Home > Πρώτο Θέμα > Καθημερινές οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης 0,7 € περίπου στη Δράμα-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρ. του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Δράμας

Καθημερινές οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης 0,7 € περίπου στη Δράμα-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρ. του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Δράμας

Σε δυσθεώρητα ύψη έφτασε το καθημερινό κόστος διαβίωσης

Καθημερινές οι αυξήσεις

στο πετρέλαιο θέρμανσης

0,7 € περίπου στη Δράμα

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρ. του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΧΩΡΙΣ σταματημό είναι το ράλι των αυξήσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, όσον αφορά τα υγρά καύσιμα. Οι αυξήσεις τόσο στη βενζίνη, όσο και στο πετρέλαιο κίνησης αλλά και στο πετρέλαιο κίνησης, είναι καθημερινές κι ήδη δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πού θα σταματήσουν.

Την χθεσινή μέρα μάλιστα, Τετάρτη 9 Μαρτίου, το πετρέλαιο θέρμανσης στη Δράμα ήταν στο 1,65 ευρώ, ενώ για σήμερα θα είναι σίγουρα αυξημένο κατά 0,7 ευρώ τουλάχιστον. Χαρακτηριστικά είναι όσα λέει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ν. Δράμας κ. Γιάννης Κεσκίνογλου.

Όπως μας λέει, «η  ακρίβεια είναι τεράστια. Σήμερα (χθες) μάλιστα, το πετρέλαιο θέρμανσης άγγιξε το 1,65 ευρώ και έχουμε καθημερινή αύξηση». Όπως σημειώνει ο ίδιος, οι χθεσινές τιμές ανά τόνο είχαν φτάσει πήραν επάνω 75-80 ευρώ, ενώ σίγουρα αύριο – μεθαύριο θα πάρει επάνω 100 ευρώ ο τόνος. Για να καταλάβετε, χθες πουλούσαμε με 1,55 και σήμερα το αγοράσαμε με 1,60. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι, δεν πάμε ούτε για 4% κέρδος και επί της ουσίας με αυτά που συμβαίνουν, χάνουμε τα λεφτά μας. Εδώ που φτάσαμε, είναι προτιμότερο να μην πουλάμε».

Αναφερόμενος στα καύσιμα κίνησης, εξήγησε ότι «η βενζίνη έχει ήδη ξεπεράσει τα 2,15 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης έχει περάσει τα 2,05 ευρώ».

Στην ερώτηση αν ο κόσμος βάζει πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Κεσκίνογλου τονίζει ότι «οι καταναλωτές βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης για 100 και 200 λίτρα, ίσα να αντιμετωπίσει για λίγες μέρες την κατάσταση».

Ο ίδιος είναι και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Δράμας και ως προς το αγροτικό ζήτημα, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αγροτικό πετρέλαιο, λέγοντας ότι «τα έξοδα για τα πετρέλαια για να δουλέψουμε στα χωράφια είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Για παράδειγμα, ήθελα 8.000 ευρώ πετρέλαιο, και ήδη πριν ακόμα μπούμε στην καλλιέργεια, πλέον πληρώνω διπλάσια τιμή στο πετρέλαιο. Μπορεί να ήταν μια καλή χρονιά για την πατάτα  και άλλες καλλιέργειες, παρ’ όλα αυτά, οι αυξήσεις στο ρεύμα, το πετρέλαιο και τα λιπάσματα, ουσιαστικά εξανεμίζουν τα οποιαδήποτε κέρδη μπορεί να είχαμε».

Γρηγοριάδης: Καθημερινές οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης

«Καθημερινά το πετρέλαιο θέρμανσης παίρνει επάνω μέχρι και 0,7 ευρώ το λίτρο», επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ν. Δράμας κ. Γιάννης Γρηγοριάδης.

Όπως λέει ο ίδιος, «σήμερα (χθες) η αμόλυβδη πέρασε τα 2,10 ευρώ, ενώ στα 2 ευρώ είναι το πετρέλαιο κίνησης. Ο τόνος στη βενζίνη είναι περίπου στα 2.100 ευρώ. Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, ανεβαίνει 0,7 ευρώ κάθε μέρα, με την τιμή του σήμερα (χθες) να κυμαίνεται στο 1,60 ευρώ. Για παράδειγμα, χθες ήταν 1,52 ευρώ, προχθές 1,47 ευρώ και οι αυξήσεις είναι καθημερινές».

Διευκρινίζει ακόμα ο ίδιος, ότι «ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι οι βενζινοπώλες πειράζουν τις τιμές ανάλογα με την αγορά. Όμως αυτό που συμβαίνει στις τσέπες όλων των καταναλωτών, συμβαίνει και στην τσέπη του βενζινοπώλη. Δεν ξέρουμε αν θα αγοράσουμε ή όχι, δεν έχει κανένας τη βεβαιότητα αν και πόσο θα ακριβύνουν, οπότε όλους μας έχει βρει με μειωμένα αποθέματα και αυτή την στιγμή προσπαθούμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση ακρίβειας… χωρίς να ξέρουμε αν μπορέσουμε τελικά να τη διαχειριστούμε. Αισιοδοξούμε να αλλάξει λίγο ο καιρός και να ανέβουν οι θερμοκρασίες».

Ερωτώμενος αν οι καταναλωτές στη Δράμα βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης, τονίζει ότι «ο κόσμος βάζει πετρέλαιο αρχικά γιατί κάνει κρύο ακόμα, αλλά και επειδή φοβάται ότι θα ανέβει κι άλλο».

Όπως λέει χαρακτηριστικά, «κανένας δεν γνωρίζει πού θα πάει όλο αυτό και υπάρχει η πιθανότητα το πετρέλαιο θέρμανσης να φτάσει ακόμα και στα 2 ευρώ».

Η Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, η Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης αναγκάστηκε να εκδώσει χθες σχετική ανακοίνωση, προκειμένου να ενημερώσει τους καταναλωτές για την κατάσταση που επικρατεί. Όπως αναφέρουν, «οι αυξήσεις στις τιμές διυλιστηρίων είναι καθημερινά πρωτόγνωρα πολύ μεγάλες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι, από την αρχή του μήνα  τα διυλιστήρια αύξησαν την τιμή του πετρελαίου  κίνησης  κατά 40 λεπτά δηλαδή 400 ευρώ το κόστος των  1000 λίτρων».

Τονίζουν επίσης, ότι, «τα πρατήρια καυσίμων και ενέργειας καταναλώνοντας τα αποθέματά τους, έχουν σημαντική χρονοκαθυστέρηση στην αύξηση όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα. Απόδειξη της καθυστέρησης αυτής είναι ότι , για πρώτη φορά η μέση τιμή της  λιανικής του πετρελαίου κίνησης , δηλαδή αυτή που πουλάνε τα πρατήρια είναι μικρότερη από την τιμή που πουλάνε τα διυλιστήρια».

Η Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, καλεί τους καταναλωτές να μην παρασύρονται από τους κατά επάγγελμα παραπληροφοριοδότες και να εμπιστεύονται τους οικογενειάρχες πρατηριούχους που φροντίζουν να διατηρούν τις ισορροπίες στην αγορά καυσίμων.

Υπενθυμίζουν επίσης, ότι, τα  νομίμως λειτουργούντα πρατήρια προμηθεύονται τα καύσιμα τους μέσω των εταιριών χονδρικής εμπορίας από τα Ελληνικά διυλιστήρια και το θεωρούν υποκριτικό να μην λαμβάνονται  υπόψη οι αυξήσεις στην πηγή που είναι τα διυλιστήρια.