Home > νέα > Κατανομή ΣΑΤΑ 1,2 εκατ. ευρώ με 49% στην πόλη της Δράμας και 51% στις κοινότητες του Δήμου

Κατανομή ΣΑΤΑ 1,2 εκατ. ευρώ με 49% στην πόλη της Δράμας και 51% στις κοινότητες του Δήμου

Πέρασε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο

Κατανομή ΣΑΤΑ 1,2 εκατ. ευρώ

με 49% στην πόλη της Δράμας

και 51% στις κοινότητες του Δήμου

► Αντιπολίτευση: Λιγοστά τα χρήματα αλλά δεν υπάρχουν περισσότερα

► Μήτρου: «Διαχείρισης της φτώχειας … κατανομή φτωχοκομείου»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΤΑ πλειοψηφία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, η κατανομή πιστώσεων στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες για κάλυψη επενδυτικών δαπανών 2020. Ως συνήθως, το ποσό της ΣΑΤΑ είναι ούτως ή άλλως μικρό και η κατανομή του από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, γίνεται συνήθως με πληθυσμιακά κριτήρια.

Από εκεί και πέρα, η δημοτική αρχή συνήθως τροποποιεί την κατανομή ανάλογα με τις ανάγκες των κοινοτήτων. Όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης, η δημοτική αρχή τροποποίησε φέτος την κατανομή της ΣΑΤΑ, δίνοντας 49% στην πόλη της Δράμας και το 51% στις κοινότητες, προκειμένου να υπάρχει μια δικαιότερη αντιμετώπιση.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και τελικά το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την παράταξη του δημάρχου «Ενώνουμε τη Δράμα», από την παράταξη του κ. Τσιαμπούση «Project Δράμα 2020» και από τον κ. Καλαϊδόπουλο «Προοπτική για τη Δράμα».

Έτσι, από τη ΣΑΤΑ, η πόλη της Δράμας παίρνει τελικά 600.000 ευρώ για το 2020, και το σύνολο των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Δράμας τις 623.880 ευρώ. Το συνολικό ποσό είναι 1.233.880 ευρώ.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, και σύμφωνα με την Υπηρεσία, το συνολικό ποσό βγαίνει από τα έσοδα του Δήμου, τα οποία κατανέμονται για το 2020 κατ’ εκτίμηση ως εξής:

  1. Τέλος ακίνητης περιουσίας: 279.000 ευρώ.
  2. Τέλος αδειών οικοδομής: 3.000 ευρώ.
  3. Τέλος ΑΠΕ: 10.000 ευρώ.

Σύνολο: 292.000

Στα έκτακτα ορίζεται η ΣΑΤΑ, που είναι επιχορηγήσεις για επενδυτικούς σκοπούς με σύνολο 1.240.350 ευρώ.

Το συνολικό ποσό των δύο παραπάνω είναι: 1.532.3650 ευρώ, από τα οποία κατανέμεται τελικά το 80%, ήτοι 1.225.880 ευρώ.

Ενώ σύμφωνα με την πρόταση της δημοτικής αρχής το ποσό αυξάνεται στα 1.233.880 ευρώ.

Η παράταξη «Πόλη+Ζωή» καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής,  με τον κ. Χαρακίδη να μιλάει για την ανάγκη μιας καλύτερης κατανομής των χρημάτων στις κοινότητες για τα τεχνικά έργα που χρειάζονται. Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένα παραδείγματα, λέγοντας ότι όλα τα έργα των κοινοτήτων δεν μπορούν να γίνουν μέσω της κατανομής αυτής. Σημείωσε ιδιαίτερα επίσης, ότι, η κατανομή θα πρέπει να σταματήσει να γίνεται μ’ αυτόν τον τρόπο, και από πριν θα πρέπει να ακούγονται οι πραγματικές ανάγκες των κοινοτήτων.

Με τη σειρά του ο κ. Τσιαμπούσης του «Project Δράμα 2020», είπε ότι όσα χρήματα και αν μοιραστούν στις κοινότητες, πάντα θα είναι λιγοστά και δεν θα αρκούν. Όπως είπε τα χρήματα είναι συγκεκριμένα και αυτά αναγκαζόμαστε να διαχειριζόμαστε και η δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια δεν κάνει την κατανομή με τον πληθυσμό, αλλά ανάλογα με τις ανάγκες. Λέγοντας ότι, αυτό είναι σωστό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δίνουμε και λύσεις.

Ο κ. Ηλιόπουλος της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών», καταψήφισε την κατανομή των χρημάτων, λέγοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με μια διαχείριση της μιζέριας», καθώς, «είναι πολύ λίγα τα χρήματα. Και δεν φταίει η δημοτική αρχή βέβαια, αλλά η κεντρική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Και η διαχείριση της μιζέριας δεν καλύπτει βασικές ανάγκες των κοινοτήτων».

Με τη σειρά του ο κ. Μήτρου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είπε ότι πρόκειται για ένα «ζήτημα κατ’ αρχήν πολιτικό». Όπως είπε, «το 2009, ο Δήμος Δράμας λάμβανε για ΣΑΤΑ 5.613.000 ευρώ. Και ούτε τότε ήμασταν ευχαριστημένοι. Σήμερα βρισκόμαστε σε έναν ποσοστό μείον 78% Τι διαχείριση να κάνεις, πώς να τα μοιράσεις και πώς θα βρεις να καλύψεις βασικές ανάγκες». Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής, λέγοντας ότι «το θέμα δεν είναι διαδικαστικό, είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μια τέτοια κατανομή… φτωχοκομείου!»

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος, συμφώνησε ότι «δυστυχώς, όλο αυτό το οποίο συζητούμε αυτή τη στιγμή, εξαρτάται από τα κόμματά σας, κύριοι, τα οποία εξυπηρετείτε. Δυστυχώς θα έπρεπε να συγκρουστείτε με τα κόμματά σας».

Ο κ. Καλαϊδόπουλος επέκρινε τους προέδρους των Κοινοτήτων ότι επέλεξαν παρατάξεις για να εκλεγούν και ότι δεν έπρεπε να εξαρτώνται από κόμματα. Όπως είπε σε άλλο σημείο, «θα πρέπει να χορηγούνται χρήματα απευθείας στις κοινότητας και όχι μέσω του Δήμου και να έχουν τη δική τους δυνατότητα να προτείνουν τις ανάγκες τους και όχι να εξαρτώνται από το Δήμο». Ο κ. Καλαϊδόπουλος ψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής.