Home > νέα > Καταμερισμός ελλείμματος για 1,1 εκ. ευρώ από ανταποδοτικά τέλη στα επόμενα 3 χρόνια

Καταμερισμός ελλείμματος για 1,1 εκ. ευρώ από ανταποδοτικά τέλη στα επόμενα 3 χρόνια

Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Καταμερισμός ελλείμματος

για 1,1 εκ. ευρώ από ανταποδοτικά

τέλη στα επόμενα 3 χρόνια

► Ο καταμερισμός βαρύνει αποκλειστικά τη δημοτική αρχή Μασμάκου, ισχυρίστηκαν οι αντιπολιτεύσεις

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΘΕΜΑ του χρονοδιαγράμματος που αφορά στον ισοσκελισμό των δαπανών των ανταποδοτικών υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας του έτους 2019 που καλύφθηκαν από άλλους τρόπους, συζητήθηκε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου.

Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι υπήρχε ένα κενό 1.141.282 ευρώ, το οποίο προέρχεται από τη χρήση του 2019 και σύμφωνα με το νόμο υπάρχει δυνατότητα να κατανεμηθεί όπως επιθυμεί ο Δήμος μέσα στην επόμενη πενταετία.

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Εφραιμίδης, η πρόταση της δημοτικής αρχής είναι ότι, «επειδή υπάρχει η πρόταση της αύξησης του 26,5% (σ.σ. αύξηση των τελών καθαριότητας) να υπάρξει κάτι επιπλέον τον πρώτο χρόνο και να καταμεριστεί στα επόμενα τρία χρόνια, ώστε σε βάθος τετραετίας που είναι διοίκηση αυτή η δημοτική αρχή, να κλείσει το θέμα και να ισοσκελιστεί».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Χαρακίδης, σημείωσε ότι «δεν υπερψηφίζουμε την πρόταση της δημοτικής αρχής, για το λόγο ότι έρχεται αποσπασματικά μόνο για το άνοιγμα που υπάρχει για το 2019 και ευτυχώς περιορίστηκε και δεν επεκτάθηκε στη χρήση της πενταετίας». Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί το σώμα, για τα ανοίγματα τα οποία υπάρχουν και έχουν καλυφθεί με τον ίδιο τρόπο από το 2016 έως και το 2018.

Ο κ. Τσιαμπούσης σημείωσε ότι «στην ουσία είναι ο προάγγελος του θέματος των δημοτικών τελών, γιατί ξέρουμε ότι το θέμα ήρθε από την Οικονομική Υπηρεσία με αύξηση 57,5%, εκεί η δημοτική αρχή μας είπε ότι αυτό το ποσό δεν θα χρειαστεί να το πληρώσουμε οπότε δεν θα το υπολογίσουμε και έγινε μια πρόταση για 26,5% αύξηση για τα δημοτικά τέλη του 2020».

Όπως είπε ο κ. Τσιαμπούδης, «ξέρουμε ότι θα πρέπει να πληρωθεί» όμως είπε ότι η δημοτική αρχή «γνώριζε ότι θα έχουμε ελλείμματα και μάλιστα τόσο μεγάλα, όχι μόνο δεν τα έφερε προκειμένου να τα συζητήσουμε στα δημοτικά τέλη του 2019, αλλά στην ουσία τα έκρυψε, τα έκρυψε και από τους πολίτες», γιατί το 2019 ήταν εκλογική χρονιά, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «τίθεται θέμα κοροϊδίας του Δραμινού λαού: κρύψατε ένα στοιχείο το οποίο γνωρίζατε». Τόνισε επίσης ότι αυτό το θέμα «βαρύνει αποκλειστικά τη δημοτική αρχή και άρα την ευθύνη θα την αναλάβετε εξ ολοκλήρου».

Ο κ. Ηλιόπουλος κινήθηκε στο ίδιο κλίμα με τις δύο μείζονες παρατάξεις της αντιπολίτευσης λέγοντας αρχικά ότι όλα αυτά έγιναν «… δια χειρός Μαμσάκου, όπου ο δήμαρχός μας ήταν ταυτόχρονα και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ». Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «σας είχαμε προειδοποιήσει πολλές φορές ότι στραβά αρμενίζει το πλοίο, δεν φταίει ο γιαλός και δεν ακουστήκαμε. Και τα αποτελέσματα είναι μια υπερδιόγκωση των αποδοτικών τελών που θα την χρεωθούν οι συμπολίτες μας και μια κακή διαχείριση και μια κλεψιά ψήφων του δραμινού λαού, γιατί κρύψατε τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

Ο κ. Μήτρου είπε ότι για την ουσία του θέματος θα τοποθετηθεί στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, είπε ότι δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο έγινε η διαπαραταξιακή επιτροπή και γιατί το θέμα συζητείται σήμερα. «Υπάρχει η πρόταση της δημοτικής αρχής η οποία θα έρθει στη συζήτηση της Δευτέρας».

Ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατηγορήθηκε και από τον κ. Μλεκάνη, ο οποίος είπε ότι ο δήμαρχος που ήταν και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, «γνώριζε πολύ καλά τι πρόκειται να γίνει, και φροντίσατε, όχι απλά να μην μάθει ο κόσμος, να μην έρθει καν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εσείς το αποκλείσατε από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το μεγάλο αυτό ζήτημα της κοστολόγησης της ΔΙΑΑΜΑΘ. Επομένως, απορώ, γιατί δεν αναλαμβάνεται την ευθύνη σας, γιατί δεν βγαίνετε δημόσια να πείτε, το τι κάνατε».

Απαντώντας τέλος ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, είπε ότι «δεν θα μπω στον πειρασμό να απαντήσω στις τοποθετήσεις όλων σας», ενώ στη συνέχεια μίλησε για αντίφαση: «Από τη μια (σ.σ. μας λέτε) γιατί κάνετε αυξήσεις. Δεν ψηφίζουμε αυξήσεις. Από την άλλη έρχεστε και λέτε ότι έπρεπε να κάνουμε αυξήσεις. Γιατί δεν τις κάνατε! Πάλι δεν τις ψηφίζεται. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι αυτή η διοίκηση, ήταν η μόνη διοίκηση που πήρε το θάρρος να κάνει αυξήσεις όταν γυρίσουμε πίσω χρόνια και δούμε ότι από τις προηγούμενες (σ.σ. διοικήσεις) είχαμε μηδενικές αυξήσεις. Αυτή λοιπόν η παράταξη, είχε το θάρρος, να βγει μπροστά ενώπιον του Δραμινού λαού και να κάνει αυξήσεις πάνω από 50%. Τι δεν ακούσαμε τότε. Τα μύρια και όσα! Ερχόμαστε στο σήμερα, για το τι θα κάνουμε αύριο – μεθαύριο, γι’ αυτές τις λογιστικές αποκλείσεις του ενός εκατομμυρίου. Θα δείτε τι θα  κάνουμε τα επόμενα χρόνια. Θα το δείτε και το κρίνουμε. Πρώτα απ’ όλα, επιτρέπεται η απόκλιση του προϋπολογισμού στο 10%. Από την άλλη για πρώτη φορά η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να έχουν πλήρη εικόνα του Ε9, για να πούμε για ημιυπαίθριους χώρους. Καταλαβαίνετε τι έσοδα θα είναι αυτά για τους Δήμους που δεν μπορούσαμε να τα προβλέψουμε και να τα εισπράξουμε. Άρα λοιπόν μην βιάζεστε και μην προδικάζεται. Δεν χρειαζόμαστε εισηγητές. Όλοι μας κρινόμαστε εκ τους αποτελέσματος».

Κατά την ψηφοφορία, η συμπολίτευση ψήφισε θετικά την πρόταση της δημοτικής αρχής, η «Πόλη+Ζωή» ψήφισε παρών, η παράταξη «Project Δράμα 2020» επικαλέστηκε την άρνηση ψήφου, η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» ψήφισε παρών, ενώ η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.