ συγχρόνως αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιεί ασκήσεις που περιλαμβάνουν στον σχεδιασμό τους την Σαμοθράκη, την Ικαρία, την Κάρπαθο, την Ρόδο, την Τήλο, την Χάλκη, τη Νίσυρο  και την Κω, με τον γνωστό ισχυρισμό περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης τους.