Home > Πρώτο Θέμα > Καραμπατζάκης: Οι αυξήσεις στα δίδακτρα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας έπρεπε να γίνουν ! Μ. Μλεκάνης: Παράνομη η απόφαση μέχρι να αναλάβει η νέα δημοτική αρχή

Καραμπατζάκης: Οι αυξήσεις στα δίδακτρα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας έπρεπε να γίνουν ! Μ. Μλεκάνης: Παράνομη η απόφαση μέχρι να αναλάβει η νέα δημοτική αρχή

Καραμπατζάκης: Οι αυξήσεις στα δίδακτρα

του Δημοτικού Ωδείου Δράμας έπρεπε να γίνουν!

Μ. Μλεκάνης: Παράνομη η απόφαση μέχρι να αναλάβει η νέα δημοτική αρχή

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΖΗΤΗΜΑ με τα δίδακτρα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας έχει ανακινηθεί τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από σχετικές καταγγελίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Εργατικό Κέντρο Δράμας, με δελτίο Τύπου.

Στην ανακοίνωσή του το ΕΥΚ Δράμας μιλούσε για «αυξήσεις φωτιά των διδάκτρων των παιδιών που παρακολουθούν τα μαθήματα μουσικής στο ΔΩΣ σε ποσοστό περισσότερο από 40%». Δίνοντας μάλιστα ένα παράδειγμα, αναφέρθηκε σε μια πολύτεκνη οικογένεια η οποία στέλνει τα 4 παιδιά της στο Δημοτικό Ωδείο. Και ενώ πλήρωνε 73,5 ευρώ το μήνα, καλείται να πληρώσει 105 ευρώ το μήνα.

 

Στο ζήτημα των αυξήσεων, αναφέρθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης, ο οποίος με δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο» χθες, τόνισε ιδιαίτερα: «Εκτός του ότι η αύξηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη, η απόφαση είναι και παράνομη, επειδή λήφθηκε σε χρόνο που ισχύουν οι περιορισμοί που θέτει ο νόμος για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων, ένα μήνα πριν τις εκλογές και μέχρι την ανάληψη των νέων δημοτικών αρχών. Δηλαδή δεν μπορούσε το ΝΠΠΔ να πάρει τέτοια απόφαση τουλάχιστον έως 1-9-2019».

KARAMPATZAKIS

Καραμπατζάκης: Οι αυξήσεις έπρεπε να γίνουν

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε χθες με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δράμας όπου και ανήκει το Δημοτικό Ωδείο (Δ.Ω.Δ.) και η λειτουργία του, κ. Δημήτρη Καραμπατζάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι οι αυξήσεις αυτές έπρεπε να γίνουν εδώ και πολύ καιρό και ότι είναι αναγκαίες!

Αναλυτικότερα, όπως είπε στον «Π.Τ.» ο κ. Καραμπατζάκης, «είχα δεχθεί μια εισήγηση από τις Υπηρεσίες ότι υπάρχει θέμα οικονομικής βιωσιμότητας. Προχωρήσαμε στο να αυξήσουμε τα δίδακτρα, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Δ.Ω.Δ.»

Σημείωσε επίσης ο ίδιος ότι, η αύξηση θα έπρεπε αν είχε γίνει πριν από 5 χρόνια «για πολλούς και διάφορους λόγους» και συνέχισε: «Εκτός από τους λόγους οικονομικής βιωσιμότητας του Ωδείου, επειδή θεωρώ ότι οι μουσικές σπουδές, είναι σοβαρές σπουδές, θα πρέπει τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα και να έχουν καθαρούς και υγιεινούς χώρους, και να έχουν τα όργανα και τις υποδομές που απαιτούνται».

Όπως είπε, έχει αυξηθεί σημαντικά η ποικιλία των μουσικών οργάνων, υπάρχουν καλά συντηρημένα όργανα, «όμως είναι σημαντικό να έχουμε καινούρια όργανα. Για παράδειγμα, ένα καινούριο πιάνο κοστίζει 25.000 ευρώ. Προσπαθούμε τόσα χρόνια να το πάρουμε και δεν μπορούμε, γιατί τρέχουμε πίσω από τις μισθοδοσίες».

Ο κ. Καραμπατζάκης μας εξηγεί ότι σε πανελλαδικό επίπεδο τα δίδακτρα του Δ.Ω.Δ. είναι σε καλό επίπεδο και όχι ακριβά, «αλλά η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια εισροή χρημάτων στο Δ.Ω.Δ. της Δράμας έτσι ώστε να μπορούμε έγκαιρα να πληρώνουμε και τους ωρομισθίους και να μην έχουμε καθυστερήσεις 3 και 4 μηνών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αύξηση δεν ήταν πολύ μεγάλη και έπρεπε να γίνει. Στην Καβάλα για παράδειγμα είναι κοντά στα 80 ευρώ το μήνα, ενώ εμείς από τα 36 ευρώ τα πήγαμε στα 50 ευρώ κατά μέσο όρο».

Στην ερώτηση αν όντως ήταν παράνομη η απόφαση, όπως ισχυρίζεται ο δημοτικός σύμβουλος της «Πόλης+Ζωής», ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δράμας, τονίζει ότι «ο μόνος λόγος που πάρθηκε Ιούλιο η απόφαση, ήταν ότι από την 1η Σεπτεμβρίου έπρεπε να μπορούμε να ενημερώνουμε τους γονείς για τα νέα δίδακτρα και για να μπορέσουν να ισχύσουν από φέτος και να μην χαθεί ακόμα μια χρονιά. Οι αυξήσεις δεν έγιναν για να πάρουμε τα χρήματα του Δραμινού λαού, αλλά για να έχει καλύτερη ανάπτυξη το Δ.Ω.Δ.»

Όπως είπε μάλιστα, «κάποιοι στο Δ.Σ. του Δ.Ω.Δ., έχουν την άποψη ότι πρέπει να είναι ανοιχτό για όλους και να έχει πολύ χαμηλές τιμές. Εγώ έχω διαφορετική άποψη. Αν ένα παιδί θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα στη μουσική, έχουμε τρεις Φιλαρμονικές που παρέχουν μουσικές σπουδές δωρεάν. Επομένως, κάναμε αυτές τις αυξήσεις για να καλύψουμε το οικονομικό πρόβλημα που έχουμε αλλά και για να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες».

Όπως εξηγεί ο κ. Καραμπατζάκης, «εγώ θεωρώ ότι, αν κάποιος πληρώσει ένα ποσό πιο μεγάλο απ’ αυτό που πλήρωνε, θα εκτιμήσει αλλά και θα ελέγξει αυτό που του παρέχει η υπηρεσία. Δεν φοβόμαστε τον έλεγχο, απλά δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε μόνο με αυτά τα χρήματα».

Σημειώνει επίσης ότι, «δέχομαι ότι μπορεί να ακυρωθεί η απόφαση λόγω της περιόδου που έγινε η αύξηση, αλλά η άποψή μου παραμένει για τις αυξήσεις», λέγοντας ότι «το Δ.Ω.Δ. για να εξελιχθεί, γίνονται πολλές παράλληλες προσπάθειες. Μια απ’ αυτές, είναι, αυτοί που θέλουν να σπουδάσουν μουσική, θα πρέπει να το κάνουν με την φροντίδα και την υποστήριξη του Οργανισμού. Τα λεφτά δεν τα τρώμε, πληρώνουμε το προσωπικό μ’ αυτά τα χρήματα».