Home > Νέα > Κ. Μητσοτάκης: «Η οδική ασφάλεια ψηλά στην πολιτική μας προτεραιότητα» Το στρατηγικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την οδική ασφάλεια

Κ. Μητσοτάκης: «Η οδική ασφάλεια ψηλά στην πολιτική μας προτεραιότητα» Το στρατηγικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την οδική ασφάλεια

 

Κ. Μητσοτάκης: «Η οδική ασφάλεια ψηλά στην πολιτική μας προτεραιότητα»

Το στρατηγικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την οδική ασφάλεια

 

 

 

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την οδική ασφάλεια, με κεντρικό τίτλο: «ΠΡΟΣΕΧΩ – Ο δρόμος για την Ασφάλεια», παρουσίασε τη Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την εκδήλωση που έγινε στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου,  συντόνισαν οι δημοσιογράφοι κ. Τάκης Πουρναράκης  και η κυρία Χριστίνα Σταθάκη (Πρόεδρος του StAr, Ίδρυμα Άρη Σταθάκη για την οδική ασφάλεια), ενώ ο παραολυμπιονίκης Μανώλης Μαράκης αναφέρθηκε στα προσωπικά βιώματά του καθώς ο ίδιος υπήρξε θύμα τροχαίου σε  ηλικία 15 ετών.

Στο στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων προτάσεις όπως:

– Η μείωση θανάτων από οδικά ατυχήματα κατά 50% σε μια δεκαετία.

– Η ανάπτυξης Παιδείας Οδικής Ασφάλειας και η Συμμόρφωση της Οδηγικής Συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, 12 στους 100 Έλληνες θα εμπλακούν σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Την τελευταία πενταετία είχαμε περισσότερους από 4.000 νεκρούς από τροχαία.

Έχουμε το θλιβερό ποσοστό 12,2 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους ενώ κάθε χρόνο 255 άτομα ηλικίας από 0-24 ετών χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία.

Το ετήσιο κόστος των τροχαίων ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, ενώ η Δημόσια Υγεία πλήττεται ανεπανόρθωτα από το τεράστιο κόστος που προκύπτει από: διαμελισμούς, αναπηρίες, τετραπληγίες, τραυματισμούς, αιμορραγίες. Αυξάνονται οι ανάγκες σε υλικά, φάρμακα, χρόνιες αποκαταστάσεις, ενώ χάνεται πολύτιμο εργατικό δυναμικό, επιβαρύνοντας το έντονο δημογραφικό μας πρόβλημα και κατόπιν το ασφαλιστικό και φορολογικό μας σύστημα.

Mitsotakis1

Μητσοτάκης: «Ζήτημα πρώτης πολιτικής προτεραιότητας…»

Την επίσημη παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας, «Είμαι γονιός», κάνοντας έτσι αναφορά στις ανησυχίες των γονιών για τα παιδιά τους, όταν αυτά πλέον αρχίζουν να βγαίνουν από το σπίτι και να κινούνται αυτόνομα.

Έκανε αναφορά σε μερικά στατιστικά στοιχεία, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

«Δεν θα σταθώ καθόλου στις οικονομικές επιπτώσεις αυτού του φαινομένου, διότι δεν πιστεύω ότι μπορούμε να βάλουμε κάποιο οικονομικό τίμημα στην ανθρώπινη αξία. Θα πω μόνο ότι έχουμε μια συνολική υποχρέωση, ως οργανωμένη Πολιτεία, να αναδείξουμε αυτό το ζήτημα, ως ζήτημα πρώτης πολιτικής προτεραιότητας. Και να το κάνουμε κάθε μέρα του χρόνου. Να μην περιμένουμε να μας δοθεί κάποια αφορμή, κάποιο τραγικό τροχαίο δυστύχημα, όπως αυτό το οποίο έγινε πριν από ένα μήνα και στοίχισε τη ζωή σε 4 ανθρώπους, για να ευαισθητοποιηθούμε πάλι για τα ζητήματα οδικής ασφάλειας. Αλλά μετά από μια εβδομάδα, μετά από ένα μήνα, να αδρανήσουν οι πολιτικές μας και να βρεθούμε πάλι αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση. Έχουμε εκπονήσει, σε συνεργασία με ειδικούς, ένα στρατηγικό σχέδιο οδικής ασφάλειας, το οποίο κινείται σε έξι άξονες.

Θα πω μόνο ότι το σχέδιο αυτό αντιμετωπίζει και τα ζητήματα της εκπαίδευσης και τα ζητήματα της αστυνόμευσης και τα ζητήματα των υποδομών, τα ζητήματα των ελέγχων, τα ζητήματα των πρώτων βοηθειών, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΕΚΑΒ και πόσο γρήγορα ή πόσο αργά μάλλον καταφέρνει να φτάνει στα ατυχήματα. Και, βέβαια, ένα ζήτημα το οποίο έχει πάντα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας, τα ζητήματα των έξω μεταφορών και, πως από ένα σημείο και πέρα, ίσως η τεχνολογία να είναι αυτή η οποία θα μας επιτρέψει να λύσουμε το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας, αναλαμβάνοντας δράση και καλύπτοντας τις φυσικές ανθρώπινες αδυναμίες. Αλλά, μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα. Όχι μόνο εμείς, η μεγαλύτερη γενιά, αλλά κυρίως η νεότερη γενιά.

Πιστεύω ακράδαντα ότι τα ζητήματα οδικής ασφάλειας πρέπει να διδάσκονται πάνω από όλα στα σχολεία. Και τα παιδιά είναι αυτά τα οποία, συχνά, θα μπορέσουν να πείσουν τους γονείς οδηγούς, να αλλάξουν συμπεριφορές. Είναι και αυτό ένα σκέλος του Προγράμματος, το οποίο θα παρουσιάσουμε.»

 

Λ. Αυγενάκης: «… επώδυνο κοινωνικό σκάνδαλο και μεγάλη πηγή πόνου»

Σε παρέμβασή του, ο γραμματέας της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, μετά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου της ΝΔ σε δηλώσεις του ανάφερε μεταξύ άλλων:

«Πέρα και πάνω από την υποχρέωση της Πολιτείας να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατό όλες εκείνες τις παρεμβάσεις ασφαλείας στο οδικό δίκτυο της χώρας μας, η συντριπτική πλειονότητα των τροχαίων ατυχημάτων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν οι οδηγοί κινούνταν με ασφάλεια.

Ο άδικος θάνατος ή ο τραυματισμός στην άσφαλτο, είναι το πιο επώδυνο κοινωνικό σκάνδαλο, η πιο μεγάλη πηγή πόνου για τις οικογένειες και τους αγαπημένους των αδικοχαμένων.

Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία έχει εκπονήσει, σε συνεργασία με ειδικούς, ένα στρατηγικό σχέδιο οδικής ασφάλειας, ένα πλέγμα δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και ένα σχέδιο παρεμβάσεων που θα συνδράμουν στην καλλιέργεια ασφαλούς οδηγικής συμπεριφοράς στην ελληνική κοινωνία.

Το σχέδιό μας εστιάζει στην αλλαγή συμπεριφοράς, διότι η υπόθεση της ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς είναι πρωτίστως υπόθεση ατομική.»