Home > Πρώτο Θέμα > Το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου θα υπολειτουργεί τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο-Διαμαρτυρία κατοίκων της περιοχής κατά της απόφασης της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ

Το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου θα υπολειτουργεί τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο-Διαμαρτυρία κατοίκων της περιοχής κατά της απόφασης της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ

Δηλώσεις δημάρχου Παρανεστίου και του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων στον «Πρωινό Τύπο»

Το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου

θα υπολειτουργεί τους μήνες

Νοέμβριο και Δεκέμβριο

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Παρανεστίου για την υπολειτουργία του Κ.Υ.

Διαμαρτυρία κατοίκων της περιοχής κατά της απόφασης της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΡΚΕΤΑ σοβαρό θεωρείται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του Δήμου  Παρανεστίου, σχετικά με την απόφαση της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ, να θέσει σε υπολειτουργία το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρης Τσαλικάκης, κλείνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και φυσικά και στη Δράμα, προκειμένου οι γιατροί τους να ενισχύσουν τα κεντρικά Νοσοκομεία, όπως και το Νοσοκομείο Δράμας.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στην απόφαση, το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου θα λειτουργεί κανονικά από Δευτέρα έως και Παρασκευή μέχρι τις 3 το μεσημέρι και στη συνέχεια θα κλείνει, προκειμένου το ιατρικό και προσωπικό να ενισχύσει το Νοσοκομείο Δράμας.  Το Κ.Υ. λειτουργούσε επτά μέρες της εβδομάδας και υπήρχε 24ωρη βάρδια.

Ο «Πρωινός Τύπος», προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Τσαλικάκη προκειμένου να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με το ζήτημα αυτό, παρ’  όλα ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ επικαλέστηκε φόρτο εργασίας για όλη την εβδομάδα.

Καγιάογλου: Έχουμε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στο Παρανέστι

Σε επικοινωνία που είχαμε με το δήμαρχο Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, μας εξήγησε ότι «λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, το Κ.Υ. θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από το πρωί και μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Όπως μας είπαν μάλιστα, αυτό γίνεται γιατί έχουν ανάγκες από γιατρούς στο Νοσοκομείο Δράμας, ενώ το ίδιο είχε γίνει και το 2020. Σύμφωνα με την απόφαση αυτό θα ισχύει για δύο μήνες, μέχρι τέλος του έτους».

Όπως είπε ο κ. Καγιάογλου, «οι γιατροί στο Κ.Υ. θα εργάζονται κανονικά μέχρι το μεσημέρι και στη συνέχεια το Κ.Υ. δεν θα δέχεται ασθενείς. Επίσης, το εμβολιαστικό κέντρο θα λειτουργεί και αυτό κανονικά τις ίδιες ώρες και ημέρες».

Ο δήμαρχος σημειώνει ακόμα ότι, σε επικοινωνία που είχε με το διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Τσαλικάκη, «αυτό θα ισχύει για Νοέμβριο και Δεκέμβριο, και δεν θα συνεχιστεί, γιατί ό,τι και να γίνει, ο ασθενής στο Νοσοκομείο Δράμας θα πάει πάλι».

Ο κ. Καγιάογλου είπε ότι, «ένας λόγος που ξεκινάνε από εμάς, από το Παρανέστι, είναι ότι εμείς έχουμε χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από τα άλλα Κέντρα Υγείας του Νομού. Βλέπουν τα νούμερα και αναλόγως με τα δεδομένα κρίνουν τι πρέπει να γίνει. Και αύριο μεθαύριο μπορεί αυτό το μέτρο να επεκταθεί στο Κ.Υ. Κ. Νευροκοπίου ή της Προσοτσάνης».

Όπως δηλώνει ο κ. Καγιάογλου, «το Νοσοκομείο Δράμας απέχει 40 χιλιόμετρα στη μία διαδρομή από το Παρανέστι και 80 στην επαναφορά», ενώ θέτει και θέμα, πέραν των άλλων, του προαναχωρησιακού κέντρου, το οποίο έχει συνεχείς ιατρικές ανάγκες.

Διαμαρτυρία κατοίκων

Στο μεταξύ χθες το πρωί, κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας  έξω από το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου. Στη συγκέντρωση, παρ’ όλη τη χθεσινή βροχή εκείνη την ώρα, συμμετείχε αρκετός κόσμος και μάλιστα εκπρόσωποι κομμάτων της περιοχής, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και άλλοι, ενώ χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν αρκετοί από τους συγκεντρωμένους.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παρανεστίου κ. Σοφιάδης, «το Κ.Υ. Παρανεστίου εξυπηρετεί τους κατοίκους 39 κοινοτήτων, καθώς και όμορων κοινοτήτων από το Ν. Ξάνθης που είναι πολύ κοντά. Το ζήτημα αφορά τη δημόσια υγεία, που είναι αγαθό ύψιστης προτεραιότητας. Δεν μπορεί ένας Δήμος, όπως ο Δήμος Παρανεστίου, ο μεγαλύτερος ορεινός Δήμος της Ελλάδας, να μένει χωρίς Κ.Υ.»

Όπως τονίζει μάλιστα και ο ίδιος, «το Κ.Υ. αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί και 320 ανθρώπους που βρίσκονται στο ΠΡΟΚΕΚΑ που είναι 20 μέτρα από αυτό. Εάν ένας από αυτούς τους ανθρώπους αρρωστήσει, θα πρέπει να μεταφερθεί από την Αστυνομία στο Νοσοκομείο Δράμας και γι’ αυτό θα πρέπει να απασχοληθούν 4-5 αστυνομικοί».

Αντιπεριφερειάρχης: Δεν πρέπει να κλείσουν τα Κ.Υ.

Δήλωση για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, έκανε στον «Πρωινό Τύπο» και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «δεν είμαι υπέρ του να κλείσουμε τα Περιφερειακά Κέντρα Υγείας, γιατί αν υπάρξει μια ανάγκη σε έναν συμπολίτη μας, θα πρέπει να του προσφερθεί μια πρώτη βοήθεια άμεσα στο Κέντρο  Υγείας. Δεν πρέπει να τα κλείσουμε παντελώς. Πρέπει να έχει μια σιγουριά ο κάτοικος του Παρανεστίου ή του Κ. Νευροκοπίου, με κάποια βοήθεια που θα πάρει γρήγορα και μετά να γίνει η μεταφορά του στο Νοσοκομείο. Πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, με την έννοια ενός γιατρού με ένα νοσηλευτή. Ναι μεν να βοηθηθεί το Νοσοκομείο μας, αλλά δεν πρέπει να τα κλείσουμε εντελώς».

Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Θα πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα εδώ, ότι όπως δήλωσε στον «Π.Τ.» ο κ. Καγιάογλου, τη Δευτέρα συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου. Από την έκτακτη συνεδρίαση, προέκυψε μάλιστα και ένα ομόφωνα ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο αποστέλλεται προς το Υπουργείο Υγείας και αναφέρεται στα έντονα προβλήματα που δημιουργούνται από την απόφαση της υπολειτουργίας του Κ.Υ. Παρανεστίου.

Όπως αναφέρεται σ’ αυτό, «η απόφαση αυτή παίρνετε σε μια περίοδο που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και η γρίπη είναι ξανά μπροστά μας. Το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου εξυπηρετεί τους κατοίκους 39 κοινοτήτων και οικισμών  και του προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης αλλοδαπών Παρανεστίου.

Οι δημότες μας, στην πλειοψηφία τους κάτοικοι ορεινών και δυσπρόσιτων Κοινοτήτων, που δύσκολα μπορούν να μετακινηθούν και ο χρόνος που απαιτείται για να μεταβούν στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας είναι περίπου δύο  (2)  ώρες και μάλιστα σε ένα δύσκολο οδικό δίκτυο. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί τα προβλήματα που θα προκύψουν στους δημότες οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν ένα τόσο επίπονο ταξίδι και μάλιστα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, στην καρδιά του χειμώνα».

Δύσκολη η μετάβαση στο Νοσοκομείο

Συνεχίζοντας το ψήφισμα, γίνεται αναφορά στο πρόβλημα της μεταφοράς ασθενούς από το Παρανέστι προς το Νοσοκομείο Δράμας και αναλυτικότερα αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Επειδή το ζήτημα της δημόσιας υγείας ως αγαθό ύψιστης προτεραιότητας πρέπει να αντιμετωπίζεται με όρους ισότιμης μεταχείρισης προς όλους,

Επειδή είμαστε ένας ορεινός, ως επί το πλείστον, Δήμος, με δύσκολη προσβασιμότητα και μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις,

Επειδή η λειτουργία του προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης αλλοδαπών Παρανεστίου έχει μεγάλες ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης,

Επειδή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές καθώς ένα περιστατικό θα χρειαστεί πολύ χρόνο για μετάβαση στο νοσοκομείο Δράμας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου ΟΜΟΦΩΝΑ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την απόφαση της 4ης ΥΠΕ να λειτουργεί μόνο τις καθημερινές και μόνο τις πρωινές ώρες το Κέντρο Υγείας του Δήμου μας.

Απαιτούμε να μην υλοποιηθεί αυτή η απόφαση και να συνεχίσει το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου να λειτουργεί συνεχώς και αδιάλειπτα προσφέροντας τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας  που μέχρι σήμερα προσφέρει».