Home > νέα > Κατά πλειοψηφία η εξειδίκευση πιστώσεων της Ονειρούπολης από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας

Κατά πλειοψηφία η εξειδίκευση πιστώσεων της Ονειρούπολης από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας

Επειγόντως λόγω στενών χρονικών περιθωρίων

Κατά πλειοψηφία η εξειδίκευση πιστώσεων

της Ονειρούπολης από την Οικονομική

Υπηρεσία του Δήμου Δράμας

Μπερδέματα με την υπηρεσία η οποία ποτέ

δεν συνέταξε σχετική εισήγηση για την Ονειρούπολη

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας.  Αποκλειστικό θέμα ήταν η εξειδίκευση πιστώσεων για τα έξοδα του προϋπολογισμού του φετινού στησίματος της Ονειρούπολης.

Όπως είναι γνωστό, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία το μερικό στήσιμο της Ονειρούπολης, με δυο – τρία σπιτάκια στην πλατεία και στο δημοτικό κήπο, τα οποία δεν θα είναι επισκέψιμα από τον κόσμο, παρά μόνο θα μπορούν να λειτουργούν με την έννοια του διάκοσμου.

Επίσης, η φετινή δράση θα περιλαμβάνει έντονο διάκοσμο και φωτισμό κυρίως στο κέντρο της πόλης, καθώς και μια γιγαντοθόνη από όπου θα προβάλλονται παλαιότερες εκδηλώσεις (45.880 ευρώ για οπτικοακουστικά και φωτιστικά). Επίσης, υπάρχει και ένα υψηλό ποσό 49.600 ευρώ για τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας για την εκδήλωση, με διαδραστικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα στα έξοδα, περιλαμβάνονται και  διάφορα άλλα ποσά για ηλεκτρονικό υλικό κτλ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δια περιφοράς, μειοψήφησε για μια ακόμα φορά η δημοτική παράταξη «Project Δράμα 2020», δια του επικεφαλής της κ. Τσιαμπούση και του δημοτικού συμβούλου κ. Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι μετέχουν ως μέλη στην Οικονομική Επιτροπή.

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή» ψήφισε θετικά, με την παρατήρηση ότι έπρεπε να υπάρχει εισήγηση της υπηρεσίας που διοργανώνει την Ονειρούπολη.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, μετά την αφαίρεση της διοργάνωσης της Ονειρούπολης από τη ΔΕΚΠΟΤΑ, την αρμοδιότητα αυτή έχει αναλάβει η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού και το Τμήμα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού, και η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Αναστασία Τόλιου.

Αυτό που τόνισε μεταξύ άλλων χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης και αυτό που είπε και η παράταξη «Πόλη+Ζωή», είναι ότι δεν υπήρχε αντίστοιχη εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας. Και αυτό διαφαίνεται και από σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού και το Τμήμα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού, που εστάλη στις 4 Νοεμβρίου προς την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο, [οι δύο παραπάνω ΑΔΣ (σ.σ. αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διοργάνωση της γιορτής), βασίστηκαν σε φερόμενες εισηγήσεις της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, οι οποίες ουδέποτε συντάχθηκαν από την υπηρεσία μας. Επειδή παρά ταύτα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε σχετικά με τον προϋπολογισμό αλλά και περί της ανάθεσης των υπηρεσιών σε τρίτους  για την υλοποίηση της Χριστουγεννιάτικης γιορτής «Ονειρούπολη 2020-2021», η υπηρεσία μας αποστέλλει το παρόν έγγραφο για την εξειδίκευση της πίστωσης.]

Αυτό που δηλώνει στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Τσιαμπούσης, είναι ότι «η υπηρεσία θα έπρεπε να κάνει εισήγηση και όχι η αντιδήμαρχος… Κανονικά τη διαδικασία θα έπρεπε να κάνει η υπηρεσία της Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, και αυτό κάτι σημαίνει φυσικά».

Αναλυτικότερα, στη δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο» ο κ.Τσιαμπούσης επισημαίνει σχετικά: «Όταν η υπηρεσία του Δήμου, που είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της Ονειρούπολης, σε επίσημη και υπογεγραμμένη εισήγησή της, αναφέρει ότι οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για την Ονειρούπολη 2020-2021 και το κόστος της βασίστηκαν σε “φερόμενες εισηγήσεις της…, οι οποίες ουδέποτε συντάχθηκαν από την υπηρεσία”, τότε αμέσως δημιουργούνται τα ερωτήματα:

1) Γνώριζε τελικά η αρμόδια Υπηρεσία και, αν ναι, γιατί αρνήθηκε να συντάξει η ίδια την εισήγηση;

2) Μπορεί ένας αντιδήμαρχος να υποκαθιστά τις υπηρεσίες και να εισηγείται υπηρεσιακά θέματα; Και αν όχι, γιατί παρουσιάστηκε η εισήγηση ως εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, έστω κι αν υπογράφεται από την αρμόδια αντιδήμαρχο;

Λεπτομέρειες;  Ίσως, αν σκεφτούμε ότι η δημοτική αρχή και μείζων αντιπολίτευση ψηφίζουν να γίνει Ονειρούπολη με ολοκληρωτικό lock down στη χώρα, βάζοντας σε ρίσκο την υγεία των Δραμινών και αποφασίζοντας να ξοδέψουν 170 χιλιάδες ευρώ για μια Ονειρούπολη, που ίσως τελικά δε γίνει ποτέ (αλλά οι δουλειές ίσως προλάβουν να ανατεθούν)».

Στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής η οποία δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στο σημείο για την αιτιολογία το πώς ψήφισαν, ο κ. Τσιαμπούσης αναφέρει επίσης: «Από πότε μια αντιδήμαρχος υποκαθιστά τις αρμόδιες υπηρεσίες; Τέλος, όπως είπαν και όταν συζητήθηκε το θέμα, κάποια ποσά, με κυριότερα την ιστοσελίδα και τη γιγαντοοθόνη, που είναι και τα μεγαλύτερα ποσά. Έχουν προτείνει να υπάρχει μόνο ευρύς στολισμός του εμπορικού κέντρου της πόλης και των βασικών δρόμων των γειτονιών και των χωριών και παράλληλα να ακούγονται από τα μεγάφωνα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Η δημοτική αρχή και η μείζων αντιπολίτευση θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των Δραμινών και όλα αυτά γίνονται ενώ γνωρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να ακυρωθεί η Ονειρούπολη από την Κεντρική Κυβέρνηση. Σε εκείνη την περίπτωση όμως οι αναθέσεις θα έχουν γίνει και τα χρήματα θα έχουν ξοδευτεί δίχως λόγο».