Home > Αρθρα > Ημεροδείκτης – Βάζουν κτηνοτρόφοι τις φωτιές;

Ημεροδείκτης – Βάζουν κτηνοτρόφοι τις φωτιές;

ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ – Ο Θανάσης Πολυμένης σχολιάζει την επικαιρότητα

Βάζουν κτηνοτρόφοι τις φωτιές;

Παρασκευή μεσημέρι ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στην περιοχή του Βαθυλάκκου, όπου κινδύνευσε αρκετά σοβαρό το ίδιο το χωριό, το Μοναστηράκι, οι Ταξιάρχες, ακόμα και η Καλλίφυτος. Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτιστικής Προστασίας που συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας (25 Σεπ. 2017), επιβεβαιώθηκαν όλα όσα ακούγαμε από εδώ κι από εκεί από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και το πρωί της Δευτέρας: η φωτιά μπήκε από κτηνοτρόφους.

Το είπε ξεκάθαρα στη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Δημητρακόπουλος, ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Κιτσουκάκη, είπε: «Το κοπάδι έχει και μαύρα πρόβατα πρόεδρε».

Από την άλλη, ο κ. Κιτσουκάκης είπε ότι θα πρέπει να δουλέψουν οι ανακριτικοί μηχανισμοί για να πιάσουν αυτούς που βάζουν τις φωτιές και ότι, θα βοηθήσουν και οι ίδιοι μάλιστα στο να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Το ζήτημα είναι ότι όλοι έχουν ενδείξεις και όχι αποδείξεις για το ζήτημα των εμπρησμών, καθώς αποδείξεις δεν υπάρχουν για να στείλουν άτομα στον Εισαγγελέα και να κατηγορηθούν για εμπρησμό, που σημειωτέον, πρόκειται για κακούργημα.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι, και πέρυσι με τις φωτιές στην περιοχή του Νικηφόρου του Δήμου Παρανεστίου, που είχαμε επίσης μεγάλες πυρκαγιές, έγινε ξεκάθαρη αναφορά ότι τις φωτιές τις είχαν βάλει κτηνοτρόφοι. Υπήρξαν ανακρίσεις από την Πυροσβεστική, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, όμως τελικά δεν βρέθηκε κανένας για να κατηγορηθεί γι’ αυτό. Ας ελπίσουμε ότι φέτος τουλάχιστον θα βρεθεί έστω και ένας, προκειμένου να τιμωρηθεί παραδειγματικά και έτσι να πάψει αυτό το φαινόμενο!!!

 

Προβλήματα αποκάλυψαν οι φωτιές!

Οι φωτιές της Παρασκευής και της Κυριακής, αποκάλυψαν σοβαρά προβλήματα όχι τόσο στο ζήτημα του συντονισμού, αλλά κυρίως στο θέμα της ύπαρξης μηχανημάτων. Ο προϊστάμενος Τεχνικών Έργων της Π.Ε Δράμας κ. Σιδηρόπουλος, είπε ότι όταν ζητήθηκε ένα χωματουργικό μηχάνημα (γκρέιτερ) να μεταφερθεί στον τόπο της πυρκαγιάς για να κάνει διάνοιξη δρόμου, με δυσκολία βρέθηκε πλατφόρμα να το μεταφέρει, καθώς η Αντιπεριφέρεια Δράμας δεν διαθέτει πλατφόρμα και έπρεπε να παρακαλάνε ένα – δυο ιδιώτες. Όταν βρέθηκε η πλατφόρμα και έγινε η μεταφορά του γκρέιτερ, χάλασαν τα υδραυλικά της πλατφόρμας και έμεινε στο δρόμο!!!

Όταν ζητήθηκε ένα άλλο χωματουργικό από την Καβάλα, αυτό ήρθε με πλατφόρμα από την Κομοτηνή και χειριστή από το Δήμο Παγγαίου! Ο κ. Πατακάκης είπε ότι έχει γίνει αίτημα από την Αντιπεριφέρεια ώστε να εγκριθεί η αγορά μιας πλατφόρμας μεταφοράς χωματουργικών μηχανημάτων.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως, ότι, μέσα στο Συντονιστικό δεν ακούστηκαν και ιδιαίτερα αρκετά πράγματα, και αυτό το επεσήμανε ο υπεύθυνος της Πολιτιστικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαμαρίκας, ο οποίος είπε ότι παρ’ όλα αυτά, αυτή τη φορά, ακούστηκαν πιο έντονα τα προβλήματα από τις προηγούμενες συσκέψεις του σώματος. Πράγμα για το οποίο αναρωτήθηκε ο κ. Μαμαρίκας, γιατί την προηγούμενη φορά δεν ακούστηκαν όλα αυτά τόσο έντονα όσο τώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ότι έξω από την αίθουσα λέμε πολλά περισσότερα και εδώ μέσα λιγότερα».

 

Χωρίς καύσιμα!

politiki-prostasia-XoyvardasΚάποια στιγμή ο κ. Πατακάκης, είπε στο Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας, ότι δυστυχώς πολλές φορές, τα υπηρεσιακά οχήματα δεν έχουν τα απαραίτητα καύσιμα για να προβούν σε περιπολίες και άλλες ενέργειες και όπως είπε συχνά χρηματοδοτούμε έκτακτες περιπτώσεις με καύσιμα. Λίγα λεπτά μετά, τηλεφώνησε ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χουβαρδάς, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για την απουσία του, καθώς δεν είχε καύσιμα για να έρθει στη Δράμα από την Κομοτηνή!

Ο κ. Μαμαρίκας παραδέχθηκε πάντως ότι δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια και ότι για ζητήματα προστασίας, οι Δήμοι παίρνουν πολύ λίγα χρήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ανάγκες και είπε θα πρέπει να ενεργοποιούμαστε όλοι.

 

Ζήτημα σίτισης πυροσβεστών και άλλων!

Ώρες και μέρες ολόκληρες έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που όμως υπήρξε μια κατηγορία στον αέρα, ότι δεν μπόρεσαν να τραφούν κανονικά, ενώ υπήρξε και έλλειψη νερού. Προκειμένου να διαψεύσει το ζήτημα αυτό ο κ. Πατακάκης, είπε ότι ο ίδιος φρόντισε να μοιραστούν 110 σάντουιτς και 5 κιβώτια νερά, ενώ όπως είπε, ο Επίτροπος δεν εγκρίνει αυτές τις δαπάνες και γίνονται με ανάληψη υποχρέωσης δαπάνης!

 

Εθελοντικές Οργανώσεις

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι κάποια στιγμή υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του Σωματείου ΠΡΟΤΕΚΤΑ, το οποίο απαρτίζεται από εθελοντικές οργανώσεις και την πρόεδρό του κα. Τσακμάκη, η οποία παραπονέθηκε ότι δεν καλέστηκαν να βοηθήσουν, από τον αρμόδιο υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας κ. Χατζηκοσμίδη. Ο ίδιος είπε ότι δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα, ενώ έγιναν παράπονα από την ίδια για το με ποιο τρόπο κλήθηκαν η εθελοντική οργάνωση της Ελληνικής Διασωστικής Εθελοντικής Ομάδας (ΕΔΕΟ). Όπως και να ’χει, αρκετοί ήταν εκείνοι που πήγαν μόνοι τους είτε κλήθηκαν να βοηθήσουν, όπου ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών, που βοήθησαν στο ζήτημα της μετάδοσης μηνυμάτων με τους ασυρμάτους τους ανάμεσα στους πυροσβέστες και την υπηρεσία τους, βοηθώντας έτσι σημαντικά στην επικοινωνία.