Home > νέα > Καίριο ζήτημα η λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ όπου θα στραφούν όλες οι δυνάμεις των παρατάξεων

Καίριο ζήτημα η λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ όπου θα στραφούν όλες οι δυνάμεις των παρατάξεων

Την ερχόμενη Δευτέρα η Ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του Δ. Δράμας

Καίριο ζήτημα η λύση και εκκαθάριση

της ΔΕΚΠΟΤΑ όπου θα στραφούν

όλες οι δυνάμεις των παρατάξεων

► Δηλώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Δράμας

► Δηλώσεις των κ.κ. Μλεκάνη και Τσιαμπούση για τις εναλλακτικές προτάσεις των παρατάξεων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΗΝ ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021, με Ειδική Συνεδρίαση, ανοίγει τις εργασίες του το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, στις 18.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2021, και θα αφορά μόνο ένα ζήτημα. Αυτό της ψήφισης του προϋπολογισμού και του πίνακα στοχοθεσίας του Δήμου Δράμας οικ. έτους 2021.

Το κύριο ζήτημα του προϋπολογισμού του Δήμου Δράμας, αφορά το ζήτημα της λύσης και εκκαθάρισης της ΔΕΚΠΟΤΑ. Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει το περασμένο διάστημα, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, είχε ψηφίσει την εναλλακτική πρόταση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή», πρόταση την οποία είχε αποδεχθεί και η δημοτική αρχή, αν και είχε καταθέσει δική της πρόταση.

Για την ψήφιση του προϋπολογισμού, επί της ουσίας έμεινε πλέον και η τυπική διαδικασία από το Δημοτικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα. Για το θέμα αυτό, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε χθες με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Εφραιμίδη, με το δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ.Μλεκάνη και με τον επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούση. Ο κ. Τσιαμπούσης μάλιστα θα καταθέσει την ερχόμενη Παρασκευή μια εναλλακτική πρόταση, η οποία θα αφορά το ζήτημα της τοποθέτησης χρημάτων σε κωδικό του Δήμου, για τις μισθοδοσίες των επτά υπαλλήλων της επιχείρησης, που είναι με σύμβαση αορίστου.

EFRAIMIDHS GIANNHS

Εφραιμίδης: «Σύντομα σε κανονική λειτουργικότητα…»

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδη, τονίζει ότι, «ο προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας για το 2021, αποτυπώνει πλήρως τον προγραμματισμό του Δήμου, ότι έγινε στα πλαίσια των προτάσεων που είχαμε από όλες τις Κοινότητες και τις Υπηρεσίες» και σημειώνει ότι, «μέσα στη δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος με την πρώτη αναμόρφωση, τυχόν απώλειες της λειτουργίας θα επιλυθούν, ούτως ώστε φέτος από τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε τη δυνατότητα να τον τρέξουμε κανονικά».

Όπως διευκρινίζει, «έχει περάσει από τον έλεγχο νομιμότητας και την ερχόμενη εβδομάδα θα περάσει και τυπικά από το Δημοτικό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι, από εκεί και πέρα, θα μπούμε σε μια κανονική λειτουργικότητα».

Όσον αφορά το ζήτημα των εισπράξεων του Δήμου, ο κ. Εφραιμίδης αναφέρει: «Έχουμε ζητήσει από τις Υπηρεσίες να μας κάνουν μια αποτύπωση σχετικά με το πώς βαδίσαμε τους τελευταίους μήνες, ώστε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Αυτή η μελέτη θα ολοκληρωθεί στις αρχές τις επόμενης εβδομάδα και θα έχω μια καλύτερη εικόνα για να δούμε πώς θα πάνε τα οικονομικά του Δήμου. Πάντως, υπάρχει δυσκολία στο Δήμο, όπως υπάρχει και σε όλη την Ελλάδα».

Όσον αφορά το ζήτημα στης ΔΕΚΠΟΤΑ, ο κ. Εφραιμίδης είπε ότι, «μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, θα συσταθεί μια ομάδα από φορείς και τις δημοτικές παρατάξεις, ώστε να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε, με τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ, τη μεταφορά του προσωπικού και τη μετακίνηση των αρμοδιοτήτων στα πλαίσια του Δήμου. Αλλά είναι μια διαδικασία η οποία θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα, δεν είναι κάτι που θα ολοκληρωθεί από την μια στιγμή στην άλλη. Θέλω να πιστεύω ότι, με συνεργασία όλων και με καλή πίστη, θα το τρέξουμε όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά και να ολοκληρωθούν όσες πληρωμές εκκρεμούν για να πάρουν τα χρήματά τους».

MLEKANHS1111-225x300

Μλεκάνης: «Πολιτική επιλογή της εκάστοτε διοίκησης»

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης, αναφέρθηκε στην εναλλακτική πρόταση της παράταξής του για τη ΔΕΚΠΟΤΑ, επισημαίνοντας ότι, «στην Οικονομική Επιτροπή είχε έρθει η πρόταση της δημοτικής αρχής για τον προϋπολογισμό και είχε ήδη περάσει από την Εκτελεστική Επιτροπή, που είναι ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι και ομόφωνα έφεραν την πρότασή τους.

Εμείς καταθέσαμε εναλλακτική πρόταση όπως προβλέπεται και την είχαμε δώσει για να πάρει την γνώμη της Οικονομικής Υπηρεσίας και ήταν σύμφωνη, με την έννοια ότι δεν είναι ανέφικτο αυτό που προτείναμε.

Αυτό που προτείναμε εμείς, ήταν στο πλαίσιο της απόφασης που είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο, να προχωρήσει σε λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Είχαμε προτείνει να μειωθεί η χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ, να αφήναμε λίγα χρήματα, ώστε μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας λύσης και εκκαθάρισης, να υπάρχει η δυνατότητα για τις αναγκαίες δαπάνες. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα χρήματα τα κατανέμαμε σε κοινωνικές δαπάνες, όπως στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στη σίτιση των απόρων, καθώς και 100.000 ευρώ στον τομέα του Πολιτισμού για πολιτιστικές εκδηλώσεις, γιατί δεν μπορούσε να δημιουργηθεί τώρα κωδικός για την πληρωμή των υπαλλήλων όταν μεταφερθούν, για να είναι εκεί, ώστε σε άμεση αναμόρφωση μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από στην Οικονομική Επιτροπή από τη δημοτική αρχή η οποία την ψήφισε, ενώ δεν την ψήφισε η παράταξη «Project Δράμα 2020».

Αναφερόμενος στο σύνολο του προϋπολογισμού, ο κ. Μλεκάνης εξήγησε ότι υπάρχουν πολλές ενστάσεις: «Ο προϋπολογισμός είναι η πλέον πολιτική επιλογή της εκάστοτε διοίκησης, με την οποία διαφωνούμε σε πάρα πολλά σημεία. Αλλά το ζητούμενο σ’ αυτή την περίπτωση και της κατάθεσης της εναλλακτικής πρότασης, ήταν να μπορέσει να τελειώσει αυτό το οποίο ξεκινήσαμε με τη ΔΕΚΠΟΤΑ».

Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Μλεκάνης και στα Τεχνικά Έργα, λέγοντας: «Λέγαμε ότι διαφωνούμε με την αδράνεια που δείχνει ο Δήμος και την αδυναμία του να ολοκληρώσει τα Τεχνικά Έργα και να μεταφέρει 5-6 εκατομμύρια ευρώ ψηφισμένα και με υπαρκτή χρηματοδότηση να μεταφέρονται στα επόμενα χρόνια και να μην γίνονται στην ουσία ποτέ, επίσης διαφωνούμε και στην αδυναμία να εισπράξει τα έσοδα που πρέπει να εισπράξει. Για παράδειγμα, έχει μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών. Αλλά από εκεί και πέρα και η γενικότερη εικόνα του προϋπολογισμού, που οι οικονομικές δαπάνες αυτή την περίοδο έπρεπε να είναι ενισχυμένες, δεν είναι ενισχυμένες.

Και σ’ αυτό διαφωνούμε, γι’ αυτό και η εναλλακτική πρόταση σε ένα μικρό ποσοστό προσπαθεί να καλύψει και αυτή την υστέρηση, να ενισχυθούν οι κοινωνικές δαπάνες. Επίσης, ένα ποσό απ’ αυτά τα χρήματα, 50.000 ευρώ, βάζουμε και στο Νομικό Πρόσωπο. Γιατί το Νομικό Πρόσωπο έχει συντάξει τον προϋπολογισμό του, ο οποίος δεν καλύπτεται από την χρηματοδότηση του Δήμου που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για το Νομικό Πρόσωπο».

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι, «είναι πολλές οι ενστάσεις και οι διαφωνίες, αλλά αυτό γίνεται χάριν του να υπάρξει απαιτούμενη πλειοψηφία ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ, η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει ο καθένας».

TSIAMPOUSHS
Τσιαμπούσης: Πρόταση για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, τόνισε με τη σειρά του ότι «το βασικό θέμα που θα αποτυπωθεί, θα είναι η ΔΕΚΠΟΤΑ. Δεν παύει φυσικά να διαφωνούμε με την όλη λειτουργία του Δήμου σε επίπεδο διαχείρισης και εκτέλεσης έργων και προϋπολογισμού, αλλά από εκεί και πέρα, πρακτικά σε κωδικούς, η διαφοροποίησή μας θα εντοπιστεί στο γεγονός ότι θέλουμε το ποσό που αφορά τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων της ΔΕΚΠΟΤΑ να προβλέπεται για όλη τη χρονιά το 2021, οπότε με αυτό ως δεδομένο θα αφήσουμε 50.000 ευρώ από τις 300.000 ευρώ. Αυτή θα είναι η πρότασή μας.

Δηλαδή, 50.000 ευρώ θα μείνουν στη ΔΕΚΠΟΤΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η λύση της επιχείρησης, ελπίζοντας ότι αυτό θα γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και τα υπόλοιπα 100.000 ευρώ, θα προτείνουμε να μπουν στο Δήμο για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της επιχείρησης.  Σε επικοινωνία που είχαμε με τη ΔΕΚΠΟΤΑ, μάθαμε ότι η μισθοδοσία των 7 αορίστου χρόνου υπαλλήλων  ήταν περίπου 150.000 ευρώ για το 2020, άρα άλλα 100.000 ευρώ θα εντάξουμε στον κωδικό που αφορά τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων του Δήμου, θεωρώντας ότι θα περάσουν αυτοί οι υπάλληλοι στο Δήμο. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφοροποίηση σύμφωνα με τους κωδικούς».

Ο κ. Τσιαμπούσης, επισημαίνει επίσης ότι, «πολιτικά έχουμε διαφοροποιηθεί πολλές φορές στο πώς λειτουργεί ο Δήμος και το πώς εκτελούνται προϋπολογισμοί και προγράμματα. Τα υπόλοιπα χρήματα από τις 300.000 ευρώ, αυτά που μένουν για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι 50.000 ευρώ  θα πάνε στον πολιτισμό για πολιτικές εκδηλώσεις – γιατί το κενό που θα αφήσει η ΔΕΚΠΟΤΑ σ’ αυτές, θα πρέπει να καλυφθεί μέσω του Δήμου – και τις υπόλοιπες 50.000 ευρώ θα δούμε που θα τις εντάξουμε. Ενδεχομένως και αυτά να μείνουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ή να πάνε στα κοινωνικά ζητήματα που έπρεπε να καλύπτει η ΔΕΚΠΟΤΑ. Μέχρι την Παρασκευή θα καταθέσουμε την εναλλακτική μας πρόταση και θα τη θέσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση».