Home > νέα > Ημερίδα στη Δράμα για την επιχειρηματική αξιοποίηση των υποπροϊόντων του αγροτικού και βιομηχανικού τομέα-Γούναρης: Τα απόβλητα στην περιοχή μας είναι από ελαιοτριβεία, από τυροκομεία, από οινοποιία

Ημερίδα στη Δράμα για την επιχειρηματική αξιοποίηση των υποπροϊόντων του αγροτικού και βιομηχανικού τομέα-Γούναρης: Τα απόβλητα στην περιοχή μας είναι από ελαιοτριβεία, από τυροκομεία, από οινοποιία

Από την ΠΕ Δράμας, το ΔΙΠΑΕ και τη Δ/νση Εμπορίου & Ανάπτυξης

Ημερίδα στη Δράμα για την επιχειρηματική

αξιοποίηση των υποπροϊόντων

του αγροτικού και βιομηχανικού τομέα

Γούναρης: Τα απόβλητα στην περιοχή μας είναι από ελαιοτριβεία, από τυροκομεία, από οινοποιία

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στο αμφιθέατρο της Π.Ε. Δράμας (Διοικητήριο) και ώρα 10 το πρωί.

Το θέμα της ημερίδας αφορά στην αξιοποίηση των υποπροϊόντων του αγροτοβιομηχανικού τομέα και τις δυνατότητες που υπάρχουν για χρηματοδότηση  επιχειρήσεων του κλάδου.

Για το λόγο αυτό, το πρωί της Τρίτης 15 Μαρτίου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, με τον πρόεδρο του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δράμας του ΔΙΠΑΕ, κ. Ιωάννη Γούναρη την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εμπορίου και Ανάπτυξης κα. Λίζα Θεοδωρίδου και το στέλεχος του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης Europe Direct στην Π.Ε. Δράμας, κα. Στέλλα Ανδριοπούλου, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου προς ενημέρωση των Δραμινών.

Στα λεγόμενά του ο κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε ότι ήταν μια ιδέα του καθηγητή κ. Γούναρη, μέσω μιας ομάδα που έχει συσταθεί για την «ΔραμΟινογνωσία» που η διοργάνωσή της βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την χρήση της βιοτεχνολογίας και την αξιοποίηση των υποπροϊόντων και πώς μπορούν να αναπτυχθούν κάποιες επιχειρήσεις γύρω απ’ αυτόν τον τομέα.

Γούναρης: Αξιοποίηση των αποβλήτων και υποπροϊόντων

Αναπτύσσοντας το θέμα ο κ. Γούναρης, σημείωσε ότι ο ίδιος βρέθηκε πλέον στην πατρίδα του, έπειτα από 40 χρόνια ακαδημαϊκής εμπειρίας και εδώ και ένα χρόνο έχει αναλάβει την προεδρία του νεοσύστατου Τμήματος της Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας «που είναι πολύ νέο, μόλις δύο ετών».

Όπως είπε ο κ. Γούναρης, «η οικονομία αλλάζει διεθνώς και όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε – όπως και ο τόπος μας – στις νέες απαιτήσεις. Η διαχείριση προϊόντων που θεωρούνται απόβλητα και άχρηστα είναι ο τομέας με την κύρια έμφαση σήμερα διεθνώς. Τα απόβλητα στην περιοχή μας είναι από ελαιοτριβεία, από τυροκομεία, από οινοποιία κτλ. Όλα αυτά περιέχουν ουσίες χρήσιμες σαν φάρμακα, σαν τρόφιμα, σαν πρώτες ύλες βιομηχανίας, με επεξεργασία με μεθόδους βιοτεχνολογίας και μπορούμε να παράγουμε τα χρήσιμα μικρομόρια».

Σημείωσε ακόμα ο ίδιος, ότι, «υπάρχουν διάφοροι επιστήμονες όπως και εγώ, που δεν βλέπουμε την επιστήμη αφηρημένα.  Θέλουμε να έχει εφαρμογή στη δημιουργία για όλους τους συμμετέχοντες και για το κοινό», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να δώσουμε μερικές ιδέες και στους νέους επιχειρηματίες, αλλά και στους παλαιότερους, να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε κάτι που θα δουν ότι είναι πολύ χρήσιμο. Και ευτυχώς έχουμε σ’ αυτή την ημερίδα και εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων».

Καταλήγοντας τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς μπορούμε να δώσουμε την τεχνογνωσία. Το θέμα της επιχειρηματικότητας ανήκει στους επιχειρηματίες και τα θέματα των χρηματοδοτήσεων βεβαίως ανήκουν στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ανδριοπούλου: Η σημαντική βοήθεια της Ευρώπης

Με τη σειρά της, το στέλεχος του γραφείου Europe Direct της  ΠΑΜΘ στην ΠΕ Δράμα κα. Ανδριοπούλου, σημείωσε: «όταν μας προτάθηκε να συνεργαστούμε στην ημερίδα αυτή, αποδεχθήκαμε την πρόταση, γιατί στο Europe Direct ΑΜΘ αλλά και σαν γραφείο ενημέρωσης για την Ε.Ε., θέλουμε να υποστηρίξουμε την τεχνολογία, την εξέλιξη και την ανάπτυξη με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε».

Αναφερόμενη στο Europe Direct, είπε: «Η Δράμα, πρώτη φορά έχει γραφείο πληροφόρησης και ενημέρωσης της Ε.Ε. και σαν στέλεχος θέλω να δώσω μια υπόσχεση ότι θα εκμεταλλευτούμε όλα τα εφόδια και τα εργαλεία που μας δίνει αυτή τη δυνατότητα, αυτού του γραφείου», ενώ για την ημερίδα σημείωσε:

«Είναι πολύ καλή η ιδέα αυτή, γιατί για πρώτη φορά θα δώσει σε ένα τμήμα τεχνολογία, εξέλιξη, ανάπτυξη και αγροτική ανάπτυξη στη Δράμα. Εμείς θα συμμετέχουμε και το δέχτηκε ο κ. Μαθιουδάκης, συντονιστής Πολιτικής Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμμετέχει με μια ενδιαφέρουσα εισήγηση, στην οποία θα παρουσιάσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης σε ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα».

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Το πρόγραμμα της επιστημονικής ημερίδας για αύριο Πέμπτη 17 Μαρτίου και ώρα 10 το πρωί, είναι το παρακάτω:

10.15 – 10.30: Προσέλευση – εγγραφές.

10.30 – 11.00: Χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γ. Παπαεμμανουήλ

Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων.

11.00-11.30 «Η χρήση της Βιοτεχνολογίας για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων της Αγροτο – Βιομηχανίας»,  Ιωάννης Γούναρης, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας,  Πρόεδρος του τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

11.30-12.00 «Δυνατότητες Χρηματοδότησης Ιδιωτικών Επενδύσεων κατά τις προγραμματικές περιόδους 2014-2023 και 2024-2027 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)»,  Γεώργιος Μαθιουδάκης, Συντονιστής Πολιτικής Αγροτικής Ανάπτυξης, Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Ε.)

11.45-12.00 Ερωτήσεις – Συμπεράσματα