Home > Νέα > Κατάθεση αναφοράς Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή «Τέρμα τα μισόλογα για τις Φυλακές Νικηφόρου!»

Κατάθεση αναφοράς Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή «Τέρμα τα μισόλογα για τις Φυλακές Νικηφόρου!»

Κατάθεση αναφοράς Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή

«Τέρμα τα μισόλογα για τις Φυλακές Νικηφόρου!»

 

 

ΑΝΑΦΟΡΑ στη Βουλή για το ζήτημα των Φυλακών Νικηφόρου κατέθεσε η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κα. Χαρά Κεφαλίδου, η οποία μεταξύ άλλων σε δηλώσεις της τονίζει χαρακτηριστικά: «Τέρμα τα μισόλογα για τις Φυλακές Νικηφόρου! Ας απαντήσει επιτέλους το Υπουργείο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Την αναφορά της η κα. Κεφαλίδου, κατέθεσε προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Οικονομικών.

«Κατέθεσα σήμερα Ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς και ζητώ το κείμενο του Προεδρικού  Διατάγματος και τη Γνωμοδότηση του ΣτΕ, ώστε να γνωρίζουμε όλοι, και κυρίως η τοπική κοινωνία που περιμένει εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια, ποιο είναι το τελικό χρονοδιάγραμμα λειτουργίας και στελέχωσης των φυλακών. Είναι κρίμα να ρημάζει το υφιστάμενο κτήριο και να καθυστερεί η λειτουργία του», σημείωσε η βουλευτής.

Για το θέμα των φυλακών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε (19.10.2017) ένα περίεργα λιτό δελτίο Τύπου, στο οποίο ανακοινώνεται η έγκριση από το ΣτΕ του σχεδίου π.δ. για την ίδρυση του Καταστήματος Κράτησης στη Δράμα, χωρίς να αναφέρεται καμία άλλη περαιτέρω πληροφορία. Παρά τις επανειλημμένες Ερωτήσεις μας για το θέμα οι επίσημες απαντήσεις που έχουμε λάβει από τα συναρμόδια Υπουργεία είναι ασαφείς, γενικόλογες και για να δικαιολογηθούν οι καθυστερήσεις το ‘μπαλάκι’ της ευθύνης πηγαίνει από το ένα Υπουργείο στο άλλο. Είναι καιρός να σταματήσουν τα μισόλογα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να απαντήσει συγκεκριμένα για τη στελέχωση, τους πόρους και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των φυλακών.

 

Η αναφορά
Στην αναφορά της η κα. Κεφαλίδου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι, «είναι η πρώτη ενημέρωση έπειτα από 2,5 χρόνια εκκωφαντικής σιωπής. Η τελευταία ενημέρωση από τη μεριά του αρμόδιου Υπουργείου ήταν τον Απρίλιο του 2015, όταν ο τότε Υπουργός κ. Παρασκευόπουλος διαβεβαίωνε ότι το έργο κατασκευής των φυλακών είχε ολοκληρωθεί

σε ποσοστό 90%.]

[Στη σχετική Γνωμοδότησή του το ΣτΕ επιπλήττει τον αρμόδιο Υπουργό τονίζοντας ότι «στη διοίκηση δεν είναι ενδεδειγμένη και θα έπρεπε να αποφεύγεται η άμεση τροποποίηση του Οργανισμού, η οποία εμμέσως επέρχεται με την ίδρυση του επίμαχου καταστήματος κράτησης, το οποίο συνιστά νέα ειδική περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου», ενώ υπενθυμίζει στον κ. Κοντονή ότι «οι Οργανισμοί ενδείκνυται να μην τροποποιούνται σε σύντομα χρονικά διαστήματα και πάντως όχι αμέσως μετά τη θέσπισή τους». Φυσικά οι δυο αυτές επιπλήξεις του ΣτΕ έχουν τεχνηέντως παραληφθεί από το δελτίο Τύπου του Υπουργείου! Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το αρμόδιο Υπουργείο εμφανίζει σημάδια ‘αμνησίας’, αφού είχε ξεχάσει να κατασκευαστεί το Εντευκτήριο των φυλακών, θέμα για το οποίο είχα καταθέσει σχετική ερώτηση τον Σεπτέμβριο του 2016 (Α.Π. 8649/ 27.09.2016)].

Τέλος, μετά από την αναφορά της σε ένα ιστορικό κατασκευής των Φυλακών, ρωτάει:

[1. Γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν συμπεριέλαβε στο νέο Οργανισμό του τις φυλακές Νικηφόρου; Θα προχωρήσει σε τροποποίησή του και πότε;

  1. Ποια είναι τα επόμενα βήματα αναφορικά με τις διοικητικές πράξεις που απαιτούνται για τη λειτουργία των φυλακών;
  2. Ποιο είναι το τελικό χρονοδιάγραμμα παραλαβής του έργου των φυλακών;
  3. Έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητες πιστώσεις για τη λειτουργία και συντήρηση των φυλακών;
  4. Ποια διαδικασία θα ακολουθήσει το Υπουργείο σας σχετικά με τη στελέχωση των φυλακών; Τι έχει γίνει με το Πόρισμα που η ηγεσία του Υπουργείου σας είχε δεσμευτεί 1,5 χρόνο πριν ότι θα παρουσιάσει;
  5. Πότε επιτέλους προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία των φυλακών;]