Home > νέα > Ιστορική τελετή για την επιστροφή του χιλιόχρονου χειρόγραφου ευαγγελισταρίου της Ι.Μ. Εικοσιφοίνισσας

Ιστορική τελετή για την επιστροφή του χιλιόχρονου χειρόγραφου ευαγγελισταρίου της Ι.Μ. Εικοσιφοίνισσας

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας

Ιστορική τελετή για την επιστροφή

του χιλιόχρονου χειρόγραφου

ευαγγελισταρίου της Ι.Μ. Εικοσιφοίνισσας

► Αρχιεπίσκοπος Αμερικής προς τον πρόεδρο του Μουσείου της Βίβλου: «Έχετε δώσει το παράδειγμα προς τους άλλους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με εσάς …»

 

 

 

ΜΕ ΜΙΑ ιστορική πλέον τελετή παράδοσης παραλαβής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιστροφής του χιλιόχρονου χειρόγραφου ευαγγελισταρίου στη Μονή Εικοσιφοίνισσας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, ενώ παρέστη σ’ αυτήν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου. Στην ίδια τελετή, το παρών έδωσε επίσης ο πρόεδρος του Μουσείου της Βίβλου από τις ΗΠΑ κ. Steve Green, ο οποίος και παρέδωσε το ιστορικό χειρόγραφο στη Μονή, έπειτα από την κλοπή του μεταξύ άλλων το 1917, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι των πολιτειακών και αυτοδιοικητικών αρχών της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Μητροπολίτες, κλήρος καθώς και αρκετός κόσμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, δύο ημέρες πριν από την τελετή παράδοσης παραλαβής, ο κ. Steve Green, επισκέφθηκε το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη, όπου και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στα πλαίσιο της συνεργασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Αμερικανικό Ίδρυμα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης του ιερού κειμηλίου στην ιστορική Μονή από το Μουσείο της Βίβλου της Ουάσιγκτον όπου και βρισκόταν τα τελευταία χρόνια. Το πρωτόκολλο υπέγραψε ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Δ.Σ. Μουσείου της Βίβλου, Στήβεν Γκριν και η Ηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Αντωνίνη.

Στην τελετή επιστροφής τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τη ΔΙΣ εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ενώ παρών ήταν ο αρχαιοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος και ο επιστήθιος φίλος του μακαριστού ποιμενάρχη της Δράμας, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο οποίος και μερίμνησε για τα τεχνικά θέματα της μεταφοράς του χειρόγραφου από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και την ιερά μονή στους πρόποδες του Παγγαίου.

Η τελετή ξεκίνησε με Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής ενώ ακολούθησε η απονομή του Μεγαλόσταυρου της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας στον κ. Στήβεν Γκριν. “Έχετε δώσει το παράδειγμα προς τους άλλους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με εσάς και προσευχόμαστε να κάνουν το ίδιος και προσευχόμαστε να το κάνουν”, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος.

“Όταν το Μουσείο της Βίβλου ανακάλυψε ότι το κείμενο αυτό πάρθηκε παράνομα και είχε κλαπεί από τη Μονή, κινήθηκε γρήγορα, υπεύθυνα και επαγγελματικά για να φροντίσει για την αποκατάσταση και τον επαναπατρισμό του. Δεν μπορούμε να εκφράσουμε αρκετή την ευγνωμοσύνη μας στην οικογένεια Γκριν και το Μουσείο για τη χριστιανική και επαγγελματική τους προσφορά.», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος κατά την ομιλία του.

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα η καθηγήτρια Δρ. Ελισάβετ Προδρόμου, μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του ΜτΒ η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρωτόκολλο συνεργασία που έχει υπογραφεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ο Δρ. Jeffrey Kloha, επικεφαλής επιμελητής του ΜτΒ ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους σκοπούς και τους στόχους του μουσείο, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά «μέχρι σήμερα το χειρόγραφο αυτό διηγούνταν ιστορίες βίας και λεηλασίας, από σήμερα θα διηγείται και μια ιστορία επιστροφής και επανένωσης με τη μοναστική κοινότητα από την οποία προέρχεται».

Δηλώσεις Ελπιδοφόρου

Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ανέφερε ότι πρόκειται για «ένα πολύ σημαντικό χειρόγραφο το οποίο είχαν την ευγένεια οι υπεύθυνοι του Μουσείου της Βίβλου στην Ουάσινγκτον να αναγνωρίσουν την προέλευση ότι είναι προϊόν κλοπής και προς τιμήν τους μας το επιστρέφουν με πάση τιμή και πάση επισημότητά».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν και άλλα κειμήλια όπου το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει προσπάθειες επιστροφής τους, ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε:  «Έχουμε εντοπίσει άλλο ένα και αγωνιζόμαστε. Ο Πατριάρχης μας έχει προσωπική φροντίδα και είναι μεγάλη τιμή για εμένα να εκπροσωπώ τον Πατριάρχη σε αυτή τη μεγάλη στιγμή».

Τόνισε ακόμα ο ίδιος ότι, «η Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης είναι από τις πλέον σημαντικές Μονές και είναι στην καρδιά του Πατριάρχη μας γιατί είναι Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή» και αναφερόμενος στο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη που μετέφερε, είπε:

«Παρ’ όλες τις μεγάλες μέριμνες και έγνοιες που έχει δεν παραλείπει να ασχολείται και με την ιστορική αυτή αδικία που υπέστη το μοναστήρι μας και να αγωνίζεται σε κάθε επίπεδο να αποκατασταθεί όσο είναι δυνατόν. Σε δύσκολους καιρούς για την ανθρωπότητά και για τον ελληνισμό».

Δήλωση Γερόντισσα Αντωνίνης

Σε μια σύντομη δήλωσή της στα μέσα ενημέρωσης, ο Ηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Αντωνίνη σημείωσε: «Μετά από πολλές περιπέτειες επιστρέφει πάλι στον τόπο του αφού το είχαν κλέψει Βούλγαροι κατακτητές το 1917, μετά από 105 χρόνια επιστρέφει και πάλι στον τόπο του. Είμαστε όλοι πολύ συγκινημένοι και χαρούμενοι γι’ αυτό και προσκαλούμε όλο τον κόσμο να παραβρεθεί σε αυτή την χαρμόσυνη τελετή».