Home > Πρώτο Θέμα > Καταλήψεις σήμερα σε σχολεία της Δράμας για τη Μακεδονία

Καταλήψεις σήμερα σε σχολεία της Δράμας για τη Μακεδονία

Καταλήψεις σήμερα σε σχολεία

της Δράμας για τη Μακεδονία

Σε κατάληψη από χθες το μεσημέρι το Γυμνάσιο Προσοτσάνης

Υπό κατάληψη το 5ο Γυμνάσιο, το 3ο-4ο ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ για πολλά σχολεία της Δράμας, ξεκίνησε σήμερα η Πέμπτη 29 Νοεμβρίου. Ήδη, από το πρωί, υπό κατάληψη παραμένουν το 5ο Γυμνάσιο Δράμας, το σχολικό συγκρότημα του 3ου και 4ου ΓΕΛ Δράμας, και τα ΕΠΑΛ, ενώ μέχερι στιγμής δεν έχουμε πληροφορίες για άλλα σχολεία. Στο μεταξύ, ήδη από χθες το μεσημέρι, κλειστό παραμένει το Γυμνάσιο Προσοτσάνης και από σήμερα το πρωί θα τελούσε υπό κατάληψη και το Λύκειο Προσοτσάνης. Οι φωτογραφίες είναι από το 5ο Γυμνάσιο και το 3ο-4ο ΓΕΛ Δράμας.

Ο «Πρωινός Τύπος» θα έχει συνεχή ενημέρωση στη συνέχεια της ημέρας.

 

ΕΔΩ ΚΑΙ μερικές ημέρες, έχει ξεκινήσει ένα πανελλαδικό κίνημα διαμαρτυρίας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, το οποίο εκφράζει κυρίως την αντίθεσή του στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Το κίνημα αυτό έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις τις τελευταίες μέρες σε όλη τη χώρα, όπως και αντεγκλήσεις, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και μεμονωμένων επεισοδίων μεταξύ διαφόρων ομάδων που παρεισφρέουν στο χώρο της εκπαίδευσης.

Η καμπάνια έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες, μέσων μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα μεταξύ μαθητών και σχολείων, όπως κυρίως και μέσω του διαδικτυακού μέσου του Facebook. Αν και δεν είναι σαφής η βάση απ’ όπου ξεκίνησε αυτή η διαμαρτυρία, μια εκδοχή φέρεται να είναι η αποβολή που δέχθηκαν μαθητές σε κάποιες πόλεις της χώρας, επειδή στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, είχαν τραγουδήσει το «Μακεδονία ξακουστή». Ήδη, διάφορες πορείες και διαμαρτυρίες μαθητών έχουν ξεκινήσει από την Τρίτη σε όλη τη χώρα σε διάφορες πόλεις.

 

5o GYMNASIO DRAMAS 02 copyΤα σχολεία στη Δράμα

Ήδη από χθες το μεσημέρι, μετά τη λήξη των μαθημάτων, οι μαθητές του Γυμνασίου Προσοτσάνης προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου, απλώνοντας σημαίες στα κάγκελα και πανό με διάφορα συνθήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει την κατάληψη. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε η εφημερίδα μας μέχρι χθες το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι θα υπάρχουν καταλήψεις σε μερικά σχολεία του Νομού Δράμας. Σε κάποια απ’ αυτά μάλιστα, χθες το πρωί οι μαθητές πραγματοποίησαν συνελεύσεις, για να αποφασίσουν αν θα προβούν ή όχι σε διαμαρτυρίες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Χωρίς βέβαια να επιβεβαιώνονται άμεσα όλες αυτές οι πληροφορίες, γιατί κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να ακολουθήσει σήμερα το πρωί, σε καταλήψεις και διαμαρτυρίες αναμένεται να προβεί το σχολικό συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου, το 5ο και το 6ο Γυμνάσιο Δράμας καθώς και το Μουσικό Σχολείο Δράμας.

 

Η αντίδραση γυμνασιάρχου στην Πρώτη Σερρών

5o GYMNASIO DRAMAS copyΣτο μεταξύ, το πρωί της Τρίτης στην γειτονική μας Πρώτη Σερρών, οι μαθητές του εκεί Γυμνασίου, προέβησαν σε διαμαρτυρία και πορεία στο χωριό, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να υπάρξει η έντονη αντίδραση του διευθυντή του Γυμνασίου, ο οποίος σε μια άστοχη κίνηση, έσπασε το τζάμι της εισόδου με μια γλάστρα, προκειμένου να σταματήσει την κατάληψη του σχολείου από τους μαθητές.

Το παράξενο με την υπόθεση αυτή, είναι ότι ο γυμνασιάρχης τιμώρησε τους μαθητές με τα να τους στερήσει το δωρεάν δικαίωμά τους με την επιστροφή στο σπίτι με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, αναγκάζοντάς τους να καταβάλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου, κάτι που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν έχει δικαίωμα να κάνει. Όπως είναι γνωστό, η μεταφορά των μαθητών προς το Γυμνάσιο και προς το σπίτι, πληρώνεται με χρήματα της αρμόδιας Περιφέρειας.

Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν υπάρξει αντεγκλήσεις ακόμα και μεταξύ γονέων, καθηγητών και μαθητών για διαφορετικές απόψεις, ενώ έχουν υπάρξει και εκφοβισμοί για επέμβαση της Αστυνομίας, ότι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα και συλλήψεις μαθητών.

Πάντως, σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα από τη νομοθεσία, οι κατά τόπους εισαγγελείς, έχουν το δικαίωμα να εμποδίσουν τις καταλήψεις και να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία, με την επέμβαση της Αστυνομίας όπως είχε γίνει και στις καταλήψεις στις αρχές Νοεμβρίου. Η Αστυνομία μάλιστα, έχει το δικαίωμα να κόψει ακόμα και τις όποιες αλυσίδες τοποθετηθούν στις κεντρικές εισόδους των σχολείων για να παραμείνουν κλειστά.

Σε κάθε περίπτωση, είναι άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί σήμερα, τουλάχιστον για το Νομό της Δράμας και ποια ακριβώς σχολεία θα προβούν σε καταλήψεις.

 

Η θέση της ΟΛΜΕ

Στο μεταξύ, η ΟΛΜΕ, με επίσημη ανακοίνωσή της τάσσεται κατά των καταλήψεων και των διαμαρτυριών των μαθητών, ζητώντας από τους εκπαιδευτικούς να «προχωρήσουν σε συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων, να οργανώσουν συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες, να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς».

Ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου με δηλώσεις του, σημείωσε ότι, «το τελευταίο διάστημα, φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να διοχετεύσουν το εθνικιστικό δηλητήριό τους σε μαθητές και σε σχολεία. Με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα μαθητών, με τοποθετήσεις στελεχών τους και με ‘απεσταλμένους’ τους έξω από σχολεία, καλούν απροκάλυπτα τους μαθητές σε κινητοποιήσεις με το πρόσχημα των εθνικών θεμάτων, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να σπείρουν τον διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να καταγράψουν δυνάμεις ως δικές τους».