Home > νέα > Και στη Δράμα οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Και στη Δράμα οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Και στη Δράμα οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ενάντια στο 4ο μνημόνιο και κατά

της ένταξης των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία

Ελάχιστη η συμμετοχή των εργαζομένων στους Δήμους του Νομού Δράμας!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΜΕ 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, χθες Δευτέρα 22 και σήμερα Τρίτη 23 Μαΐου, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων σε όλους τους τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που κήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η εν λόγω κινητοποίηση γίνεται ενάντια στην «πολιτική που υιοθετεί στο πλαίσιο της ψήφισης του 4ου Μνημονίου η Συγκυβέρνηση καθ’ υπαγόρευση της Τρόικας». Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καλεί την κυβέρνηση «να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την εργασία και την πληρωμή των συμβασιούχων-παρατασιούχων, παρά τα όσα προαναγγέλλει η Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, φέρνοντας άμεσα νομοθετική ρύθμιση, όπως έχει δεσμευτεί για οριστική επίλυση του προβλήματος και την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία».

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, δεν θα γίνει αποδεκτή καμιά περικοπή του επιδόματος βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας και κατάργηση του Ειδικού Συνταξιοδοτικού καθεστώτος, των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, όπου έχει συμφωνήσει η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο του 4ου μνημονίου.

Στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων, περιλαμβάνονται και διαμαρτυρίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την άμεση ανάκληση της εξαγγελίας του υπουργού Παιδείας για την υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία, οδηγώντας έτσι χιλιάδες εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών στην εργασιακή ανασφάλεια και σε κλείσιμο και απαξίωση της κοινωνικά καταξιωμένης υπηρεσίας των Παιδικών Σταθμών.

Σύμφωνα πάντως με μια μικρή έρευνα της εφημερίδας μας, η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στους Δήμους του Νομού Δράμας και ιδιαίτερα στον κεντρικό Δήμο Δράμας, δεν ήταν αρκετά ξεκάθαρη χθες. Μεγάλη μερίδα δημοτικών υπαλλήλων στο Δήμο Δράμας εργαζόταν κανονικά, όπως και αρκετοί Παιδικοί Σταθμοί παρέμειναν ανοικτοί και δέχθηκαν κανονικά τα παιδιά.

Maxairidoy

Η πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας κα. Σοφία Μαχαρίδου

Σ. Μαχαιρίδου: «Κρίσιμη συγκυρία…»

Για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας κα. Σοφία Μαχαιρίδου, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι οι διαμαρτυρίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ, γίνονται «ενάντια στην στοχοποίηση που δέχονται κάποιοι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα μέτρα του 4ου μνημονίου που αποφάσισε η συγκυβέρνηση με τους δανειστές.»

Όπως σημείωσε η κα. Μαχαιρίδου, «είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία και γι’ αυτό ήδη την προηγούμενη εβδομάδα στις 17 Μαΐου είχαμε την πανελλαδική απεργία για το μνημόνιο. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν με αποχή των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ το Σαββατοκύριακο στην καθαριότητα και ότι άλλο θα μπορούσε να λειτουργήσει και συνεχίζεται με την 48ωρη απεργία χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη.

Η Δευτέρα χθες ήταν αφιερωμένη στους συναδέλφους των Παιδικών Σταθμών και η Τρίτη είναι για τους συμβασιούχους – παρατασιούχους, οι οποίοι δεν πληρώνονται τα εντάλματά τους και έχει βγει αντισυνταγματική απόφαση για τις παρατάσεις που έχουν δοθεί.

Στο Νομό της Δράμας, τέτοιους συναδέλφους έχουμε περίπου 10 άτομα. Το μεγάλο πρόβλημα ιδιαίτερα είναι στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου οι συμβασιούχοι – παρατασιούχοι ξεπερνούν τα 70 άτομα. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε στο Νομό μας  μόνο 10 άτομα δεν μας ενδιαφέρει. Ακόμα και ένα άτομο να είναι, ο Σύλλογος στέκεται στο πλάι του, άσχετα αν είναι μέλη τους ή όχι.

Ιδιαίτερα στο Δήμο Παρανεστίου, το άτομο που εργάζεται ως παρατασιούχος, είναι το μοναδικό άτομο που θα μαζέψει τα σκουπίδια. Ενώ γνωρίζει ότι δεν θα πληρωθεί, παρ’  όλα αυτά είναι στην εργασία του και την αποκομιδή.

Ευελπιστούμε, και ο αγώνας γίνεται στην κατεύθυνση να λυθεί νομοθετικά αυτό το θέμα, να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση, ώστε αυτοί οι άνθρωποι, τουλάχιστον αν δεν πρόκειται να γίνει νέα παράτασή του, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.»