Home > νέα > Η ηθοποιός Φωτεινή Μπαξεβάνη παρουσιάζει την ιστορία ζωής της εμβληματικής Δέσπ. Αχλαδιώτη μέσα από την παράσταση «Η Κυρά της Ρω»

Η ηθοποιός Φωτεινή Μπαξεβάνη παρουσιάζει την ιστορία ζωής της εμβληματικής Δέσπ. Αχλαδιώτη μέσα από την παράσταση «Η Κυρά της Ρω»

 Η παράσταση «Η Κυρά της Ρω» σήμερα στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Η ηθοποιός Φωτεινή Μπαξεβάνη παρουσιάζει

την ιστορία ζωής της εμβληματικής Δέσπ. Αχλαδιώτη

μέσα από την παράσταση «Η Κυρά της Ρω»

Φ. Μπαξεβάνη: «Είναι μια ιστορία αγάπης, όπου εκείνη μέχρι να πεθάνει ύψωνε την Ελληνική σημαία, θέλοντας να στηρίξει τον τόπο που διάλεξε και πήγε με τον άνθρωπο που αγάπησε. Αυτό διάλεξε να είναι το σπίτι της, αυτή ήταν η επιλογή της και έτσι έμεινε πιστή μέχρι τέλους..»

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Η θεατρική παράσταση «Η Κυρά της Ρω» βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Γιάννη Σκαραγκά και εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της Ελληνίδας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω από το όνομα της μικρής βραχονησίδας, στην οποία έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά της γεράματά, πρόκειται να παρουσιαστεί στο θεατρόφιλο κοινό της Δράμας, σήμερα Σάββατο, στις 21.00, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

Τον ομώνυμο ρόλο ενσαρκώνει η ηθοποιός Φωτεινή Μπαξεβάνη με την καθηλωτική ερμηνεία της, παρουσιάζοντας στο κοινό τη ζωή μιας εμβληματικής γυναίκας, η οποία αποτελεί σύμβολο για την Ελλάδα και τη σύγχρονη ιστορία της, ενώ παράλληλα μας διδάσκει .

Η θεατρική παράσταση, φωτίζει από την αρχή τη ζωή μιας γυναίκας που έγινε θρύλος μέσα από την ελπίδα, τη γενναιότητα και την εξαιρετική της τρυφερότητα. Η Κυρά της Ρω είναι μια ξεχωριστή παράσταση που τιμά όλα όσα αντιπροσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά. Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές.

Η κα. Μπαξεβάνη, μίλησε στον «Π.Τ.» για την ιστορία ζωής της Δέσποινας Αχλαδιώτη, την έρευνα που έκανε η ίδια συλλέγοντας κομμάτι, κομμάτι, τις διηγήσεις των κατοίκων του Καστελλόριζου, για να φτάσει να παρουσιάσει στο κοινό μια τόσο ολοκληρωμένη παράσταση η οποία μας μεταφέρει νοερά στον τόπο που πραγματώθηκε, στην ακριτική βραχονησίδα της Ρω.

κα. Μπαξεβάνη, παρουσιάζετε έναν θεατρικό μονόλογο για την εμβληματική γυναίκα που έζησε στη Ρω, την Δέσποινα Αχλαδιώτη, όπου παρόλο που είναι μονόλογος είναι τόσο γεμάτη η παράσταση, τόσο από την ερμηνεία σας, όσο και από την ιστορία της γυναίκας αυτής.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο βιβλίο του Γιάννη Σκαραγκά, εμπνευσμένο από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, το οποίο αποτελεί μεν μυθοπλασία αλλά είναι βασισμένο στα αληθινά στοιχεία της ζωής της και στα ιστορικά γεγονότα. Δεν υπήρχε βιβλιογραφία για τη Δέσποινα Αχλαδιώτη, την Κυρά της Ρω. Πήγαμε στο Καστελλόριζο και κάναμε έρευνα ώστε να μάθουμε για την πραγματική της ζωή.

Εκτός από το γεγονός ότι έζησε για σαράντα χρόνια μόνη της στη Ρω και ύψωνε καθημερινά την Ελληνική σημαία, δεν γνωρίζαμε και πολλά άλλα πράγματα. Έτσι λοιπόν συνομιλήσαμε και με ανθρώπους του νησιού, οι οποίοι μας εξιστόρησαν την πραγματική ιστορία της Δέσποινας Αχλαδιώτη.

Πρόκειται για μια φοβερή ιστορία αγάπης. Η Δέσποινα Αχλιαδιώτη, ήταν από πλούσια οικογένεια του Καστελλόριζου, γεννημένη το 1890 και απεβίωσε το 1982. Αγάπησε τον Κώστα Αχλαδιώτη, από την Αστυπάλαια, ο οποίος ήταν βοσκός του πατέρα της, γεγονός που για εκείνη την εποχή ήταν ανεπίτρεπτο, καθώς οι γυναίκες, παντρεύονταν με προικοσύμφωνα αυτόν που διάλεγαν οι άνδρες της οικογένειας. Η Δέσποινα Αχλιαδιώτη, πρωτοπόρα για την εποχή της, είχε αποφοιτήσει από επτατάξιο σχολείο.

Κόντρα λοιπόν, στη θέληση της οικογένειάς της, το 1927 η Δέσποινα παντρεύτηκε τον Κώστα, και νοίκιασαν από την διοίκηση του Καστελλόριζου τη Ρω, όπου και εγκαταστάθηκαν στη βραχονησίδα έχοντας μαζί τους και μερικά ζώα για να εκτρέφουν.

Το 1940, ο Κώστας δυστυχώς πέθανε από καρδιά και αυτό είναι μια ακόμα συγκινητική ιστορία από την ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, η οποία αποτυπώνεται και στην παράσταση. Στην απόγνωσή της λοιπόν να σώσει τον σύζυγό της, η Δέσποινα Αχλαδιώτη άναψε φωτιά ώστε να ειδοποιήσει με σινιάλα καπνού τους παρακείμενους ψαράδες να σπεύσουν για βοήθεια. Η προσπάθειά της απέβη άκαρπη και έτσι μόνη της έβαλε τον Κώστα στη βάρκα ώστε να μετακινηθούν στο Καστελλόριζο προσπαθώντας να τον σώσει. Δυστυχώς, ο Κώστας απεβίωσε μέσα στη βάρκα και έτσι η Κυρά της Ρω, επέστρεψε στη βραχονησίδα και έζησε εκεί μόνη της μέχρι το 1982 όπου και πέθανε.

Όπως βλέπετε είναι μια ιστορία αγάπης, όπου εκείνη μέχρι να πεθάνει ύψωνε την Ελληνική σημαία, θέλοντας να στηρίξει τον τόπο που διάλεξε και πήγε με τον άνθρωπο που αγάπησε. Αυτό διάλεξε να είναι το σπίτι της, αυτή ήταν η επιλογή της και έτσι έμεινε πιστή μέχρι τέλους.

Η ιστορία αυτής της γυναίκας, όπου μπορούσε να θεωρηθεί αμελητέα ποσότητα γιατί πολύ εύκολα μπορούσαν να τη βγάλουν από τη μέση, έκανε μια τεράστια διαφορά στα σύνορα μιας χώρας και μιας ολόκληρης ηπείρου.

Κανένας δεν ξυπνάει μια ημέρα και λέει: «Τι θα κάνω για να με γράψει η ιστορία και να γίνω ήρωας;». Βλέπουμε λοιπόν ότι κάποιες μικρές, απλές αλλά καθόλου απλοϊκές πράξεις, μένοντας πιστοί στις αγάπες μας, στην πίστη μας και σε αυτά που θεωρούμε σπίτι μας, οικογένειά μας, έρωτα μας, αυτά μπορούν να κάνουν πραγματικά μια τεράστια διαφορά.

Αυτό είναι που έζησε η Κυρά της Ρω. Βίωσε πολλές φορές τον κόσμο να διαλύεται γύρω της και έζησε 92 χρόνια γεμάτη δύναμη για τη ζωή. Δημιούργησε έναν δικό της κόσμο τον οποίο  στήριξε και πίστεψε μέχρι τέλους.

Και εμείς στην Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, αλλά και τώρα με την πανδημία μέσα από όλο αυτό που ζούμε, πρέπει να αντλήσουμε από κάπου δύναμη και κουράγιο και να στηρίξουμε αυτά τα απλά, όπως είπα, καθημερινά, αλλά καθόλου απλοϊκά και πολύ σπάνια για την ζωή του ανθρώπου.

Έτσι λοιπόν, μας δίνει κουράγιο και αισιοδοξία αυτή η παράσταση ώστε να γιορτάσουμε τη ζωή. Πράγματα τα οποία θεωρούσαμε δεδομένα και δεν τα δίναμε σημασία στην καθημερινότητα, τώρα να αναθεωρήσουμε την αξία τους και να τα στηρίξουμε με όλη μας τη δύναμη και αυτό πραγματικά θα φέρει μια πολύ μεγάλη αλλαγή.

κα. Μπαξεβάνη, πιστεύετε ότι μπορούμε να παραδειγματιστούμε από την παράσταση και να αποκτήσουμε ερεθίσματα μέσα από αυτή;

«Αυτό μπορώ να το πω με βεβαιότητα γιατί πολλοί θεατές, μου το έχουν επισημάνει για την παράσταση. Σημασία έχει ότι μας δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα αυτή η ιστορία και μας βοηθάει λίγο να ξαναβρούμε τις σταθερές μας και να πατήσουμε γερά στα πόδια μας και αυτό το έχουμε ανάγκη».

Εκτός από εξαίρετη και ταλαντούχα ηθοποιός, η Φωτεινή Μπαξεβάνη είναι και συνθέτης. Στο νέο αυτό ανέβασμα της παράστασης έχει γράψει τη μουσική σε δυο τραγούδια τα οποία ερμηνεύει η Βιολέτα Ίκαρη, στο «Καστελλόριζό μου» και στο «Ερημοπούλι», τα οποία κυκλοφόρησαν πριν από ένα χρόνο.

Όπως ανέφερε η κα. Μπαξεβάνη, τα έσοδα που συγκεντρώνονται από τα τραγούδια αυτά, προσφέρονται για την καλλιτεχνική εκπαίδευση των παιδιών του Καστελλόριζου και την καταγραφή παραδόσεων και εθίμων του νησιού.

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο, πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου. Μετά από ένα χρόνο που κυκλοφορούν τα τραγούδια, τα έσοδα που συγκεντρώσαμε φέτος τα διαθέσαμε και φέραμε. στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, τον Χρήστο Στανίση, τον φοβερό καλλιτέχνη Θεάτρου Σκιών από τη Θεσσαλονίκη και κάναμε ένα εργαστήριο Καραγκιόζη, όπου συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι. Φτιάξαμε παράλληλα, έναν επαγγελματικό μπερντέ αλλά και φιγούρες, τα οποία έμειναν στο νησί.

Είναι το πρώτο Φεστιβάλ Γρίφων που έγινε στο νησί γιατί εδώ και ένα χρόνο άνοιξε ένα Μουσείο Γρίφων στο Καστελλόριζο, είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα που υπάρχουν στον κόσμο με μια συλλογή άνω των 4.000 γρίφων».