Home > νέα > Ημερίδα στη Δράμα Ο αναπτυσσόμενος κλάδος του ιατρικού δικαίου αρωγός σε ιατρούς και πολίτες

Ημερίδα στη Δράμα Ο αναπτυσσόμενος κλάδος του ιατρικού δικαίου αρωγός σε ιατρούς και πολίτες

Ημερίδα στη Δράμα

Ο αναπτυσσόμενος κλάδος

του ιατρικού δικαίου αρωγός σε ιατρούς και πολίτες

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 9 Νοεμβρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας. Η ημερίδα, αφορούσε στο Ιατρικό Δίκαιο, και την διοργάνωσαν η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ένα από τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην ημερίδα, αφορούσε στην αστική ευθύνη για το ιατρικό λάθος, θέμα για το οποίο μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Αστικού Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος του εργαστηρίου μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δικηγόρος Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Τροκάνας.

HMERIDA IATRIKH 1

 Από αριστερά, ο πρόεδρος του Ι.Σ. Δράμας κ. Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δράμας κ. Πούλιος,

και η γραμματέας του Ι.Σ. Δράμας κα. Βασιλείου.

Επιπλέον, η Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, κα. Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου ανέπτυξε το θέμα: «Ιατρική ποινική ευθύνη», ενώ για θέμα που αφορά στην «Διοικητική ευθύνη από ιατρικά λάθη», μίλησε η Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, κα. Ευγενία Πρεβεδούρου.

Ακολούθως, για την «Ασφαλιστική κάλυψη των ιατρικών πράξεων», μίλησε η Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, κα. Ευμορφία Τζίβα, ενώ η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής, στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, κα. Λήδα Κοβάτση, ανέπτυξε το θέμα: «Ο γιατρός ως πραγματογνώμονας».

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Αναστάσιος Πούλιος, αναφέρθηκε στη διοργάνωση της ημερίδας με στόχο την ενημέρωση για τα θέματα ιατρικού δικαίου, αλλά και της ιατρικής ευθύνης στον τομέα του αστικού, του ποινικού και του διοικητικού δικαίου.

«Είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο. Θα διαχειριστούμε τα ζητήματα που αφορούν στα λεγόμενα ιατρικά λάθη και την νομική αντιμετώπιση τους.

Πρόκειται για ένα θέμα που ενδιαφέρει και τους δυο επιστημονικούς κλάδους, αλλά και τους πολίτες γενικότερα. Διότι είναι ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, αλλά και κάποιους από τους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται, βρέθηκαν ή θα βρεθούν σε παρόμοια θέση», υποστήριξε ο κ. Πούλιος.

Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δράμας, είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ημερίδα με την συγκεκριμένη θεματολογία στην πόλη μας.

Από την πλευρά της η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και Πυρηνικός Ιατρός, κα. Όλγα Βασιλείου, σε δηλώσεις της στον «Π.Τ.», υποστήριξε ότι ήταν αναγκαία η παρουσίαση μιας εκδήλωσης με την συγκεκριμένη θεματολογία, ώστε και οι γιατροί να γνωρίζουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους.

«Έχει αλλάξει αρκετά ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η ιατρική. Πλέον έχει μπει η τεχνολογία στην ιατρική και έχουν αλλάξει οι συνθήκες διάγνωσης. Αυτό το οποίο ακούγεται ως ιατρικό λάθος, μπορεί να μην είναι καθαρά λάθος του γιατρού, αλλά κάποιας απεικονιστικής μεθόδου, ενός εργαστηρίου, αλλά να το επωμίζεται ο γιατρός ως διάγνωση», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα. Βασιλείου.

HMERIDA IATRIKH 2

Ο Επίκουρος Καθηγητής Αστικού Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος του εργαστηρίου μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δικηγόρος Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Τροκάνας.

Ο κ. Θεόδωρος Τροκάνας, ένας εκ των εισηγητών της ημερίδας, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, αναφέρθηκε στον κλάδο του Ιατρικού Δικαίου ο οποίος αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα, καθώς και για την αστική ή ποινική ευθύνη ενός γιατρού.

«Το Ιατρικό Δίκαιο είναι ένας κλάδος που έχει αναπτυχθεί τελευταία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, και μελετάει την ευθύνη που μπορεί να δημιουργηθεί για έναν γιατρό, όταν διενεργεί ιατρικές πράξεις. Η ευθύνη αυτή μπορεί να είναι αστική, δηλαδή η ευθύνη που γεννά δικαίωμα αποζημίωσης των συγγενών ενός ασθενούς ή στον ίδιο τον ασθενή αν έχει πάθει μια ζημία, όπως επίσης και την ποινική ευθύνη τυχόν του γιατρού αν προκαλέσει θάνατο ή σωματική βλάβη.

Οι γιατροί νομίζω ότι γνωρίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Ιατρικού Δικαίου, γιατί τα αντιμετωπίζουν καθημερινά στην πράξη. Ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να ενημερωθούν λίγο παραπάνω ως προς τις νομικές πτυχές του ζητήματος», ανέφερε ο κ. Τροκάνας.