Home > νέα > Ημέρα Μνήμης για τις σφαγές της 29ης Σεπτεμβρίου στην Προσοτσάνη – 300 και πλέον κάτοικοι της Προσοτσάνης σφαγιάστηκαν από τον βουλγαρικό στρατό κατοχής

Ημέρα Μνήμης για τις σφαγές της 29ης Σεπτεμβρίου στην Προσοτσάνη – 300 και πλέον κάτοικοι της Προσοτσάνης σφαγιάστηκαν από τον βουλγαρικό στρατό κατοχής

 Εκδηλώσεις στις 29 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου

Ημέρα Μνήμης για τις σφαγές

της 29ης Σεπτεμβρίου

στην Προσοτσάνη

300 και πλέον κάτοικοι της Προσοτσάνης σφαγιάστηκαν από τον βουλγαρικό στρατό κατοχής

 

 

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ και για την Προσοτσάνη, η Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 1941. Ο φόρος αίματος που πλήρωσε η περιοχή της Δράμας το 1941, όταν βρισκόταν υπό την τρίτη Βουλγαρική Κατοχή, έχει χαραχτεί ως μια μαύρη μέρα για την περιοχή μας.

Όταν εκείνες τις ημέρες η Ευρώπη στέναζε κάτω από την φασιστική μπότα και ο κόσμος ένιωθε άμεση τον κίνδυνου του πολέμου, στη Δράμα ελάμβανε χώρα η πρώτη αντίσταση. Οι υπόδουλοι κάτοικοι της Προσοτσάνης και των γύρω χωριών με αυταπάρνηση και αυτοθυσία και με κίνδυνο της ζωής της δικής τους και των οικογενειών τους, επαναστάτησαν κατά του Βούλγαρου κατακτητή. Ήταν μια πράξη αυταπάρνησης και ηρωισμού, ήταν το ξεκίνημα του αγώνα της ένοπλης Εθνικής Αντίστασης.

Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτής της Ημέρας Μνήμης, ο Δήμος Προσοτσάνης, διοργανώνει εκδηλώσεις στη μνήμη των σφαγιασθέντων κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 1941, διοργανώνει ο Δήμος Προσοτσάνης.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 29 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου, στην Προσοτσάνη, και στις ακόλουθες Δημοτικές Κοινότητες: Ανθοχωρίου, Αργυρούπολης, Γραμμένης, Καλής Βρύσης, Κοκκινογείων, Μεγαλοκάμπου, Μικρόπολης, Περιχώρας και Σιταγρών. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το παρακάτω:

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου – Προσοτσάνη

Στις 10:45 πμ θα αρχίσει η συγκέντρωση των Αρχών, Οργανώσεων, Σχολείων κ.λ.π. στο χώρο του Ηρώου Σφαγιασθέντων (Δημοτικά Νεκροταφεία).

Θα ακολουθήσουν έπαρση σημαίας, τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, ομιλία για το ιστορικό της Επετείου, Προσκλητήριο Σφαγιασθέντων, κατάθεση στεφάνων και ο Εθνικός ύμνος.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δεξίωση στην αίθουσα δεξιώσεων των Νεκροταφείων, καθώς και μετάβαση συγγενών των θυμάτων και εκπροσώπων των Αρχών, στο Μνημείο στη γέφυρα Αλιστράτης και στο Μνημείο που βρίσκεται στη διασταύρωση Πετρούσας όπου και θα τελεστούν τρισάγια υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των σφαγιασθέντων κατοίκων Προσοτσάνης το έτος 1941.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου – Αργυρούπολη

Στις 9:00 πμ θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία, προσκλητήριο Σφαγιασθέντων και κατάθεση στεφάνων΄.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου – Σιταγροί

Στις 10:00 πμ, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία, προσκλητήριο Σφαγιασθέντων και κατάθεση στεφάνων.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου – Μικρόπολη

Στις 10:00 πμ, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία, προσκλητήριο Σφαγιασθέντων και κατάθεση στεφάνων.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου – Καλή Βρύση

Στις 10:00 πμ, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ομιλία, προσκλητήριο Σφαγιασθέντων και κατάθεση στεφάνων.

Πέμπτη 29 ΣεπτεμβρίουΓραμμένη

Στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία, προσκλητήριο Σφαγιασθέντων και κατάθεση στεφάνων.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου – Ανθοχώρι

Στις 9:45 πμ, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία, προσκλητήριο Σφαγιασθέντων και κατάθεση στεφάνων.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου – Μεγαλόκαμπος

Στις 10:00 πμ, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία, προσκλητήριο Σφαγιασθέντων και κατάθεση στεφάνων.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου – Περιχώρα

Στις 10:00 πμ, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία, προσκλητήριο Σφαγιασθέντων και κατάθεση στεφάνων.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου – Κοκκινόγεια

Στις 10:30 πμ, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία, προσκλητήριο Σφαγιασθέντων και κατάθεση στεφάνων.

Σύντομο ιστορικό της Επετείου

Την 29η Σεπτεμβρίου 1941, όταν η Ευρώπη όλη στέναζε κάτω από τη φασιστική μπότα κι ο κόσμος όλος ένιωθε άμεσα τον κίνδυνο του φασιστικού ολοκληρωτισμού, οι υπόδουλοι κάτοικοι της Προσοτσάνης και των γύρω χωριών με αυταπάρνηση και αυτοθυσία και με κίνδυνο της ζωής της δικής τους και των οικογενειών τους, επαναστάτησαν κατά του Βούλγαρου κατακτητή.

Ήταν μια πράξη αυταπάρνησης και ηρωισμού, ήταν το ξεκίνημα του αγώνα της ένοπλης Εθνικής Αντίστασης κατά του Άξονα του Γ ‘Ράιχ. Η Προσοτσάνη και η περιοχή της ήταν από τα πρώτα μέρη που ξεκίνησε ο αγώνας της Ένοπλης Εθνικής Αντίστασης για να επεκταθεί σύντομα σ’ όλη την Ελληνική Επικράτεια αλλά και στα υπόδουλα κράτη της Ευρώπης.

Το τίμημα ήταν βαρύ, αφού στοίχισε τη ζωή 300 και πλέον Ελλήνων Προσοτσανιωτών και την καταστροφή σε μεγάλη έκταση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους αλλά και η προσφορά στην Πατρίδα μεγάλη.

Για την ηρωική αυτή πράξη των κατοίκων της Προσοτσάνης και των χωριών, την πράξη θυσίας και αυταπάρνησης στο βωμό της λευτεριάς, το ξεκίνημα του αγώνα της ένοπλης Εθνικής Αντίστασης κατά του άξονα του Γ’ Ράιχ με την καθοριστικά θετική συμβολή στη νικηφόρο έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που αναγνωρίστηκε από όλες τις συμμαχικές δυνάμεις και επιτέλους φέτος μετά από προσπάθειες του Δήμου μας με το Προεδρικό Διάταγμα υπ΄αρ.49 η κωμόπολη της Προσοτσάνης χαρακτηρίστηκε ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ.

Ο Δήμος Προσοτσάνης σαν ελάχιστο φόρο τιμής στη μεγάλη αυτή προσφορά και θυσία των συμπατριωτών του, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου καθιέρωσε την ημέρα της 29ης Σεπτεμβρίου 1941 ως ημέρα δημόσιας εθνικής εορτής για την Προσοτσάνη.