Home > Νέα > Καλαφάτης: «Μήνυμα ενότητας και ευθύνης» 80 χρόνια μετά: 29 Σεπτεμβρίου 1941 – 29 Σεπτεμβρίου 2021

Καλαφάτης: «Μήνυμα ενότητας και ευθύνης» 80 χρόνια μετά: 29 Σεπτεμβρίου 1941 – 29 Σεπτεμβρίου 2021

80 χρόνια μετά: 29 Σεπτεμβρίου 1941 – 29 Σεπτεμβρίου 2021

Εκδηλώσεις μνήμης για τις σφαγές

της Δράμας το Σεπτέμβρη του 1941

από τον βουλγαρικό στρατό κατοχής

Καλαφάτης: «Μήνυμα ενότητας και ευθύνης»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια, από τις σφαγές και εκτελέσεις από τον βουλγαρικό στρατό κατοχής το 1941.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση της θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου όπου χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, παρουσία του υφυπουργού κ. Καλαφάτη, των βουλευτών Δράμας κ.κ. Μπλούχου, Ξανθόπουλου, Κεφαλίδου, του πρώην βουλευτού Δράμας κ. Κυριαζίδη, του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλου, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Παπαεμμανουήλ, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, των αρχών του τόπου και αρκετών πολιτών.

Ομιλία για την ημέρα εκφώνησε μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στο Ναό του Αγίου Νικολάου, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος.

Στη συνέχεια, η πομπή των αιρετών και των αρχών του τόπου κατευθύνθηκε στην προτομή του δολοφονηθέντος υπό των Βουλγάρων Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη, όπου κατατέθηκε στεφάνι. Ακολούθησε σύντομη πορεία της πομπής προς το μνημείο πεσόντων Ηρώων στη συμβολή των οδών Εθν. Αμύνης και 28ης Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί ότι, λόγων των υγειονομικών μέτρων, τόσο φέτος όπως και πέρυσι, δεν υπήρξε πομπή με τη Φιλαρμονική του Δήμου Δράμας να παιανίζει, ούτε επίσης πομπή με τους σημαιοφόρους των σχολείων και λάβαρα πολιτιστικών και ποντιακών συλλόγων και πλήθους πολιτών.

Καλαφάτης: «Μήνυμα ενότητας και ευθύνης»

Στο μνημείο των πεσόντων Ηρώων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αδικοχαμένων συμπατριωτών μας, ενώ ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Καλαφάτη.

Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης, «από τη μαρτυρική πόλη της Δράμας, στέλνουμε σήμερα μήνυμα ενότητας και ευθύνης. Παρά τα 80 χρόνια που κύλησαν από την αιματοβαμμένη μέρα της 29ης Σεπτεμβρίου 1941, οι μνήμες είναι ζωντανές και τα όσα έγιναν δεν λησμονούνται. Θυμιάστε και τιμούμε ευλαβικά το μαρτυρικό αυτό γεγονός στη νεότερη ιστορία της Δράμας που ήρθε ως αντίποινα στη μαζική εξέγερση των Ελλήνων, ενάντια στη φιλοναζιστική βουλγαρική κατοχή. Πυρπολήσεις οικισμών, βασανισμοί, μαζικές εκτελέσεις αθώων, γυναικόπαιδων και αμάχων με αγριότητα και μίσος, είχαν σκοπό να πλήξουν το ηθικό των Ελλήνων και να καταστείλουν τις εξεγέρσεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Αν. Μακεδονίας.

SFAGES 1

Θυμόμαστε και τιμούμε τους νεκρούς και τα θύματα της θηριωδίας. Διότι όπως γράφει ο Σεφέρης, σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο κ. Καλαφάτης, και στις σημερινές σχέσεις της Ελλάδας με τη φίλη χώρα Γαλλία, επισημαίνοντας ότι, «στα εθνικά μας ζητήματα βάλαμε ξεκάθαρα κόκκινες γραμμές και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε βήμα πίσω».

Όπως είπε μάλιστα, «ενισχύουμε και διευρύνουμε τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας μας. Ενδυναμώνουμε την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών μας, και περηφανευόμαστε για το ανθρώπινο δυναμικό τους. Και ναι, είναι ιστορικής σημασίας η συμφωνία που μόλις υπογράψαμε με τη φίλη Γαλλία, πέρα από τις υπερσύγχρονες φρεγάτες, η συμφωνία προβλέπει και είναι μείζονος σημασίας, αμοιβαία συνδρομή και σε περίπτωση έξωθεν επιβουλής».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και οι εκδηλώσεις μνήμης έληξαν με τον Εθνικό Ύμνο τον οποίο έψαλλαν οι παριστάμενοι.

Καταθέσεις στεφάνων έγιναν επίσης το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο Μνημείο Μνήμης στον Κορύλοβο και στο Μνημείο Μνήμης των Αδερφών Ζαχαροπούλου και Μπρέζα στο Μοναστηράκι.

Στο Δοξάτο

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός κ. Καλαφάτης, μαζί με τους βουλευτές, τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας και το δήμαρχο Δοξάτου κ. Ζεκερίδη τις αρχές του τόπου, παραβρέθηκε στις αντίστοιχες εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από τις σφαγές, στο Δοξάτο.

Η εκδήλωση εκεί ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησαν προσκλητήρια εκτελεσθέντων και κατόπιν ομιλία από το δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου κ. Πέτρο Σουβλέρη. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.