Home > νέα > Καθυστερεί η επένδυση για τη μεταποίηση της πατάτας στο Νευροκόπι για ένα αγροτεμάχιο Κεσκίνογλου: «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι τέλους»

Καθυστερεί η επένδυση για τη μεταποίηση της πατάτας στο Νευροκόπι για ένα αγροτεμάχιο Κεσκίνογλου: «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι τέλους»

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας Γ. Κεσκίνογλου

Καθυστερεί η επένδυση

για τη μεταποίηση της πατάτας

στο Νευροκόπι για ένα αγροτεμάχιο

Κεσκίνογλου: «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι τέλους»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ η προσπάθεια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας (ΕΑΣ) και της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Κ. Νευροκοπίου, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και προχώρησε καλά, εντούτοις υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εξέλιξη της επένδυσης.

Αναφερόμαστε στην επιτυχία της ΕΑΣ Δράμας, για την πρόταση που είχε υποβάλει παλαιότερα στο Ταμείο Ανάκαμψης και εγκρίθηκε το 2022, για τη δημιουργία μονάδας για τη μεταποίηση της πατάτας στο Συσκευαστήριο Πατάτας της Ομάδας Παραγωγών Κ. Νευροκοπίου.

Για να τα  πάρουμε από την αρχή τα πράγματα, σε μια απόπειρα να δώσει υπεραξία στο προϊόν της πατάτας και προς όφελος των μελών της, η ΕΑΣ Δράμας είχε προχωρήσει στη μελέτη μια μεγάλης επένδυσης, συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ. Στόχος, η δημιουργία μιας μονάδες για την μεταποίηση της πατάτας.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, η μονάδα αυτή μπορεί να παράγει μεταποιημένα προϊόντα πατάτας όπως προτηγανισμένη πατάτα αλλά και τσιπς, ενώ επίσης θα υπάρχουν και πέντε μεγάλοι θάλαμοι ψύξης για συντήρηση της πατάτας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η εγκατάσταση θα πρέπει να έχει συνολική στεγασμένη επιφάνεια 10.000 τ.μ.

Η χρηματοδοτική ενίσχυση αφορά στο 55% του προϋπολογισμού της επένδυσης, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια και δανεισμό.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΕΑΣ και  πρόεδρος της Οµάδας Πατατοπαραγωγών κ. Κεσκίνογλου, είχε τονίσει ότι, «κάθε χρόνο η χώρα µας εισάγει περίπου 100.000 τόνους προτηγανισμένη πατάτα. Προφανώς εδώ υπάρχει µια ευκαιρία, την οποία μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Έχουμε ένα brand γεωγραφικής ένδειξης και θα προσπαθήσουμε να του δώσουµε προστιθέμενη αξία για τους 49 παραγωγούς της ομάδας, που καλλιεργούν περί τα 5.000 στρέμματα στην περιοχή. Στα τσιπς σίγουρα υπάρχει ήδη ανταγωνισμός στην Ελλάδα, αλλά θα το δοκιμάσουμε».

Η νέα μονάδα θα λειτουργήσει δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ στο Νευροκόπι και θα εξασφαλίσει την καθετοποίηση της παραγωγής πατάτας προς όφελος των παραγωγών. Η προσπάθεια για την επένδυση αυτή είχε αρχίσει το 2018.

Μία διετία νωρίτερα, μεγάλος «παίκτης» στην ελληνική αγορά των σνακ, είχε δημιουργήσει προϊόν που διαφήμιζε ότι διαθέτει πρώτη ύλη από το Νευροκόπι, που φημίζεται για τη γευστική πατάτα. Έτσι οι αγρότες του λεκανοπεδίου αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν οι ίδιοι στοχεύοντας στη μικρή λιανική και στις συνήθειες της καθημερινότητας.

Απαντώντας στην ερώτηση, σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, ο κ. Κεσκίνογλου λέει ότι, «αυτή την ώρα περιμένουμε να τελειώσει η παραχώρηση ενός οικοπέδου δίπλα στο συσκευαστήριο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επένδυση».

Ερωτώμενος για το τι ακριβώς θα αφορά η επένδυση αυτή, σημειώνει ο ίδιος ότι, «θα γίνεται μεταποίηση του 10% της παραγωγής πατάτας του Λεκανοπεδίου Νευροκοπίου. Αρχικά θα ξεκινήσουμε με τσιπς που θα πωλούνται στο εμπόριο και αργότερα θα προχωρήσουμε σε προτηγανισμένη πατάτα».

Όπως επίσης διευκρινίζει ο ίδιος, «τα τσιπς και οι προτηγανισμένες πατάτες θα πωλούνται απευθείας από εδώ στην κατανάλωση».

Συνεχίζεται η καθυστέρηση

Μιλώντας πάντως χθες Δευτέρα 24 Ιουλίου ο κ. Κεσκίνογλου, τονίζει ότι «δυστυχώς έχουμε ένα πρόβλημα και αυτό αφορά στην παραχώρηση του αγροτεμαχίου» από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ερωτώμενος γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η υπόθεση, ο κ. Κεσκίνογλου εξηγεί ότι, «πριν από δυόμισι χρόνια περίπου είχαμε κάνει έτοιμα για 30 στρέμματα, δεν μπορεί να γίνει κατάτμηση του οικοπέδου και αναγκαστικά θα πρέπει να πάρουμε όλο το αγροτεμάχιο που είναι 109 στρέμματα. Μέσα σ’ αυτό μπορούμε να κάνουμε και φωτοβολταϊκά και την επένδυση χωρίς να έχουμε κανένα πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά από το Υπουργείο καθυστερεί γενικά το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ εμείς θα πρέπει να ξεκινήσουμε την επένδυση».

Όπως τονίζει πάντως ο ίδιος, «εμείς δεν θα σταματήσουμε σε καμιά περίπτωση την επένδυση και θα την πάμε μέχρι τέλους».