Home > Αρθρα > Ησυχία στη Δράμα, επεισόδια στο Σύνταγμα…

Ησυχία στη Δράμα, επεισόδια στο Σύνταγμα…

Ούτε το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης μας σώζει… όσες βόλτες κι αν το κάνουμε στη χώρα! (ΦΩΤΟ)

ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ – Ο Θανάσης Πολυμένης σχολιάζει την επικαιρότητα

 

Ησυχία στη Δράμα, επεισόδια στο Σύνταγμα…

Στη Δράμα μπορεί να απεργούμε, όμως στην Αθήνα γίνονται τα επεισόδια. Και τι μ’ αυτό θα μου πείτε; Για να πω την αλήθεια, τα τελευταία χρόνια κανένας δεν μας δίνει τα πραγματικά στοιχεία των απεργιών!

Πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι απήργησαν; Πόσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι σε διάφορα σημεία, από απλά μικρά καταστήματα, μέχρι σούπερ μάρκετ και βιοτεχνίες απήργησαν; Ιδέα δεν έχουμε το τι πραγματικά συμβαίνει!

Γεγονός είναι πάντως, ότι οι απεργίες φαίνονται όταν οι απεργοί είναι σε μεγάλο αριθμό, κυρίως στο δημόσιο τομέα. Για παράδειγμα, απεργούν οι δάσκαλοι και καθηγητές, οι μαθητές δεν έχουν μαθήματα.

Απεργούν οι δημόσιες υπηρεσίες, άδεια τα γραφεία!

Όμως το τελευταίο διάστημα δεν είναι έτσι. Ελάχιστες φορές πια, οι μαθητές δεν κάνουν μαθήματα, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία δασκάλων και καθηγητών δεν απεργούν. Ελάχιστα γραφεία σε διάφορους δημόσιους τομείς είναι κλειστά, γιατί οι υπάλληλοι δεν απεργούν πια, παρά μόνο ελάχιστοι.

Η απεργία φαίνεται κυρίως στα μέσα μεταφοράς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι οι δημοσιογράφοι απεργούν και δεν υπάρχουν τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και εφημερίδες, η απεργία φαίνεται ότι απεργούν οι υπάλληλοι στις τράπεζες κι αυτές είναι κλειστές!

Τα στατικά στοιχεία που δίνονταν κάποτε στη δημοσιότητα, έχουν εκλείψει πια εδώ και χρόνια!

Κάθε φορά που υπάρχει μια μεγάλη γενική απεργία, στην Αθήνα, στο Σύνταγμα και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη, γίνονται επεισόδια! Οι γνωστοί – άγνωστοι ταραξίες μπαίνουν μπροστά και προβοκατόρικα χαλάνε τις ειρηνικές πορείες.

Με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να επεμβαίνουν στους απεργούς, διαλύονται οι πορείες και όλα πάνε καλά!

Είναι χαρακτηριστική η δημοσιογραφική φράση: «Κουκουλοφόροι πέταξαν αντικείμενα και φωτοβολίδες», ή «άγνωστοι κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ».

Στην Αθήνα, μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, είχαν συγκεντρώσει χθες 8.000-9.000 άτομα. Στη Δράμα είναι οι ίδιοι γνωστοί 50 άνθρωποι!

Σταθεροί εδώ και χρόνια, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας σ’ αυτή την πόλη. Το ίδιο συμβαίνει και στις συγκεντρώσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δράμας. Οι ίδιοι περίπου 50 άνθρωποι.

Λίγοι περισσότεροι, λίγοι λιγότεροι, αυτή είναι η γενική «απεργιακή δύναμη» που εμφανίζεται στις συγκεντρώσεις.

Και είναι συνέχεια και μόνιμα οι ίδιοι. Πρόεδροι και μέλη σωματείων εργαζομένων, κάποιοι συνδικαλιστές, δημόσιοι υπάλληλοι που συνδικαλίζονται… αυτοί! Τελεία! Εκεί σταματάνε όλα!!!

Κάποια στιγμή βέβαια, πριν από το 2015, στις πλατείες των «αγανακτισμένων» του 2014, υπήρξαν και περισσότεροι. Είχαμε ξεπεράσει και τις δυο χιλιάδες ανθρώπους μια φορά… αλλά συνήθως μέναμε στους χίλιους…

… στις πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας… είδαμε αγανακτισμένους ανθρώπους να διαδηλώνουν…

… ούτε που τους είχαμε ξαναδεί ποτέ σε απεργιακές συγκεντρώσεις ούτε στο Εργατικό Κέντρο, ούτε στο ΠΑΜΕ…

… και μετά πάλι χάθηκαν! Εξαφανίστηκαν έτσι ξαφνικά όπως εμφανίστηκαν… αδυσώπητα χτυπημένοι από την νέα πρακτικά του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα… που τελικά δεν έσκισε μνημόνια, ψήφισε όλα τα προαπαιτούμενα, τα απαιτούμενα και τα μετά από τα απαιτούμενα…

… πού ψήφισε και τρίτο και τέταρτο μνημόνιο και συνεχίζει να μας παραμυθιάζει με τα αντίμετρα και με άλλες ανοησίες!

Στη Δράμα, οι απεργιακές συγκεντρώσεις, κυλάνε ήρεμα και γλυκά, κάτω από τον ζεστό ήλιο που περιλούζει την πόλη με μπόλικο φως τις μέρες του Μαΐου… με τα άνθη να μοσχοβολάνε στον κήπο…

… και τα κάθε είδους καφέ να είναι γεμάτα από κόσμο…

Απέμειναν οι λίγοι «γραφικοί» του ΠΑΜΕ, να τριγυρνάνε με τη συνοδεία της Αστυνομίας, συντονισμένα και όμορφα στους δρόμους της πόλης και να φωνάζουν τα συνθήματά τους…

… να περνούν σε απόσταση είκοσι μέτρων από το Εργατικό Κέντρο και να προσπαθούμε να κάνουμε συγκρίσεις, ποιοι είναι περισσότεροι και ποιοι λιγότεροι, γιατί λείπει ο τάδε συνδικαλιστής από εκεί και είναι στην άλλη συγκέντρωση…

… αλλά κι εκείνοι που προσπαθούν να είναι και στις δύο συγκεντρώσεις!

Συζητήσεις και συγκρίσεις ανούσιες, την ώρα που όλα τα μέτρα, έτσι κι αλλιώς περνούν από τη Βουλή… όπου ψηφίζονται τα πάντα χωρίς αιδώ, χωρίς καν να ερυθριούν, με μια έτοιμη δικαιολογία στο στόμα!

Ας μην μιλάμε όμως για συλλαλητήρια οργής! Η παρούσα οργή που εκδηλώνεται μέσω διαδηλώσεων σήμερα στην Ελλάδα, είναι ανύπαρκτη!

Πραγματική οργή υπάρχει στο Καράκας για παράδειγμα… Στην Ελλάδα δεν  υπάρχει τίποτα… ή μάλλον  υπάρχουν οι κομματικές διαδηλώσεις που μαζεύουν έναν κάποιο κόσμο στην Αθήνα…

… και στις ελληνικές επαρχιακές πόλεις… το χάος! Αυτές δεν είναι διαμαρτυρίες οργής… αυτές είναι διαμαρτυρίες αποδοχής των μνημονίων…

… αποδοχής όλων όσων συμβαίνουν στη χώρα, χωρίς κανείς να μπορεί να αντιδράσει περισσότερο!

Αν ο κόσμος οργιστεί… το πολύ να διώξει τον ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση και να βγάλει πρωθυπουργός τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Τα επεισόδια της … «οργής» τα προκαλούν οι κουκουλοφόροι προβοκάτορες και κανένας άλλος! Οι άλλοι απλά διατρανώνουν την αντίθεσή τους όπως οφείλουν να κάνουν…

… χωρίς να έχουν απολύτως καμία επιλογή για κάτι διαφορετικό!

 

Υπερμνημονιακοί

Μπορεί οι άλλες δύο προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να πέρασαν κι αυτοί μνημόνια, όμως αν κάνουμε μια σύγκριση, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πια σε ένα υπερμνημονιακό κόμμα, σε μια υπερμνημονιακή κυβέρνηση!

Τα δίνει όλα στο κόστος, ξεπουλάει τα πάντα από την… οικοσκευή του σπιτιού, ό,τι απέμεινε από τ’ ασημικά και μειώνει κι άλλο συντάξεις, αφορολόγητο και δεν συμμαζεύεται!

Αδιαφορεί σαφώς για την αντισυνταγματικότητα του τέταρτου μνημονίου … θα μου πείτε ποιος νοιάστηκε άλλωστε γι’ αυτό ποτέ;

Μειώνει από 1.1.2019 κύριες και επικουρικές συντάξεις ως 18% με παράλληλη πρόβλεψη «παγώματος» των συντάξεων μετά τις περικοπές έως το 2022.

Κόβει από 2020 το αφορολόγητο από  8.636 ευρώ στην περιοχή των 5.700 ευρώ, κάτι που φέρνει επιβάρυνση 650 ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρο και όσοι αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα.

 

Τα μαντάτα για το 2018 δεν είναι καθόλου καλά:

Συνεχίζεται η μείωση του ΕΚΑΣ καθώς η περικοπή θα φτάσει τα 238 εκατ. ευρώ για τους εναπομείναντες συνταξιούχους.

Κόβονται παροχές όπως τα επιδόματα ένδειας, απροστάτευτων τέκνων, ανεργίας νεοεισερχομένων από τον ΟΑΕΔ κλπ.

Καταργούνται φοροαπαλλαγές για την εξοικονόμηση 189 εκατ. ευρώ το 2018. Χαμένοι βγαίνουν όσοι βγάζουν από 720 ευρώ το μήνα.

Αυξάνονται οι εισφορές. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι αγρότες θα πληρώνουν από το 2018 ασφαλιστικές εισφορές επί των καθαρών εισοδημάτων τους χωρίς να αφαιρούνται οι εισφορές που πληρώθηκαν το προηγούμενο έτος.

Αυξάνεται από το 14% στο 17% ο συντελεστής ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Θα εφαρμοστούν οι νέες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια δικαστικών, γιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών.