Home > Πρώτο Θέμα > Καταγραφή των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα στο Νομό Δράμας από κλιμάκιο της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της Ν.Δ.

Καταγραφή των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα στο Νομό Δράμας από κλιμάκιο της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της Ν.Δ.

 

Κλιμάκιο Αγροτικών  Φορέων της Ν.Δ. στη Δράμα

Καταγραφή των προβλημάτων του πρωτογενούς

τομέα στο Νομό Δράμας από κλιμάκιο

της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της Ν.Δ.

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κ.κ. Μπαγινέτας, Γεν. Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Χατζηνικολάου, Δ/νων Σύμβουλος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, και Καρασαρίνης, Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, κλιμάκιο της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο έκανε περιοδεία στο Νομό Δράμας, συζητώντας με αγρότες σε όλους τους τομείς.

Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τους κ.κ. Κώστα Μπαγινέτα, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον κ. Παναγιώτη Χατζηνικολάου, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τον Χρήστο Γιαννακίδη, Αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, καθώς και τον κ. Ανδρέας Καρασαρίνη, Γραμματέα Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας.

Το κλιμάκιο στη Δράμα κατά την περιοδεία του, συνόδευε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Κεσκίνογλου, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Δράμας κ. Γεωργιάδης, ο πρώην βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης και άλλοι αγροτικοί και πολιτικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με όσα είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Κεσκίνογλου, το κλιμάκιο ξεκίνησε από την περιοχή του Δοξάτου όπου επισκέφθηκαν μεγαλοπαραγωγούς, στη συνέχεια πήγαν στο εκκοκκιστήριο «Κλωναρίδη» στο Νεροφράκτη και από εκεί πήγαν στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προκειμένου να δει από κοντά τις εγκαταστάσεις της Δράμας ο κ. Χατζηνικολάου μιας και βρέθηκε πρώτη φορά στη Δράμα.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη ΝΕΟΓΑΛ  όπου ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Σεβαστίδη, ενώ και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην Προσοτσάνη, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων κ. Ακριτίδη και ξεναγήθηκαν στο τυροκομείο του κ. Πελέχρα, ενώ επισκέφθηκαν και μια βιολογική κτηνοτροφική μονάδα στα Κοκκινόγεια. Η συνέχεια ήταν στο Νευροκόπι όπου επισκέφθηκαν το συσκευαστήριο πατάτας και συζήτησαν με παραγωγούς πατάτας.

Το βράδυ ακολούθησε εκδήλωση στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου Δράμας με κεντρικό τίτλο: «Τα πεπραγμένα της Ελληνικής Κυβέρνησης 2019-2023 – Συλλογικά σχήματα, προοπτικές για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα».

Μπαγινέτας: Σημαντικές οι προσπάθειες της ομάδας παραγωγών πατάτας στο Νευροκόπι

   Στις δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ κ. Μπαγινέτας, αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στο Νομό Δράμας και κυρίως αυτή στο συσκευαστήριο πατάτας στο Νευροκόπι, τονίζοντας: «Συζητήσαμε για τα πλεονεκτήματα που δίνει η δημιουργία αγροτικών ομάδων, τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση και το υπουργείο, προκειμένου τέτοιου είδους προσπάθειες να γίνονται όλο και περισσότερες ενώ ιδιαίτερα σταθήκαμε και στα φορολογικά κίνητρα».

Όπως είπε, «ψηφίστηκε το Δεκέμβριο ένα νομοσχέδιο, με το οποίο μειώνεται κατά 50%  η φορολογία στα φυσικά πρόσωπα, στους παραγωγούς που διακινούν τα προϊόντα τους μέσα από συλλογικά σχήματα, από τις ομάδες παραγωγών, τις οργανώσεις παραγωγών, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς».

Σημείωσε ακόμα ότι «σχεδιάζουμε καινούρια μέτρα στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027, το Μέτρο 9, όπου ουσιαστικά δίνουμε κεφάλαιο κίνησης ώστε να συσταθούν και να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών. Σταθήκαμε στο συγκεκριμένο κλάδο, στα προβλήματα, στις ευκαιρίες, κατά πόσο είναι ικανοποιητική η τιμή και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά. Ιδιαίτερη συζήτηση κάναμε και με τον διευθύνοντα σύμβολο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τη σημασία που έχει η Γεωγραφική Ένδειξη  και ότι πρέπει οι ίδιοι οι παραγωγοί να προστατεύουν και να περιφρουρούν το προϊόν τους».

Όπως τόνισε ακόμα, «σημαντικό είναι να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι, γιατί αυτό είναι ένα ζητούμενο, ώστε και να μην παραπλανούνται οι καταναλωτές, αλλά και οι παραγωγοί πατάτας να μην εκμεταλλεύονται το όνομα και να βαφτίζουν εισαγόμενη πατάτα, ως πατάτα Νευροκοπίου».

Τόνισε μάλιστα για την πατάτα Νευροκοπίου, ότι «αποτελεί ένα προϊόν προς μίμηση. Είναι μια δύσκολη περιοχή κοντά στα σύνορα, όμως όλα αυτά, το γεωγραφικό προϊόν, η προστασία γεωγραφικής ένδειξης, ώθησαν πολλούς παραγωγούς να μαζευτούν και να συστήσουν μια ομάδα παραγωγών η οποία συμμετέχει σε επενδυτικά μέτρα, όπως την ένταξή τους στο Ταμείο Ανάκαμψης για μεταποίηση».

Χατζηνικολάου: Καπνολογικό Ινστιτούτο και ιχνηλασιμότητα της πατάτας

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Χατζηνικολάου σημείωσε ότι «ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ο κατεξοχήν αναπτυξιακός Οργανισμός του ΥΠΑΑΤ, ασχολείται κυρίως με τέσσερις μεγάλες δραστηριότητες, την έρευνα, την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων, τους ελέγχους, την εκπαίδευση και την κατάρτιση».

Όπως ανέφερε για τη Δράμα «οι νέες δυνατότητες που ανοίγονται για το  Νομό Δράμας, είναι η νέα ερευνητική μονάδα στο Καπνολογικό Ινστιτούτο και επί της ουσίας θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια ΑΜΘ για τα μεγάλα προϊόντα της και να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε ώστε να λάβουν προστιθέμενη αξία από την έρευνα, το δεύτερο είναι ότι έχουμε εργαστήριο γάλακτος στη Δράμα στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ θα δραστηριοποιήσουμε ακόμα περισσότερο και το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ, οπότε ό,τι ουσιαστικά παράγεται από νέα γνώση αυτή θα μεταφέρετε στα παραγωγικά συστήματα».

Ο κ. Χατζηνικολάου αναφέρθηκε ακόμα στην πατάτα Νευροκοπίου, λέγοντας ότι «ήδη έχουμε ξεκινήσει ένα έργο για την πατάτα Νευροκοπίου, ώστε να βοηθήσουμε στην ταυτότητά της, την ιχνηλασιμότητά της και επίσης μέσω αυτής της διαδικασίας να μπορέσει να πάρει προστιθέμενη αξία και να ξέρουμε ποια είναι η σφραγίδα του χώρου και του χρόνου που παράγεται η πατάτα, ώστε αυτή να ιχνηλατείται στο μέλλον».

Καρασαρίνης: Να αντιληφθούμε τα προβλήματα που υπάρχουν

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας κ. Καρασαρίνης, σημείωσε ότι «η Δράμα είναι ο 39ος νομός που επισκέπτονται τους τελευταίους έξι μήνες και στόχος των συναντήσεων αυτών είναι να δούμε στο πεδίο τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο και τον αλιέα, με την προοπτική να μπορέσουμε να αντιληφθούμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, ώστε να τα μεταφέρουμε στην κεντρική ηγεσία και να τα περάσουμε στο επόμενο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας».

Γιαννακάκης:  Ανάγκη δημιουργίας συνεταιρισμών

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και αναπληρωτής γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιαννακάκης, αναφέρθηκε στη δημιουργία συνεταιριστικών φορέων από τους αγρότες.

«Με την ίδρυση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία αγροτικών συνεταιρισμών σε όλη την Ελλάδα».

Όπως είπε ο ίδιος, «γενικώς προσπαθούμε να αναδιοργανώσουμε το σύστημα το οποίο έχει καταρρεύσει, ενώ προσπάθεια καταβάλουμε στο να επανέλθουν οι συνεταιριστικές υποδομές ξανά στο συνεταιριστικό χώρο, αυτές οι οποίες βρίσκονται στα χέρια της PQH και των εκκαθαριστών για να μπορέσουν να επαναδημιουργηθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά από τον πρωτογενή τομέα και γενικώς έχουμε μια δραστηριότητα με τις δικές μας δυνάμεις, χωρίς κρατική στήριξη».

Αναφερόμενος στο συνεταιρισμό της Δράμας, είπε ότι «ολόκληρος ο Νομός Δράμας έχει πέντε μόνο συνεταιρισμούς που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο, εκ των οποίων ο ένας είναι Γυναικείος Συνεταιρισμός. Άρα λοιπόν η δυνατότητα παρέμβασης στον αγροτικό τομέα, είναι προς το  παρόν μικρή. Το ζήτημα δεν είναι να κάνουμε ένα στρατό συνεταιρισμών, αλλά συνεταιρισμούς οι οποίοι πλαισιώνονται από αγρότες για να μπορέσουμε να καθοδηγήσουμε και τον πρωτογενή τομέα στο τι και πώς θα το παράξουν, να το κατευθύνουν στην αγορά και να το συγκεντρώσουμε για να πάει στην αγορά συγκεντρωμένο. Αυτή είναι και η φιλοσοφία».