Home > Πρώτο Θέμα > Κλειστή από αύριο η αγορά παραγωγών αγροτικών προϊόντων του Σαββάτου► Δήλωση του προέδρου των παραγωγών στον «Π.Τ.»

Κλειστή από αύριο η αγορά παραγωγών αγροτικών προϊόντων του Σαββάτου► Δήλωση του προέδρου των παραγωγών στον «Π.Τ.»

Συγκέντρωση των παραγωγών αγροτικών προϊόντων το πρωί του Σαββάτου

Κλειστή από αύριο η αγορά

παραγωγών αγροτικών

προϊόντων του Σαββάτου

► Δήλωση του προέδρου των παραγωγών στον «Π.Τ.»

► Καταγγελία σε πανελλήνιο επίπεδο και προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η οποία ζητάει εξηγήσεις

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΑ προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν μπροστά τους, οι παραγωγοί της αγοράς αγροτικών προϊόντων του Σαββάτου, καθώς απ’ ότι φαίνεται είναι εξαναγκασμένοι να κλείσουν την αγορά τους από αύριο Σάββατο.

Όπως είναι γνωστό, στα τέλη του 2022, μετά από σχετική καταγγελία που έγινε από το Σωματείο Μικροπωλητών Δράμας που αφορούσε το ζήτημα της νόμιμης λειτουργίας της, κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και της Δημοτικής Αστυνομίας, μοίρασαν πρόστιμα 1.000 ευρώ, σε κάθε έναν από τους 120 παραγωγούς που συμμετέχουν στην αγορά παραγωγών του Σαββάτου, που γίνεται στους χώρους στάθμευσης του Διοικητηρίου.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, βουλευτές της Δράμας προσπάθησαν να φέρουν το  θέμα στη Βουλή αλλά και στα κυβερνητικά κλιμάκια, ώστε να υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση με τροπολογία, προκειμένου να υπάρξει νομιμότητα.

Τίποτα όμως απ’ όλα αυτά δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, μιας και τέτοιες διαδικασίες είναι πραγματικά πολύ δύσκολες, ενώ θα έχουν αντίκτυπο σε όλη τη χώρα και όχι μόνο για μια συγκεκριμένη πόλη.

Καταγγελία σε πανελλήνιο επίπεδο

Φαίνεται όμως ότι η υπόθεση των καταγγελιών δεν έμεινε σε τοπικό επίπεδο, αλλά προχώρησε και σε πανελλήνιο.

Όπως έγινε γνωστό χθες, η Πανελλαδική Ομοσπονδία των Μικροπωλητών έκανε μια καταγγελία προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία με τη σειρά της έστειλε έγγραφο στην Περιφέρεια και ζήτησε να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει καθώς και να πραγματοποιήσουν σχετικό έλεγχο.

Η ίδια Ομοσπονδία επίσης, έκανε σχετικό έγγραφο τόσο προς τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο και τον αντιδήμαρχο κ. Τάσσου, στο οποίο υποστηρίζεται ότι η αγορά παραγωγών του Σαββάτου λειτουργεί με την ανοχή των παραπάνω.

Το πρόβλημα ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς οι συγκεκριμένες καταγγελίες δεν μπορούν να αγνοηθούν από κανέναν. Συγκεκριμένα, αν οι ίδιοι οι παραγωγοί ανοίξουν αύριο Σάββατο τους πάγκους τους, τότε αντιμετωπίζουν διπλάσιο πρόστιμο από το προηγούμενο 2.000 ευρώ. Για την ίδια παράβαση, την πρώτη φορά δέχτηκαν 1.000 ευρώ, ενώ αν το επαναλάβουν το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 2.000 ευρώ και μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και προσαγωγή τους στην Αστυνομία.

Διακοπή της αγοράς του Σαββάτου

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, το πρωί της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαεμμανουήλ, όπου συμμετείχαν ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, ο αντιδήμαρχος κ. Τάσσου, οι βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Μπλούχος, κ. Ξανθόπουλος και κα. Κεφαλίδου και άλλοι.

Αυτό που αποφασίστηκε σε πρώτη φάση, είναι να διακοπεί η λειτουργία της αγοράς του Σαββάτου και οι βουλευτές του Νομού να πιέσουν προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα της νομιμότητας της λαϊκής παραγωγών.

Οι εκλογές…

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς αν είναι να διευθετηθεί με κάποια τροπολογία, αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα, μιας και λόγω των επικείμενων εκλογών, σύντομα θα έχουμε το κλείσιμο της Βουλής, πράγμα που σημαίνει ότι, αν είναι να γίνει κάτι, θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Διαφορετικά το θέμα θα συζητηθεί μετά τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Αν στο μεταξύ υπάρξει και δεύτερη εκλογική διαδικασία, τότε θα πάμε ακόμα πιο πίσω!

Ο πρόεδρος των παραγωγών

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος των Παραγωγών της αγοράς του Σαββάτου στη Δράμα κ. Μαυροβασίλης, σημείωσε ότι η μία καταγγελία έγινε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών Παραγωγών και Βιομηχανικών Ειδών Ελλάδος, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, η οποία ιδρύθηκε το 2007. Επίσης έγινε και μια ακόμα καταγγελία από κάποιον ιδιώτη που ασχολείται με εμπορικά  προϊόντα.

Οι παραπάνω καταγγελίες θέτουν το ζήτημα της νομιμότητας της συγκεκριμένης αγοράς παραγωγών.

Όπως εξήγησε στον «Π.Τ.» ο κ. Μαυροβασίλης, «εμείς θα κλείσουμε αυτό το Σάββατο, γιατί υπάρχει πρόβλημα και με τις υπηρεσίες και με όλους μας. Δεν παραδίδουμε τα όπλα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να λειτουργήσουμε σαν παραγωγοί. Όλο αυτό τον καιρό, εμείς τρώμε το παραμύθι ότι θα γίνουμε νόμιμοι. Να ξέρετε ότι σύντομα θα βρούμε τη λύση, θα βρούμε τη χρυσή τομή. Πάντως, για ένα εύλογο διάστημα θα παραμείνουμε κλειστοί για να περάσει αυτή η μεταβατική φάση», είπε κ. Μαυροβασίλης και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι θα δοθεί λύση, γιατί και ο Δήμος είναι θετικός σ’ αυτό, όσο και η αντιπεριφέρεια».

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι αύριο Σάββατο, «δεν θα ανοίξουμε, γιατί το δεύτερο πρόστιμο είναι διπλάσιο από το προηγούμενο, 2.000 ευρώ. Θα είμαστε όμως, για να ενημερώσουμε και τον κόσμο για να καταλάβουν όλοι τι πραγματικά συμβαίνει».